Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Oni nas w ogóle nie raczyli poinformować, że będą legitymacje, kiedy, za jaką cenę itd. Po prostu pewnego pięknego dnia znienacka przyszła przesyłka z identyfikatorem i fakturą. Poza tym jeśli ten dokument i tak już jest najdroższym chyba dokumentem w Polsce to aż boję się pomyśleć ile mogłoby kosztować etui do niego :)

Wracam do tematu. u_b_e_k dzięki za informację. Tak też myślę, iż stosuje się przepisy kp, a w obecnej sytuacji rada raczej nie wyznaczy patrona. Ale czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, że Komornik w trakcie aplikacji zwolnił aplikanta? Albo chociaż słyszał o niej? Jakie były przyczyny zwolnienia? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Myślę, że można zwolnić aplikanta, tak jak każdego pracownika; tyko to sie raczej nie zdaża, bo i po co? Każdy z naszych patronów cierpliwie czeka, aż nabędziemy stosowne uprawnienia ku pogoni za dłużnikami .....

Simon Templar napisał:
Ale czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, że Komornik w trakcie aplikacji zwolnił aplikanta? Albo chociaż słyszał o niej? Jakie były przyczyny zwolnienia?
Ja kilkakrotnie spotkałam się i słyszałam. Przyczyny były oczywiste, niespełnianie oczekiwań pracodawcy.

Moritek napisał:
tyko to sie raczej nie zdaża, bo i po co? Każdy z naszych patronów cierpliwie czeka, aż nabędziemy stosowne uprawnienia ku pogoni za dłużnikami .....
Tylko, czasami nie ma na co czekać, bo kandydat ewidentnie nie przejawia ani inklinacji, ani predyspozycji, ani chęci do "pogoni za dłużnikami".

Etui skórzane do "legitymacji emeryta i rencisty" kosztuje ok 100zł, zamawia się w wydawnictwie currenda, po zdaniu egzaminu za kolejne ok 50zł dorzucają blachę z orłem "asesor komorniczy" pasującą do etui.

Czy orientuje się ktoś z Was, ilu jest w naszym kraju asesorów komorniczych?

Witam, szybkie pytanie techniczne - przypuszczając, że zdaje w tym roku we wrześniu egzamin wstępny, to w jakim czasie muszę "podjąć" aplikację, przy założeniu, że nie chciałbym jeszcze w tym roku? Czas pozwalający na to, to 1 czy 2 lata?

Już było to maglowane wiele razy ;p - ale odpowiem - możesz podjąć aplikację do dwóch lat po zdanym egzaminie.

Mam pytanie - przymierza się ktoś do zdawania w tym roku na komorniczą z Podkarpacia ?:)

onlyrock napisał:
Już było to maglowane wiele razy ;p - ale odpowiem - możesz podjąć aplikację do dwóch lat po zdanym egzaminie.

Pytanie od kiedy liczy się okres dwuletni? np. zdaje w tym roku, nie muszę przystępować w tym roku, ale muszę w następnym, bo to deadline??

salyga44 napisał:
Pytanie od kiedy liczy się okres dwuletni? np. zdaje w tym roku, nie muszę przystępować w tym roku, ale muszę w następnym, bo to deadline??

Jest w Ustawie. Czemu nikomu nie chce się po prostu zajrzeć do ustawy, z której wynikają podstawowe czynności w zamierzonym przyszłym życiu zawodowym? To i tak pewnie jest na egzaminie wstępnym na apl. komorniczą:

Przepis prawny:
Art. 29 ust. 9. Wniosek o wpis na listę aplikantów komorniczych może zostać złożony w ciągu 2 lat od dnia ogłoszenia wyników egzaminu konkursowego. Do wniosku kandydat obowiązany jest załączyć zaświadczenie o niekaralności oraz oświadczenie, że przeciwko niemu nie jest prowadzone postępowanie karne o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe.

Onlyrock znalazłeś już kancelarie komorniczą ,w której będziesz mógł odbywać aplikację?
Jeżeli nie to nie masz po co zdawać egzaminu. Po zeszłorocznym egzaminie na obszarze wielu rad komorniczych nie ma ani jednego komornika , który chciałby przyjąć aplikanta.
Dobrze się zastanów czy warto zdawać i ponosić koszty: badań i egzaminu.

Widzę po wcześniejszych postach, że lubisz zniechęcać ludzi do pójścia w kierunku tego zawodu. Nie martw się o mnie - byłem wczoraj u komornika w rodzinnym mieście i już mam patrona.

No to gratuluję znalezienia patrona i życzę powodzenia na egzaminie , bo w tym roku może być trudny.

oficer wyższy napisał:
No to gratuluję znalezienia patrona i życzę powodzenia na egzaminie , bo w tym roku może być trudny.

a skąd taka opinia?

W zeszłym roku dużo osób się dostało i w tym roku nie potrzeba tylu aplkantów.

No to chyba nie w moim mieście :)

W Pani mieście egzamin nie będzie trudny czy w Pani mieście potrzeba aplikantów? ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót