Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O, a jednak miałem dobrze rozwiązane kazusy. No nic i tak nie da się odwołać od ich oceny rozwiązania kazusów. Radcowska then, here I come ;P
btw: to normalne, że komisja przenosi sobie ilość punktów pomiędzy rozwiązaniami zadań?

czy wiadomo coś/ również na podstawie tego, jak wyglądało to w latach poprzednich kiedy jest ślubowanie?

dot. ostatniego komunikatu

Wskazanie miejsca faktycznego przebywania w czasie AO ma na celu przydzielenie do odpowiedniego sądu na praktyki, ale może podpowiecie mi, czy chodzi o sąd znajdujący się najbliżej miejsca faktycznego zamieszkania? czy właściwy dla niego? (w moim przypadku róźnica między sądem "najbliższym" w "właściwym" to kilkanaście km). Słyszeliście jakieś opinie nt. praktyk w sądzie w Krakowie?

Ostatnia edycja:
rambla, mam ten sam problem. Do sądu w sąsiednim mieście mam ok. 15 minut samochodem, do sądu właściwego ze względu na moje miejsce zamieszkania mam ok. 60 minut komunikacją miejską (samochodem lekką ręką dwie godziny w szczycie).

Czy ktoś kontaktował się z domem aplikanta? Przyjmują już rezerwacje?

z tego co się dzisiaj dowiedziałam wynika, że zgodnie z treścią zarządzenia Dyrektora KSSiP chętni mają składać wnioski o przydział miejsca hotelowego. dopiero kiedy uzyskamy taki przydział będzie można rezerwować konktretne terminy.

A te wnioski o przyznanie miejsca w domu aplikanta wg starego formularza dostępnego na stronie czy wg własnej inwencji twórczej?

najlepiej chyba maila napisac z takim "wnioskiem" i zobaczyć co odpiszą:)

wniosek własnego autorstwa :) formularze na stronie KSSiP nas nie dotyczą

Byłam dzisiaj w szkole i w domu aplikanta...
Dałam odpis dyplomu i dowiedziałam się, że nie jest potrzebny, jeżeli dałam zaświadczenie w oryginale. Ale wcześniej ktoś pisał, że sekretariat podaje różne wersje, więc i tak go zostawiłam.
W DA napisałam wniosek odręcznie, bo nie chcieli zaktualizowanego formularza
z zeszłego roku:) Kobieta nie robiła żadnych problemów.
Wniosek o stypendium będzie można złożyć po otrzymaniu decyzji o przyjęciu na aplikację, informacje będą na stronie, ale nie wiadomo kiedy.
Podobał mi się budynek szkoły i DA - może nie będziemy traktowani jak ludzie, ale przynajmniej będziemy się uczyć w ludzkich warunkach:)

A ja mam pytanie o zarobki sędziów (sędziów, nie asystentów). Jak to obecnie wygląda? Czy to prawda, że etaty po aplikacji ogólnej są pewne?

Znowu zaczyna się 'najeżdżanko'. To nie ja żyję w nieświadomości, tylko mój kolega, który stwierdził dzisiaj, że nie warto iść na korporacyjne (tam gdzie ja się wybieram), bo ogólna to:
1) pewien etat ("elita'' 150 osób)
2) pewne zarobki (kolega liczy na 4000 zł na rękę jako sędzia).

Dlatego chciałabym wiedzieć jak to się ma do realiów i znaleźć jakieś argumenty, zeby otworzyć mu oczy.

Pewien etat - utopia. Szkoła ma dopiero 3 lata i nikt nie wie jak skończą jej absolwenci, póki co słyszy się tylko negatywne głosy. Bez wątpienia mała liczba aplikantów stwarza większe szanse na zatrudnienie niż poprzedni system. W tym roku 150 osób dostało się na specjalistyczne, 105 na sędziowską, 45 na prokuratorską. Pamiętać należy, że 150 "odpadło z gry". Na rok 2012 zostało przyjętych 200 osób. Wymienione wyżej zarobki - odsyłam do ustawy, są wyższe. Prawie 4000 zł brutto, a dokładnie 3800 zł, zarabia się na aplikacji specjalistycznej tj. po roku aplikacji ogólnej.

lukas63 - po expose Tuska, o ile dobrze pamiętam, uczyniło to 26 sędziów. Z danych Ministerstwa Sprawiedliwości wynika, że w całym kraju sędziów mogących przejść w stan spoczynlku (którzy po 1 stycznia 2012 r. mogą złożyć wniosek) jest 972.

edit: źródło: http://www.rp.pl/artykul/4,765503-Uciekna-w-stan-spoczynku.html
Szkoda tylko, że expose nie jest wygłaszane co roku ;)

Ostatnia edycja:
lukas63 napisał:
Co roku umiera lub przechodzi w stan spoczynku 150 sędziów?

Więcej, chyba ok. 300. Teraz może być ich jeszcze więcej.

Mówienie o pewnym etacie jest oczywiście śmieszne, aż do chwili uzyskania nominacji. Jest prawdą, że przyjmuje się dzisiaj na aplikacje bardzo mało osób, co znacząco zwiększa szanse, ale opór środowiska przeciwko nowej Szkole jest znaczący i nigdy nie wiadomo, czy znowu nie czeka nas jakaś rewolucja, np. preferowanie adwokatów i radców przy naborze.

Co jest pewne, to że bardzo trudno jest zarobić podczas aplikacji korporacyjnej pieniądze zbliżone do tych, które dostaje się w ramach stypendium na aplikacji ogólnej i specjalistycznej. Ale i tu mogą się pojawić kolejne cięcia, więc de facto nic nie jest pewne - może poza tym, że wszędzie jest ciężko ;)

Indos napisał:
Więcej, chyba ok. 300. Teraz może być ich jeszcze więcej.

Ale i tu mogą się pojawić kolejne cięcia, więc de facto nic nie jest pewne - może poza tym, że wszędzie jest ciężko ;)

Co do ww. liczby. Mówił tak jakiś poseł swego czasu. Tylko nie wiem czy to nie odnosiło się do liczby sędziów i prokuratorów.

Z drugim zdaniem się zgadzam w pełni :)

w sądach rejonowych - od 6.632 zł do 8.726 zł,
w sądach okręgowych - od 7.926 zł do 10.168 zł,
w sądach apelacyjnych - od 9.575 zł do 11.943 zł.

Jak to się ma do rzeczywistości?

studentka-prawa napisał:
w sądach rejonowych - od 6.632 zł do 8.726 zł,
w sądach okręgowych - od 7.926 zł do 10.168 zł,
w sądach apelacyjnych - od 9.575 zł do 11.943 zł.

Jak to się ma do rzeczywistości?

Nijak, tylko tak napisali, żeby przyciągnąć młodych na AO, a w rzeczywistości płacą 900 zł na rękę! I to w okręgu!

PS: jeśli używasz słowa "pewien" w rozumieniu "pewny" to raczej nie wróżę Ci w przyszłości kariery prawnika - tam trzeba rozumieć i umieć stosować słowo pisane.

Możesz nie wróżyć, mam to gdzieś, co wróżysz, a czego nie. Odezwał się poliglota.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót