Aplikacja notarialna - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Sapiens
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślę, że Ci nie pozwolą być programistą, bo mogą powiedzieć że jest to praca w branży z zakresu handlu lub że uwłaszcza zawodowi notariusza, uważaj żeby Cie z listy nie skreślili, no ostatnio to ktoś w urzędzie pracował i go chcieli skreślić z listy. Jak jesteś na aplikacji to się jej poświęcaj bo potem egzminu nie zdasz, żeby być programistą i na tym zarabiać to trzeba poświecić też dużo czasu temu, dlatego będziesz musiała wybrać że albo robisz to albo to. Nie wiem jak chcesz oba te zawody pogodzić i w sumie koleżnnka wyżej dobre pytanie zadała, dlaczego notariusz a nie prgramista gdzie na wstępie masz tyle co noatariusz po 6 latach od otwarcia kancelarii ? :)

Wiecie jak to jest z zawieszeniem aplikacji?

Z doświadczenia wiem, że pozwolenie na pracę poza kancelarią notarialną można uzyskać dopiero po uzyskaniu wpisu na listę aplikantów notarialnych. Zatem nie możemy się wcześniej zorientować, czy nasze miejsce pracy będzie mogło być pogodzone z dotychczasowym zatrudnieniem. Czy wobec tego po uzyskaniu wpisu, możemy zrezygnować z aplikacji bez ponoszenia jej kosztów, w przypadku braku zgody na pracę poza kancelarią?
pozdrawiam

Czy ktoś z was zna przypadki osób, które zdając egzamin wstępny na aplikację notarialną wpisały się na liste rok później lub dwa lata później? Jak to wygląda wtedy?

Czy ktoś ma pewne informacje na temat tego czy przy zmianie patrona można mieć jakiś okres aplikacji kiedy będziemy bez patrona?

Witam,

Czy na aplikacji notarialnej występują kolokwia/ inne sprawdziany wiedzy na wzór tych z aplikacji adwokackiej i radcowskiej w ciągu roku, czy jedynym „sprawdzianem” wiedzy jest kolokwium na 3 roku, przed upływem 2 lat i 6 miesięcy?

Dziękuję za odpowiedź.

pajg napisał:
Witam,

Czy na aplikacji notarialnej występują kolokwia/ inne sprawdziany wiedzy na wzór tych z aplikacji adwokackiej i radcowskiej w ciągu roku, czy jedynym „sprawdzianem” wiedzy jest kolokwium na 3 roku, przed upływem 2 lat i 6 miesięcy?

Dziękuję za odpowiedź.

Nie ma żadnych sprawdzianów. Kolokwium na III roku jest fakultatywne i zdane pozwala na upoważnienie z art. 22a, natomiast jego wynik nie wpływa na przebieg aplikacji - "niezdanie" nie niesie za sobą konsekwencji.

JoRad napisał:
Nie ma żadnych sprawdzianów. Kolokwium na III roku jest fakultatywne i zdane pozwala na upoważnienie z art. 22a, natomiast jego wynik nie wpływa na przebieg aplikacji - "niezdanie" nie niesie za sobą konsekwencji.

Już na aplikacji jakiś czas jestem, więc odpowiedź znam. Niemniej, dziękuję!^^ Pozdrawiam!

Cześć!

Moje pytanie dotyczy patronatu. Zdałam egzamin wstępny na notarialną w zeszłym roku we Wrocławiu, natomiast będę przenosiła się do izby w Warszawie i będę zaczynała aplikację w 2019 roku. Obecnie pracuję w jednej kancelarii, natomiast planuję zmienić pracę w listopadzie, wtedy też będę załatwiała formalności związane z przenoszeniem do innej izby. Czy jeżeli nie znajdę do stycznia 2019 roku patrona to nie będzie to stanowiło przeszkody w odbywaniu aplikacji etatowej? Bo z tego co zrozumiałam to patronem musi być notariusz, u którego pracujemy, natomiast podobno jest problem nie tyle ze znalezieniem pracy co właśnie ze znalezieniem patrona?

Dziękuję za odpowiedź.

witam, poszukuje aplikanta z praktyką w kancelarii (znający temat pracy w kancelarii), z Katowic i okolic. Jeżeli jest taka osoba to poproszę
o kontakt na priv, dzięki
pozdrawiam

Witam
zastanawiam się nad aplikacją notarialną, ale moje pytanie brzmi jak wyglądają w ogóle zajęcia? Trzeba mieć 100% obecności? Czy są jakieś kolokwia, egzaminy itp? Czy można pracować poza Kancelarią Notarialną?? :D

Hej!
Jako, że temat o egzaminach notarialnych jest już zamknięty, chciałam się podpytać Was tutaj: z jakich komentarzy/książek najlepiej się uczyć do egzaminu notarialnego? Może macie jakieś wieści od starszych znajomych, którzy zdali?:D

Czy orientuje się ktoś gdzie można znaleźć treści kazusów z kolokwiów z ubiegłych lat?

O, gdyby udało sie komus znalezc to dajcie znac, bo by sie przydały!

Witam wszystkich :) W tym roku rozpoczęłam aplikację notarialną, w związku z czym szukam książek do nauki. Czy jest taka, która wyjaśniałaby jak pisać projekty aktów notarialnych krok po kroku? Niestety na pozaetatowej jeden dzień w tygodniu nie da się dużo nauczyć, więc może choć w teorii coś udałoby się dowiedzieć.

Wzory aktów notarialnych Szereda lub Janeczko. Ksiazek „krok po kroku” nie ma, za mało jest aplikantów notarialnych by ktos to wydał ;)

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w sytuacji gdy dostałam się na staż w kancelarii notarialnej innej niż mojego patrona (nie ma szans by w tej kancelarii notariusz zgodził się na patronat) muszę składać wniosek o pozwolenie do izby?

Powrót