michupocichu - przeanalizowałem Twoje wypowiedzi w tym wątku i... muszę przyznać, że jestem przerażony. Twoje lakoniczne i często ironiczne wypowiedzi, nic nie wnoszą do tematu, nie dają odpowiedzi na zadane pytanie. Mam nadzieję, że nie jest to zwyczaj kolegów z apelacji poznańskiej, ale odnoszę wrażenie, jakbyś traktował innych forumowiczów z góry

Postaraj się zapomnieć o tym, kim jesteś, to nie posiedzenie krajówki, rik'u, czy inne walne, żeby wymagać od rozmówców-pytających szczególnej wiedzy, którą my zdobywaliśmy przez lata. W takiej sytuacji trudno o zmianę wizerunku, bowiem - jak powiedział jeden z naszych kolegów - ''wszyscy pracujemy na wizerunek komornika'', ja osobiście dodałbym "w każdej sytuacji, także pozazawodowej''.
Śpieszę więc z odpowiedzią Shadow33 - spotkałem się z sytuacją zmiany przez aplikanta patrona, zmiana ta nastąpiła poprzez nową uchwałę rady, która to zmieniła nazwisko komornika w treści wcześniejszej uchwały.
Druga sytuacja miała miejsce w przypadku zmiany miejsca zamieszkania przez aplikanta - porozumienie stron, więc sytuacja trochę odmienna.
Przede wszystkim utrudnieniem mogą być zapisy kodeksu etyki zawodowej komornika, zgodnie bowiem z jego postanowieniami, taka zmiana może być pojmowana jako "podbieranie" pracowników i stanowić przesłankę do wszczęcia post. dyscyplinarnego przeciwko nowemu pracodawcy.
W dobrym tonie byłoby poinformowanie obecnego patrona o swoich zamiarach i względnej zgodzie na "poszukiwania", z pewnością będzie to spore ułatwienie i bezpieczniejsze wyjście.