A
ań.
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Czy w oświadczeniu o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej piszecie, że bierzecie dziekankę na korporacyjnej?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
studentka-prawa napisał:Możesz nie wróżyć, mam to gdzieś, co wróżysz, a czego nie. Odezwał się poliglota.
ań. napisał:Czy w oświadczeniu o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej piszecie, że bierzecie dziekankę na korporacyjnej?
guaira napisał:ile pkt. w chwili obecnej trzeba uzyskać żeby trafić na kierunek - sędzia. Nie wiem jak to się u was nazywa, ale podobno po pierwszym roku jest podział na tych co się dostają do działu sądowniczego a część do prokuratorskiego a pozostali out. Jak więc wygląda podział miejsc?
studentka-prawa napisał:smutna87, cały czas się waham nad aplikacją ogólną i korporacyjną. Wiem jedynie, że po roku ogólnej można być asystentem sędziego i zarabiać nieźle- jak na początek (asystent wyciągnie 2500 zł, tak słyszałam). A później tylko najlepsi dostaną się na specjalistyczną, tak?
Co do korporacyjnej, nie jest to proste, żeby na starcie wyciągnąć 2500 zł (a na ogólnej dochodzi jeszcze stypendium). Jednak moim marzeniem była zawsze praca w kancelarii. Ale niekoniecznie za 500 zł, chciałabym dostać chociaż te 1200 na początek- będąc na aplikacji
Czyli tak można? Natomiast jednoczesne odbywanie ogólnej i korporacyjnej jest zabronione, tak?
Są tu jakieś osoby, które 'ciągną' dwie aplikacje?
Podbijam. I na jakiej zasadzie zdobywa się te punkty przez rok ogólnej? To są punkty tylko i wyłącznie z egzaminów?
ań. napisał:Czy w oświadczeniu o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej piszecie, że bierzecie dziekankę na korporacyjnej?
K.A. napisał:Ja osobiście o tym nie wspominałam, choć jeszcze staram się o cofnięcie wniosku o wpis na listę aplikantów w ORA by nie płacić ewentualnych składek członkowskich na dziekance. A co chodzi o stypendium to myśle, że nic nie stoi na przeszkodzie by złożyć wniosek jeszcze przed uzyskaniem decyzji.
Irinka napisał:Też składałam taki wniosek w ORA i wydaje mi się, że nawet nie było sensu o tym wspominac we wniosku, ponieważ faktycznie nie jesteśmy jeszcze aplikantami na aplikacji adwokackiej.
studentka-prawa napisał:Czyli nie ma możliwości zrobienia (jednocześnie) aplikacji ogólnej (tylko jeden rok) + korporacyjnej?
Myślę nad zrobieniem i ogólnej, i korporacyjnej- tylko pytanie- po co.. Czy jest sens?
K.A. napisał:A gdzie składasz wniosek? może w ORA w Warszawie?
Irinka napisał:Nie, w ORA Katowice. Kobieta z sekretariatu mówiła, że nie ma żadnego problemu z cofnięciem wniosku. Mogłam też złożyc po ślubowaniu wniosek o dziekankę, ale właśnie ze względu na składki i ewentualną utratę urlopu wybrałam tą pierwszą opcję.
studentka-prawa napisał:Czyli nie ma możliwości zrobienia (jednocześnie) aplikacji ogólnej (tylko jeden rok) + korporacyjnej?
Myślę nad zrobieniem i ogólnej, i korporacyjnej- tylko pytanie- po co.. Czy jest sens?
smutna87 napisał:To byłoby wyjście najlepsze z możliwych (byłabyś już na 100 % ,,ustawiona" w zawodzie,) ale chyba nie do zrealizowaniazastanów się co Ci się bardziej opłaca... ja na przykład nie miałam wyboru bo nie mam patrona i dlatego zdawałam na ogólną, ale to Ty musisz zdecydować co Cię interesuje ;P
K.A. napisał:. Nie wiesz może czy skreślenie z listy jest równoznaczne z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku przez okres 2 lat od egzaminu?