Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tulipan66 napisał:
Jest równoznaczny z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku. Musiałabyś ponownie zdawać egzamin na aplikację korporacyjną.

Hmm niepokojąca wiadomość, w takim razie musze wybrać sie na urlop dziekański by nie zamknąć sobie drogi do adwokatury w razie nie dostania sie na specjalizacje na która tak wszyscy liczymy :D a konkurencja nie śpi :)

suoik napisał:
Mam pytanie do Aplykantów:). Należy podać w tym wniosku o stypendium msc. stałego zamieszkania i zameldowania. Problem jest, jeśli ktoś wynajmuje mieszkanie poza miejscem zamieszkania. primo, jest to wykroczenie:P, secundo - który urząd skarbowy wpisać? Właściwy ze względu na zamieszkanie czy zameldowanie (coś mi się wydaje że zamieszkanie).
wynajmowanie mieszkań ma bowiem to do siebie, że miejsce zamieszkania może ulec zmianie.:)

Ja podam US z miejsca zameldowania, bo zawsze tam się rozliczam... Nie chce mi się bawić z tymczasowym zameldowaniem. W oświadczeniu o podjęciu aplikacji podałam, że przez cały czas jej trwania będę mieszkać w Warszawie, pominęłam fakt, że na dziko:) Mam nadzieję, że w szkole mają lepsze rzeczy do roboty niż sprawdzanie kto mieszka na legalu a kto nie...

suoik napisał:
Mam pytanie do Aplykantów:). Należy podać w tym wniosku o stypendium msc. stałego zamieszkania i zameldowania. Problem jest, jeśli ktoś wynajmuje mieszkanie poza miejscem zamieszkania. primo, jest to wykroczenie:P, secundo - który urząd skarbowy wpisać? Właściwy ze względu na zamieszkanie czy zameldowanie (coś mi się wydaje że zamieszkanie).
wynajmowanie mieszkań ma bowiem to do siebie, że miejsce zamieszkania może ulec zmianie.:)

US - właściwy dla zameldowania, tak mi się wydaje. Vide: casus Warszawy z podatkami od napływowych mieszkańców, a konkretnie brakiem wpływu dochodu z ich tytułu do stołecznego budżetu (to tylko moje przypuszczenia oparte na doniesieniach medialnych).

Co do wykroczenia to myślę, że możesz spać spokojnie ;)

tzn ja swój pogląd z właściwościa Us opieram też na doniesieniach medialnych. H G-W lamentowała straszliwie, że płacą w miejscu zameldowania a nie zamieszkania, choć powinni:)... Zadzwonie do kssipu jutro...:cool:

K.A. napisał:
Ja również złożyłam wniosek o reasumpcję wniosku w przedmiocie wpisu na listę aplikantów od 2012 r., a dzisiaj otrzymałam telefon z prośbą o dokładniejsze sprecyzowanie swojego żądania, czy chce skreślenia z listy gdyż rada zbiera się dopiero w styczniu po ślubowaniu czy też chciałabym starać się o urlop dziekański. Nie wiesz może czy skreślenie z listy jest równoznaczne z utratą możliwości złożenia kolejnego wniosku przez okres 2 lat od egzaminu?

Pytałam o to dwa razy:) Nie tracisz tej możliwości, można złożyc w ciągu 2 lat kolejny wniosek

O widzę, że co Rada to inna interpretacja przepisów. K.A najlepiej informacji zasięgnąc u źródła.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za informacje ale dla spokoju ducha zadzwonie do swojej ora i zapytam by uslyszeć to na własne uszy by później spać spokojnie. A jeśli chodzi o US to ja podaje urząd właściwy dla miejsca zamieszkania pomimo tego że też mieszkam na"dziko".:P

W gdańskiej OIRP istnieje tylko możliwość złożenia wniosku o wykreślenie z listy aplikantów czy ktoś może usłyszał inną opcję?

