Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A zaczyna ktoś może aplikacje w Krakowie. Macie może jakieś wiadomości odnośnie tego kiedy i gdzie? Bo z tego co zauważyłam niektórzy już w tym tygodniu będą zaczynać a u nas cisza, chyba że do mnie żadna informacja nie dotarła.

Chyba musisz zadzwonić do rady może coś wiedzą , być może dostaniesz maila lub list z informacjami.;)

Ja zaczynam aplikację w Krakowie jeszcze nic nie przyszło ale ze wstępnych ustaleń w izbie pierwsze zajęcia będą za dwa tygodnie info. przyjdzie na adres kancelarii tak jak uchwały Kraków jak to Kraków z niczym się nie śpieszą

Jeśli za rok dostanie się tyle osób na aplikacje komorniczą co ostatnio to 2/3 z nich nie znajdzie patrona a wszyscy inni aplikanci już zatrudnieni będą pracować za najniższą krajową.

" Tegoroczny nabór na aplikację zapchał tę branżę ponad stan. Zostało sporo osób, które nie znalazły zatrudnienia u komornika, a Iby go nie przydzielają, bo bardzo trudno znaleźć komornika, który nie spełniałby ustawowego obowiązku zatrudnienia aplikanta raz na 3 lata (np. w izbie warszawskiej nie ma ani jednego takiego). Generalnie obecnie na tę aplikację nie ma po co iść bez wcześniej załatwionej pracy u komornika, bo się tylko straci czas i pieniądze na egzamin wstępny. "

brawa dla - kom86 -

:!: IZBA NIGDY NIE WYMUSI NA KOMORNIKU ZATRUDNIENIE APLIKANTA TO MARTWY PRZEPIS

Tegoroczny egzamin był chyba łatwy , bo go zdało dużo osób, albo dobrze się przygotowały. Pewno w tym roku egzamin będzie trudniejszy i pewno mniej osób do niego przystąpi jak się dowiedzą , że miejsc jest mało.

Akurat :D

Spójrz na aplikację notarialną - co roku kandydatów ok 1000 osób na 2100 notariuszy :) a o problemach z patronatem słyszał każdy

Cóż, dzwoniłam znów do Izby w Krakowie i co się dowiedziałam, że oni dalej nic nie wiedzą- za 1 razem usłyszałam że zjazd będzie ok 28 stycznia, potem inf., że ok 20 stycznia a teraz że najprawdopodobniej w styczniu to wogóle nie będzie:mad: Czy to jest takie skąplikowane, żeby ustalić harmonogram?? Jakaś paranoja:!:Jakby świat tylko wokół nich się kręcił. A tak obok czy mówili wam o jakieś przerwie wakacyjnej w zajęciach:?:

Poznań ma chyba zajęcia do końca czerwca a później od października. Ale my już po pierwszych zajęciach i pod koniec stycznia kolejne...

Fajnie.
Ale przestańcie czatować.

hej, słyszałem że aplikanci II rok z Warszawy mają na identyfikatory etui z blachą (coś podobnego do komorników i asesorów) jeżeli ktoś wie gdzie można coś takiego zrobić to proszę o namiary:)

wynagrodzenie

w temacie wynagrodzenia

apelacja gdańska, aplikacja rozpoczęta w roku ubiegłym - na starcie 2500 brutto + opłacona aplikacja (lojalka), przez 1,5 roku pensja bez zmian, a że sama się nie podniesie.. zbieram się do rozmowy o podwyżkę

ostatnie ogłoszenie o pracę dla asesora w tzw. okolicy - wynagrodzenie 5000 zł brutto, co daje około 3500zł netto

gwarancja objęcia rewiru - żadna

czy zatem warto iść na aplikację, która nie jest zamienna i po której nie można wykonywać innego zawodu prawniczego przy dodatku do pracy - negatywnym odbiorze społecznym?
na pewno trudno jest polecić tę aplikację..

ale nie myślcie sobie - nadal chcę zostać komornikiem :)

Podobno te 3500 netto tak naprawdę jest na rękę .....
Tylko pod stołem:)
Wawa .... jak wrażenia po pierwszych zajęciach?

Moritek napisał:
Podobno te 3500 netto tak naprawdę jest na rękę .....
Tylko pod stołem:)
Ale przecież netto (w przeciwieństwie do brutto), to właśnie jest "na rękę". ;)

P.s.
No właśnie, jak wrażenia po pierwszych zajęciach? Już zdążyli Was nastraszyć jaka dramatyczna i beznadziejna przyszłość się Wam szykuje? ;)

Nie straszyli niczym. Przynajmniej ja na nic takiego uwagi nie zwróciłem. Mi osobiście zajęcia się podobały tylko szkoda, że tak krótko trwały. Nie spodziewałem się że będzie przygotowany poczęstunek ;)

alkoholu pewno nie było jak sobie ktoś prywatnie nie zorganizował. Przecież to za Wasze pieniądze ten poczęstunek.:D

Witam wszystkich,

Co do pierwszych zajęć warszawskich z 14.01 - bardzo sympatyczne, głównie ze względu na prowadzącego i catering ;]

Czekamy na wiadomosci odnośnie $, chociaz chyba nikt sie nie łudzi ze bedzie mniej niz to co maksymalnie mogą ściągnąć :)

P.S. Jakby ktoś miał namiar na te skórzane etui z blachą do legitymacji, gdzie mozna takie cos nabyc/zrobić to proszę o info.

Zima , śnieg ,jest zimno eksmisji będzie mniej , bo pomieszczenia tymczasowe są zimne ,a eksmisji do wykonania przybywa , uczestniczył już ktoś w eksmisji , to nie jest łatwe, w Warszawie trzeba uważać na Piotra Ikonowicza obrońcę wszystkich eksmitowanych , ale chyba jest i na niego sposób. Ostatnio dostał wyrok i pozbawili go biernego prawa wyborczego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót