aplikacja komputerowa

• Autor wątku Autor wątku FB3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FB3

Witam, jakieś pól roku temu zacząłem prace nad pewną aplikacją i niedawno ją skończyłem. Aplikacja to program do zarządzania plikami na komputerze.

Wyszło tak że źle ją wyliczyłem cenowo, czasowo i na tym straciłem. Chciałbym to sobie zwrócić teraz.

Podpisałem umowę o dzieło w której zrzekam się praw autorskich do aplikacji jak i jej kodu źródłowego.

Czy w takim wypadku mam jakieś szanse na to aby aplikacje przerobić i "zapanentowac" abym mógł ją sprzedawać jako produkt do zarządzania plikami w firmie?

pozdrawiam

Podpisując umowę o dzieło, przeniosłeś majątkowe prawa autorskie na firmę która nabyła program. Prawo osobiste pozostaje przy tobie i możesz korzystać z dzieła jedynie w tej treści. Nie widzę wielkich możliwości do przerobienia aplikacji. Musiałbyś ją raczej napisać od nowa. (stworzyć nowe dzieło)

nie możesz użyć ponownie kodów źródłowych, majątkowe prawa autorskie do tych kodów, jak również do ich modyfikacji, przeniosłeś na zamawiającego, któremu sprzedałeś program. Więcej - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - a w szczególności Art.74. do 77.

Tak będzie, o ile przeniosłeś majątkowe prawa autorskie na wszystkie pola eksploatacji, bez ograniczeń terytorialnych. Jeśli zaś majątkowe prawa autorskie zostały przeniesione tylko na wybrane pola eksploatacji lub terytorium - w takim przypadku mógłbyś wykorzystywać kody dla programu na pozostałych polach eksploatacji.

Czyli jak chce coś zyskać to pozostaje mi napisać aplikacje od nowa i sprzedać ją jakiejś firmie za godziwe pieniądze?

Dokładnie, co zresztą Dombel napisał parę postów wcześniej... ;)
Pamiętaj, że sam pomysł na aplikację chroniony nie jest, chronione będą kod oraz forma graficzna programu.

Jak chcesz coś zyskać, to pisząc aplikację na zamówienie nie przenoś majątkowych praw autorskich ani do aplikacji ani do kodu tylko udzielaj nieograniczonej licencji na korzystanie, przeróbki itp.

Podam ci przykład z mojego życia zawodowego (ta sama branża)
Aplikacja, którą wykonujesz na zlecenie w ciągu 100 godzin (udzielając jedynie licencji we wszystkich możliwych polach eksploatacji) = 7500 zł.
Klient może: Korzystać z oprogramowania, sprzedawać kopie swoim klientom, modyfikować program w dowolnym zakresie, zarabiać na jego dystrybucji itp.
Klient nie może: sprzedać kodu źródłowego ani jego fragmentów,

Ta sama aplikacja tyle, że z przeniesieniem majątkowych praw autorskich 75000 zł.
Klient może to samo co wyżej + sprzedaż kodu dalej.

Teraz widzisz różnicę :)

Odbiór dzieła nie nastąpił na podstawie: protokołu odbioru dzieła, można to jakoś wykorzystać?

Niezbyt, odbiór dzieła nie wymaga formy pisemnej. Forma ta, ważna jest jedynie w przypadku sporu co do dochowania staranności w wykonaniu dzieła. Przeniesienie praw nastąpiło z chwlą zapłaty za dzieło.

mówiąc dokładniej - przeniesienie własności egzemplarza wykonanego dzieła na zamawiającego następuje w momencie przekazania dzieła, zaś przeniesienie majątkowych praw autorskich w momencie podpisania umowy... Chyba, że w umowie były jakieś zapisy warunkowe...

Powrót