Jeśli chodzi o urząd skarbowy, to trzeba wskazać urząd, w którym się rozliczacie lub chcecie sie rozliczać(nie musi to byc urząd właściwy ze względu na miejsce stałego zameldowania). Jest specjalny druk (NIP1, NIP2 albo NIP3- nie pamiętam dokładnie który), który składa się do takiego urzędu najpierw gdy występowało się o numer NIP (to ma być podobno zlikwidowane od nowego roku) . Z chwilą złożenia takiego wniosku jest się jakby przypisanym do tego urzędu i taki urząd sprawdza, czy zostało złożone zeznanie roczne, to tam spływają zeznania od płatników naszych wynagrodzeń (tudzież stypendium). Jeśli chcemy zmienić urząd skarbowy, to trzeba ponownie złożyć wypełniony formularz NIP (zazanaczamy kwadracik aktualizacja). Tam piszemy nowy adres zamieszkania i datę od kiedy tam zamieszkujemy. Nie żądają dokumentu potwierdzajacego jakikolwiek tytuł do lokalu, który wskazaliście jako miejsce zamieszkania. Właściwy liczy się urząd właściwy dla miejsca zamieszkania na dzień 31.12. Wtedy wasz "nowy" urząd skarbowy informuje "stary" urząd skarbowy, że przejmuje was pod swoje "oko i lupę". Częstą praktyką jest, że podatnicy składają takie aktualizacyjne formularze z zeznaniem rocznym, np w kwietniu niesiemy zeznanie roczne do US warszawa jakaś tam, i jednocześnie NIP, że mieszkamy gdzieś tam w Warszawie od jakiegoś tam dnia zeszłego roku.

rozumiem, że wnioski o stypendium wysyłamy po otrzymaniu decyzji o przyjęciu na aplikację? wcześniej nie miałoby to przecież sensu...

ladyangel napisał:
rozumiem, że wnioski o stypendium wysyłamy po otrzymaniu decyzji o przyjęciu na aplikację? wcześniej nie miałoby to przecież sensu...

Nie, dzwoniłam i dowiedziałam się, że można składac już teraz.

Mi powiedzieli w poniedziałek, że trzeba czekać na decyzję...

Ostatnia edycja:
najwyraźniej często zmieniają zdanie... :/ albo trafiłyście na dwie różne Panie w sekretariacie :)

W sumie można wysłać. W zeszłym roku chcieli, żeby były 2 egzemplarze.

a_zet napisał:
najwyraźniej często zmieniają zdanie... :/ albo trafiłyście na dwie różne Panie w sekretariacie :)

dokładnie ;) nie myślałam, że tak trudno jest ustalic jedno stanowisko.
Ja i tak wyślę, bo muszę dosłac tą informację o miejscu odbywania praktyk.

informacje o miejscu odbywania praktyk? przecież podaję się tylko na tym oświadczeniu z tego co wiem a mogę się mylić miejsce faktycznego zamieszkania

frantic2 napisał:
informacje o miejscu odbywania praktyk? przecież podaję się tylko na tym oświadczeniu z tego co wiem a mogę się mylić miejsce faktycznego zamieszkania

Ja dołączyłam wniosek o wyznaczenie koordynatora w innym mieście niż to, w którym jestem zameldowana i kobieta z sekretariatu powiedziała, że tak jest dobrze.

M.T. napisał:
Ja dołączyłam wniosek o wyznaczenie koordynatora w innym mieście niż to, w którym jestem zameldowana i kobieta z sekretariatu powiedziała, że tak jest dobrze.

O taki wniosek mi chodziło. Przegapiłam informację, że trzeba zamieścic to w piśmie o podjęciu aplikacji, dlatego dosyłam,

powiedzcie mi bo już się gubię.. patron koordynator jest jeden tak? to ma być ktoś z okręgu?

tak, jest on przydzielany na podstawie Twojego faktycznego miejsca zamieszkania w okresie odbywania aplikacji, które musisz wskazać Dyrektorowi KSSiP, jeżeli jest/będzie inne niż adres zameldowania. Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót