Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja ostatnio płaciłam 120,00zł za lekarza medycyny pracy + 130,00zł za psychologa.

Znalazlam patrona w moim rodzinnym miescie, myslalam, ze bedzie duzo trudniej, najwidoczniej w mniejszych miejscowosciach jest na nas zapotrzebowanie lub wiekszosc zwleka do czasu, kiedy zdadza egzamin( choc pewien komornik z, ktorym mialam przyjemonsc porozmawiac stwierdzil, ze niepotrzebnie mu w tym momencie przeszkadzam, skoro jeszczenie wiadomo czy zdam egzamin konkursowy) Moze posiada ktos adres psychologow w Warszawie, ktorzy wykonuje owe badania?

aanita już podawałem ,ale moderator go wykasował z mojego ostatniego postu. Reklama jest odpłatna na tym forum. Musisz poszukać w internecie jeżeli mogę Ci jakoś ułatwić to wyślij mi maila na pw to ci prześle telefon , adres i nazwę przychodni. Mnie z tą panią psycholog całkiem miło się "gawędziło" .
Komornicy bardzo cenią swój czas i nie lubią go przeznaczać na zbędne dyskusje.
Mają ważniejsze sprawy na głowie , muszą przede wszystkim prowadzić egzekucję.;)

lokata napisał:
Ja ostatnio płaciłam 120,00zł za lekarza medycyny pracy + 130,00zł za psychologa.

uu, czyżby coś się szykowało? :) Powodzenia!

Hej,
ktoś startuje na aplikację do Wrocławia ?

czy na Śląsku (Katowice, Gliwice, Zabrze itd.) aplikanci komorniczy zarabiają statystyczne ponadprzeciętnie czy tak jak wszędzie tj. pensja minimalna ?

Tylko bez złośliwości proszę.

Ostatnia edycja:
Nie jestem ze Śląska , ale myślę ,że na początek proponowane jest wynagrodzenie standardowe , a później jak Twój patron nie jest kutwą to za skuteczność i "wyrabianie ponad normę "dorzuci "coś" pod stołem. Najważniejsze to znaleźć życzliwego patrona, to wtedy sprawy finansowe dobrze się ułożą. Życzę powodzenia ;)

wy dostajecie premie od tego co uda wam sie przyniesc z terenu ??

A jaka jest norma do wyrobienia, żeby po jej przekroczeniu była premia za skuteczność? ;)

RE: Egzamin konkursowy na aplikacje komorniczą 2012

Witam, czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć gdzie znajdę wykaz aktów prawnych na egzamin wstępny na aplikacje komorniczą? Szukałam na stronie Ministerstwa ale są tam akty prawne odnośnie aplikacji radcowskiej , adwokackiej i notarialnej a o komorniczej nic, no chyba że taki wykaz ustaw poprostu nie obowiązuje w takim razie czego się trzeba uczyć ??

Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji 29 sierpień 1997r.

Art. 29c. 2. Egzamin konkursowy polega na sprawdzeniu wiedzy kandydata na aplikanta komorniczego, zwanego dalej „kandydatem”, z zakresu prawa konstytucyjnego, prawa cywilnego, postępowania cywilnego, prawa gospodarczego, prawa spółek handlowych, prawa pracy, prawa rodzinnego i opiekuńczego, prawa administracyjnego, postępowania administracyjnego, prawa finansowego, prawa europejskiego, prawa prywatnego międzynarodowego, ustroju sądów i samorządu komorniczego.

Niestety ale zgodzę się z przedmówcą. Jeżeli ktoś na 3 miesiące przed egzaminem konkursowym zadaje takie pytania, to znaczy, że nie ma zielonego pojęcia o zawodzie jaki ma zamiar wykonywać, jak też nie potrafi (bądź też nie chce) znaleźć w aktach prawnych najbardziej podstawowych rzeczy.
Zrozumcie ludzie, że wybór aplikacji to ważna decyzja dotycząca często całego przyszłego życia. Natomiast takie pytania pokazują, że wiele osób decyduje się na tę lub inną drogę życiową nie na podstawie wielomiesięcznych rozmyślań poprzedzonych kumulowaniem informacji na temat danej profesji, a na podstawie jakiegoś ulotnego impulsu lub na zasadzie "kolega idzie- to ja też".
Trochę dojrzałości.

Czytalam ustawe o komornikach sadowych i znam zakres materialu tam podany zastanawialam sie natomiast czy jest dokladny wykaz tytulow aktow prawnych tak jak w przypadku aplikacji radcowskiej czy notarialnej . Ponadto jestem juz w trakcie nauki i przerobilam kilka najwazniejszych ustaw. A tak poza tym to sa wsrod Was ludzie ktorzy potrafia opanowac calosc materialu w krotrzym czasie niz rok czy dwa. Pozdro

Z góry przepraszam za offtop ale już, któryś raz z rzędu widzę i razi mnie odpowiedź użytkowników tego forum. Ja rozumiem, że czyjeś pytanie może nie trzymać poziomu, ale robić takie podsumowanie na czyjś temat na podstawie jednego pytania? Abstrahując już od tego, że ten wątek jest związany "z aplikacją komorniczą – jej przebiegiem, opiniami, formalnościami itp", a nie opiniowania predyspozycji do zawodu poszczególnych użytkowników. Na dodatek pisze to między innymi moderator... Wybaczcie dygresje, ale któryś raz już tu widzę takie uwagi i nie mogłem się powstrzymać od komentarza.

Zgadzam sie aczkolwiek ja kompletnie nie przejmuje sie opiniami typu " odpusc sobie " dziekuje za rade ale ja z niej napewno nie skorzystam. Zalozylam sobie pewien plan na zycie i skrupulatnie go realizuje zadziwiajac swoja determinacja i zawzietoscia innych ludzi. Pozatym zawsze dostaje to czego chcem dlatego jezelichcem byc komornikiem to bede nawet jezeli zadaje smieszne pytania trzy miesiace przed egzaminem . P:Dozdrawiam

A patrona już znalazłaś czy do tego punktu planu jeszcze nie doszłaś? ;)

Oczywiscie ten punkt planu zostal zrealizowany jako ked:confuseden z pierwszych :confused:

....jeden z pierwszych ....:tuptup:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót