Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Criola napisał:

Dzięks Ivet1988,
niemniej jednak ze znalezieniem orzeczeń SN problemu nikt nie ma,
raczej problemem są orzeczenia OSD dla Prokuratorów przy PG... :) /orzeczenia nr 4-9 z konspektu/ ;)

Ostatnia edycja:
Tomek87 napisał:
Atmosferę tworzą ludzie, którzy na aplikacji ogólnej będą. Zależy ona wyłącznie od was. Wykładowcy w większości to sympatyczni ludzie, którzy chcą coś przekazać, a przy okazji zarobić trochę grosza. Być może w niektórych przypadkach na odwrót. :) Nie ma żadnych krwiopijców czekających tylko na jakieś wasze potknięcie i wyszukujących luk w waszej wiedzy. Jeżeli nie chcesz, nie musisz być wcale przygotowany na dane zajęcia. Z wyjątkiem sędzi Kuberskiej i Barnaszewskiej (zajęcia case method) nikt też nie wyłapuje z sali "ochotników" do podzielenia się swymi przemyśleniami i znajomością omawianego orzeczenia. Część zajęć nie wymaga od was żadnego zaangażowania, oczywiśćie od tych, którzy sami tego nie chcą. Powszechny jest widok gdzie kilku aplikantów przegląda neta, kilku gra w przeróżne gry komputerowe, niektórzy czytają książki, a reszta ogląda film lub najnowszy odcinek serialu.

Kolego, bądź uprzejmy nie opisywać za wiele. Przypominam Ci żę 17 grudnia 2012 r. Rada Programowa Kssip podjęła uchwałę, (w zakładce uchwały Rady Programowej kssip) wzywając do poszanowania programu i poziomu nauczania w kssip. Oto fragment i tyczy się także Ciebie
"
Programy aplikacji oparte zostały na koncepcji dydaktycznej, zgodnie z którą
dotychczasowe zajęcia teoretyczne na aplikacji zostały zastąpione zajęciami nowego typu,
których celem jest doskonalenie umiejętności praktycznych, a nie nabywanie wiedzy
teoretycznej, którą aplikant powinien posiadać z czasów studiów.
Aplikant nabywa umiejętności rozumowania prawniczego, zapoznaje się z techniką
wykonywania zawodów sędziego i prokuratora, uczy się metod argumentacji, warsztatu,
rozwiązywania problemów, odbywa szkolenia praktyczne.
Wykładowcami Krajowej Szkoły są sędziowie i prokuratorzy wszystkich szczebli oraz
specjaliści z określonych dziedzin zaopiniowani przez Radę Programową."

Masz zatem trzymać fason i nie opowiadać takich rzeczy. Mamy tworzyć jednolitą linie i tak odpowiadać. Popraw się zatem.

Do: L.Ann
Niestety, ja również ma problem ze znalezieniem tych orzeczeń :/ jednak mam nadzieję, że znajdzie się dobra dusza i wskażę właściwy kierunek celem poszukiwań ;-)

Drogie Panie, w jaki sposób macie zamiar wyszukać przedmiotowe orzeczenia? via @?
Sugeruję zapoznanie się z następującym przepisem ustawy o prokuraturze:

Art. 76. 1. Postępowanie dyscyplinarne toczy się z wyłączeniem jawności. Na rozprawie mogą być obecni prokuratorzy i asesorzy pełniący czynności prokuratorskie.
2. Orzeczenie dyscyplinarne można podać do wiadomości publicznej po jego uprawomocnieniu się, na podstawie uchwały sądu dyscyplinarnego.

Omawiane rezultaty poszukiwań z dużą dozą prawdopodobieństwa pozwalają stwierdzić, że rzeczone uchwały jednak nie zapadły. Być może będziemy mogli się z nimi zapoznać tylko z uwagi na odbywanie AO. Jeżeli przedstawiona hipoteza jest słuszna, to z pomocą powszechnie dostępnych środków niczego nie znajdziemy:(

Desaix napisał:
Drogie Panie, w jaki sposób macie zamiar wyszukać przedmiotowe orzeczenia? via @?
Sugeruję zapoznanie się z następującym przepisem ustawy o prokuraturze...

Dzięki za przypomnienie oczywistości :)
Ja np. liczyłam, że ktoś ma znajomych wśród poprzednich roczników, np. ao2012 /mając na uwadze daty orzeczeń...
przy założeniu, że być może wymagane materiały się powtarzają i jakimś cudem ktoś te materiały posiada /w interesującym nas zakresie...
gdyby ktoś miał i rzucił hasło na forum to za pomocą pm, a następnie kssipowych skrzynek może udałoby się do tego zajrzeć...
//przepraszam, że mało po polsku się wyraziłam, ale wiadomo o co idzie :) //

niemniej jednak liczę się z tym, że tak się nie stanie...
i z faktu, że orzeczenia te nie będą mi przed zajęciami znane też dramatu robić nie zamierzam :)
Luuuz :D

Ostatnia edycja:
Może jednak pomogę troszeczkę: co prawda nie będzie to orzecznictwo OSD, ale może się przydać :D e.g.:

Orzeczenie z dnia 17 czerwca 2009 r. OSD 16/09 [pkt 8 konspektu] stanowi przedmiot rozważań SN. Poniższe orzeczenie pozwala na konkretne wnioskowania:

Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Karna
z dnia 7 stycznia 2010 r.
SDI 23/2009

LexPolonica nr 3037961
Orzecznictwo Sądu Najwyższego w Sprawach Dyscyplinarnych 2010 poz. 64

Dzięki.
Przejrzałam orzecznictwo SN o sygn. SDI /na szczęście tych dot. prokuratorów nie jest wiele/ od końca 2008 roku i poza tym, które wskazałeś nie widzę, aby pozostałe były przedmiotem rozważań SN /myślę, że raczej nic nie przegapiłam.../...

:)

Rozumiem, że aplikanci ogólni 2012 nie muszą składać wniosków o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej?

zrezygnowała kolejna osoba, sprawdziłam, że była na dość wysokiej pozycji. Jestem "zaraz" pod kreską i tak teraz jakby zrezygnowała kolejna osoba ja już dziękuję za akt łaski w moją stronę. Jest luty człowiek poukładał sobie życie zawodowe, zapłacił za rok aplikacji radcowskiej, znalazł robotę a tu jakieś rezygnacje kolejne. Dorośli ludzie a nie potrafią się zdecydować w jakimś rozsądnym terminie

Oczywiście wzięłaś pod uwagę przeróżne zdarzenia losowe, których nie da się przewidzieć?

Dokładnie tak jak powyżej, są różne sytuacje losowe. Poza tym nie dziwie się tym, którzy rezygnują z tego powodu, że w razie czego będzie trzeba zwracać stypendium. Jak zaczynali aplikację nic o tym nie wiedzieli. To jest kpina.

Jak ktoś się nie dostał to właśnie powinien myśleć co dalej a nie cały czas liczyć że może akurat zwolni się miejsce...

w rzeczy samej nie wolno poniżać ludzi tylko dlatego, że nie działają tak, jak dla nas jest lepiej.
Jeśli zrezygnują następne osoby a zrezygnują zapewne, to i tak potrwa to z miesiąc czy dwa a w tym czasie upłyną ci sprawdziany, ze dwa czy jeden, więc i tak nie zdecydowałabyś się na ao, skoro de iure przez te sprawdziany ich nie ukończysz. W nowej ustawie jest zapisane, że także nieukończenie aplikacji powoduje zwrot stypendium, więc tylko do sierpnia można rezygnować bez konsekwencji finansowych w postaci zwrotu już pobranego stypendium.

jest projekt ja nigdzie uchwalonej ustawy nie widziałam, więc na czym konkretnie opierasz swojego tak kategoryczne stwierdzenie, że od sierpnia zwrot stypendium?
No tak zrezygnują za miesiąc/dwa bo wszystkie te osoby zdarzenia losowe dopadną :), mnie osobiście temat już nie dotyczy wyraziłam jedynie swoje zdanie więc nie wiem skąd to oburzenie. Kojarzę z dwie osoby które na AO będą do wielkanocy, akurat do egzaminu zawodowego, mogą być aplikantami ogólnymi bo od 2013 już nie są aplikantami radcowskimi bo aplikację już skończyli, a potem po egzaminie też dopadnie ich "zdarzenie losowe".

Projekt ustawy, w tym wypadku trudno by słowo nie stało się ciałem:) Jest coś na rzeczy z tymi aplikantami, ex aplikantami innych zawodów. To ponoć przez nich chcą wprowadzić obowiązek zwrotu albo odpracowania. Dopadnie ich mówisz zdarzenie losowe:) zbierają na kancelarie, pewnie na praktykach nie pojawią się ani jeden dzień, lub góra jeden dzień. Pewnie pociągną dłużej niż do Wielkanocy, do lipca i zgarną ostatnie wolne i bezzwrotne stypendium. Mając zapewne nadzieje, że w tym ogólnym baizlu nikt nie zauważy, że ich nigdzie nie ma. I mają być może rację:)
Trzeba uszczelnić aplikację ogólną, żeby potem się nie pojawiały takie sytuacje jak z Tobą. Wiadomo, że Cię przyjmą tylko nie wiadomo kiedy? Może już jutro.
Słyszałem nawet o człowieku, który był na praktykach raptem 3 tygodnie w całym roku roku, i zorientowali się dopiero wtedy, gdy ostentacyjnie i lekceważonco nie przyszedł na ostatnią praktykę. To pewnie też jeden z tych "wolnych zawodowców".

ale macie problem z tym zwrotem :) Nie wiecie, że to ma być ostatni rocznik ogólnej ?

witam, gdzie można znaleźć te orzeczenia? chodzi mi o stronę (Wyrok Sądu Najwyższego - Sądu Dyscyplinarnego z dnia 25 czerwca 2002 r. SNO 18/02)

Drodzy Aplikanci i nie tylko: proponuję lekturę poniższego przepisu i pobieżne chociaż zapoznanie się z orzecznictwem Trybunału Konstytucyjnego:

Konstytucja RP

Art. 2.
Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót