Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy w oświadczeniu o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej piszecie, że bierzecie dziekankę na korporacyjnej?

studentka-prawa napisał:
Możesz nie wróżyć, mam to gdzieś, co wróżysz, a czego nie. Odezwał się poliglota.

Prawidłowe posługiwanie się językiem polskim jeszcze nie uprawnia do nazywania kogokolwiek poliglotą.

Nieprawidłowe użycie wyrazu jeszcze nie uprawnia kogokolwiek do wróżenia kariery prawniczej. :D

Kiedy składacie wnioski o stypendium? Zastanawiam się czy czekac do otrzymania decyzji o przyjęciu czy wybrac się jeszcze w tym roku?

Studentko, powiedz swojemu koledze żeby nie był zbyt pewny siebie bo prawda jest taka że z zatrudnieniem w charakterze sędziego lub prokuratora wcale nie jest tak różowo, jak by się mogło wydawać... wszyscy którzy są na aplikacji sądzą że wystarczy iż skończą tylko aplikację, a etat będzie na nich czekał, a to nieprawda. Nie zapominajmy o wszystkich osobach które skończyły aplikację sądową lub prokuratorską i wciąż są ,,bezrobotne" (tzn. nie pracują w wyuczonym zawodzie - 1 z moich znajomych, nawiasem mówiąc, osoba bardzo zdolna, która zdała egzamin prokuratorski na ocenę bdb i nie udało jej się ,,zaczepić" o stołek asesora, pewnego razu dowiedziała się, że w prokuraturze, w której miała patrona, jest 1 miejsce dla sekretarki na umowę o zastępstwo. Prokurator Rej. w tej jednostce powiedział jej jednak, że w życiu nie liczy się wiedza, tylko twarde plecy... i przyjął dziewczynę, która studiowała na I roku administracji, która była córką jego znajomej...a moją znajomą odprawi z kwitkiem. Dziewczyna się załamała ), poza tym masa asystentów sędziów również czeka na wolny etat, nie mówiąc już o tym, że Kolegium SO woli wybrać adwokata który zapragnął być sędzią niż młodego aplikanta... No chyba że Twój kolega ma jakieś ,,znajomości", o których i tak Ci pewnie nie powie, bo ludzie się tym raczej nie chwalą :) Ja sama próbowałam dostać się na staż do SR w mojej okolicy i, wyobraź sobie, nie dało rady, bo oni mają swoich znajomych, nieistotne, że są to osoby po resocjalizacji albo pedagogice. Tak to wygląda i osoba, która ślepo wierzy, że już jest prawie sędzią, bardzo się myli, chyba że jest głupia albo ma jakieś tajemne kontakty, do których i tak się nie przyzna. Zdarzają się wyjątki określane mianem ,,cudu", ale na to nie ma co liczyć chyba że - patrz wyżej :) ja sama startowałam na aplikację ogólną i bardzo mi zależało na tym ale nie dlatego że jestem przekonana iż jest to kura znosząca złote jajka; po prostu w dobie dzisiejszego bezrobocia i braku patrona, rok otrzymywania stypendium jest kuszącą ofertą :P gdybym miała patrona, tto na pewno nie poszłabym na ogólną, no ale niestety, nie wszyscy mają tak dobrze żeby mieć wujka adwokata ;) pozdrawiam

Hej, mam krótkie pytanie. Widzę na stronie KSSiP listę klasyfikacyjną z , ile pkt. w chwili obecnej trzeba uzyskać żeby trafić na kierunek - sędzia. Nie wiem jak to się u was nazywa, ale podobno po pierwszym roku jest podział na tych co się dostają do działu sądowniczego a część do prokuratorskiego a pozostali out. Jak więc wygląda podział miejsc?

smutna87, cały czas się waham nad aplikacją ogólną i korporacyjną. Wiem jedynie, że po roku ogólnej można być asystentem sędziego i zarabiać nieźle- jak na początek (asystent wyciągnie 2500 zł, tak słyszałam). A później tylko najlepsi dostaną się na specjalistyczną, tak?
Co do korporacyjnej, nie jest to proste, żeby na starcie wyciągnąć 2500 zł (a na ogólnej dochodzi jeszcze stypendium). Jednak moim marzeniem była zawsze praca w kancelarii. Ale niekoniecznie za 500 zł, chciałabym dostać chociaż te 1200 na początek- będąc na aplikacji :)

ań. napisał:
Czy w oświadczeniu o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej piszecie, że bierzecie dziekankę na korporacyjnej?

Czyli tak można? Natomiast jednoczesne odbywanie ogólnej i korporacyjnej jest zabronione, tak?
Są tu jakieś osoby, które 'ciągną' dwie aplikacje? :)

guaira napisał:
ile pkt. w chwili obecnej trzeba uzyskać żeby trafić na kierunek - sędzia. Nie wiem jak to się u was nazywa, ale podobno po pierwszym roku jest podział na tych co się dostają do działu sądowniczego a część do prokuratorskiego a pozostali out. Jak więc wygląda podział miejsc?

Podbijam. I na jakiej zasadzie zdobywa się te punkty przez rok ogólnej? To są punkty tylko i wyłącznie z egzaminów?

Ostatnia edycja:
studentka-prawa napisał:
smutna87, cały czas się waham nad aplikacją ogólną i korporacyjną. Wiem jedynie, że po roku ogólnej można być asystentem sędziego i zarabiać nieźle- jak na początek (asystent wyciągnie 2500 zł, tak słyszałam). A później tylko najlepsi dostaną się na specjalistyczną, tak?
Co do korporacyjnej, nie jest to proste, żeby na starcie wyciągnąć 2500 zł (a na ogólnej dochodzi jeszcze stypendium). Jednak moim marzeniem była zawsze praca w kancelarii. Ale niekoniecznie za 500 zł, chciałabym dostać chociaż te 1200 na początek- będąc na aplikacji :)

Czyli tak można? Natomiast jednoczesne odbywanie ogólnej i korporacyjnej jest zabronione, tak?
Są tu jakieś osoby, które 'ciągną' dwie aplikacje? :)

Podbijam. I na jakiej zasadzie zdobywa się te punkty przez rok ogólnej? To są punkty tylko i wyłącznie z egzaminów?

To wszystko zależy od okręgu. Mojej koleżance powiedzieli, że dziekanka nie wchodzi w grę, a że już złożyła wniosek o wpis i było za późno na jego cofnięcie, miała do wyboru wykreślenie z listy aplikantów na korporacyjnej, albo rezygnacja z aplikacji ogólnej.

A zastanawiam się nad jedną kwestią. Co z tymi którym za rok nie uda się dostać na specjalistyczne. Lista kwalifikacyjna będzie dopiero w lutym, a aplikacje korporacyjne rozpoczną się w styczniu.... Czyli kolejny rok w plecy i aplikacja korporacyjna dopiero od 2013?

Ostatnia edycja:
ań. napisał:

Ja osobiście o tym nie wspominałam, choć jeszcze staram się o cofnięcie wniosku o wpis na listę aplikantów w ORA by nie płacić ewentualnych składek członkowskich na dziekance. A co chodzi o stypendium to myśle, że nic nie stoi na przeszkodzie by złożyć wniosek jeszcze przed uzyskaniem decyzji.

Czyli nie ma możliwości zrobienia (jednocześnie) aplikacji ogólnej (tylko jeden rok) + korporacyjnej?

Myślę nad zrobieniem i ogólnej, i korporacyjnej- tylko pytanie- po co.. Czy jest sens?

K.A. napisał:
Ja osobiście o tym nie wspominałam, choć jeszcze staram się o cofnięcie wniosku o wpis na listę aplikantów w ORA by nie płacić ewentualnych składek członkowskich na dziekance. A co chodzi o stypendium to myśle, że nic nie stoi na przeszkodzie by złożyć wniosek jeszcze przed uzyskaniem decyzji.

Też składałam taki wniosek w ORA i wydaje mi się, że nawet nie było sensu o tym wspominac we wniosku, ponieważ faktycznie nie jesteśmy jeszcze aplikantami na aplikacji adwokackiej.

Irinka napisał:
Też składałam taki wniosek w ORA i wydaje mi się, że nawet nie było sensu o tym wspominac we wniosku, ponieważ faktycznie nie jesteśmy jeszcze aplikantami na aplikacji adwokackiej.

A gdzie składasz wniosek? może w ORA w Warszawie?

studentka-prawa napisał:
Czyli nie ma możliwości zrobienia (jednocześnie) aplikacji ogólnej (tylko jeden rok) + korporacyjnej?

Myślę nad zrobieniem i ogólnej, i korporacyjnej- tylko pytanie- po co.. Czy jest sens?

Fizycznie tego nie pogodzisz (obecność obowiązkowa na praktykach i zajęciach na jednej i na drugiek aplikacji), nie sądzę, żeby też wyrażono na to zgodę.

K.A. napisał:
A gdzie składasz wniosek? może w ORA w Warszawie?

Nie, w ORA Katowice. Kobieta z sekretariatu mówiła, że nie ma żadnego problemu z cofnięciem wniosku. Mogłam też złożyc po ślubowaniu wniosek o dziekankę, ale właśnie ze względu na składki i ewentualną utratę urlopu wybrałam tą pierwszą opcję.

Irinka napisał:
Nie, w ORA Katowice. Kobieta z sekretariatu mówiła, że nie ma żadnego problemu z cofnięciem wniosku. Mogłam też złożyc po ślubowaniu wniosek o dziekankę, ale właśnie ze względu na składki i ewentualną utratę urlopu wybrałam tą pierwszą opcję.

Ja również złożyłam wniosek o reasumpcję wniosku w przedmiocie wpisu na listę aplikantów od 2012 r., a dzisiaj otrzymałam telefon z prośbą o dokładniejsze sprecyzowanie swojego żądania, czy chce skreślenia z listy gdyż rada zbiera się dopiero w styczniu po ślubowaniu czy też chciałabym starać się o urlop dziekański. Nie wiesz może czy skreślenie z listy jest równoznaczne z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku przez okres 2 lat od egzaminu?

studentka-prawa napisał:

To byłoby wyjście najlepsze z możliwych (byłabyś już na 100 % ,,ustawiona" w zawodzie,) ale chyba nie do zrealizowania :( zastanów się co Ci się bardziej opłaca... ja na przykład nie miałam wyboru bo nie mam patrona i dlatego zdawałam na ogólną, ale to Ty musisz zdecydować co Cię interesuje ;P

smutna87 napisał:
To byłoby wyjście najlepsze z możliwych (byłabyś już na 100 % ,,ustawiona" w zawodzie,) ale chyba nie do zrealizowania :( zastanów się co Ci się bardziej opłaca... ja na przykład nie miałam wyboru bo nie mam patrona i dlatego zdawałam na ogólną, ale to Ty musisz zdecydować co Cię interesuje ;P

Kwestia patrona na aplikacji korporacyjnej nie jest największym problemem, gdyż jeśli nie masz kogoś znajomego kto przygarnie Cie pod swoje skrzydła masz możliwość starania się o wyznaczenie patrona z urzedu. A dziekan właściwej ORA czy też OIRP jest zobligowany by to zrobić w przypadku złożenia stosownego wniosku. Większym problemem jest nawiązanie stosunku pracy na podstawie umowy o pracę za jednocześnie godziwym wynagrodzeniem.

K.A. napisał:
. Nie wiesz może czy skreślenie z listy jest równoznaczne z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku przez okres 2 lat od egzaminu?

Jest równoznaczny z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku. Musiałabyś ponownie zdawać egzamin na aplikację korporacyjną.

Mam pytanie do Aplykantów:). Należy podać w tym wniosku o stypendium msc. stałego zamieszkania i zameldowania. Problem jest, jeśli ktoś wynajmuje mieszkanie poza miejscem zamieszkania. primo, jest to wykroczenie:P, secundo - który urząd skarbowy wpisać? Właściwy ze względu na zamieszkanie czy zameldowanie (coś mi się wydaje że zamieszkanie).
wynajmowanie mieszkań ma bowiem to do siebie, że miejsce zamieszkania może ulec zmianie.:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót