Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Art. 47.
1.Aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia,z wyjątkiem zatrudnienia na
stanowisku dydaktycznym, naukowo-dydaktycznym lub naukowym oraz zajęcia o charakterze naukowym, dydaktycznym lub publicystycznym, jeżeli wykonywanie tego zatrudnienia lub zajęcia nie przeszkadza w wykonywaniu obowiązków aplikanta.
2. Aplikant jest obowiązany zawiadomić Dyrektora Krajowej Szkoły o zamiarze podjęcia zatrudnienia lub zajęcia, o których mowa w ust. 1.
3. Dyrektor Krajowej Szkoły może wyrazić sprzeciw wobec zamiaru podjęcia przez
aplikanta zatrudnienia lub zajęcia, jeżeli uzna,że będzie to przeszkadzało w wykonywaniu
obowiązków aplikanta.

tyle ustawa

Proszę o odpowiedź na następujące pytania:-)

W tym roku dostałam się na aplikację adwokacką, jednakże z powodów osobistych nie rozpoczęłam jej z obecnym I rocznikiem. Ustawowo mam dwa lata na złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich. W związku z tym jeżeli chcę rozpocząć aplikację w styczniu 2015 to rozumiem, ze powinnam złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów w terminie wyznaczonym przez Radę dla osób które rozppoczną szkolenie w roku 2015 (najpewniej październik 2014). A co w sytuacji, gdy chciałabym zdawać na aplikację ogólną? Wyniki z II etapu konkursu, zgodnie z informacją na stronie KSSiP w tym roku zostały ogłoszone w połowie listopada. Tak więc jaki dokument należało by przedłożyć Radzie?
Ponadto co w sytuacji, gdy po odbyciu aplikacji ogólnej nie uda mi sie dostać na aplikację specjalistyczną - wyniki podobno w są ogłaszane w połowie lutego, a mój termin na złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich upływa z końcem września 2016? Czy będąc w trakcie aplikacji ogólnej mogę złożyć owy wniosek?

@Katarzyna

Kandydowanie jednoczesne na dwie aplikacje bywa kłopotliwe z racji właśnie niedopasowania terminów. I nic dziwnego, gdyż przy liczbie aplikantów (radcowskich/adwokackich szczególnie), liczba osób dostających się na ao jest jedynie skromnym ułamkiem i nikt tam z władz korporacyjnych nie troszczy się o wygodę kandydatów na przyszłych sędziów czy prokuratorów.

jeżeli chcę rozpocząć aplikację w styczniu 2015 to rozumiem, ze powinnam złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów w terminie wyznaczonym przez Radę dla osób które rozppoczną szkolenie w roku 2015 (najpewniej październik 2014).

Tak.

A co w sytuacji, gdy chciałabym zdawać na aplikację ogólną? Wyniki z II etapu konkursu, zgodnie z informacją na stronie KSSiP w tym roku zostały ogłoszone w połowie listopada. Tak więc jaki dokument należało by przedłożyć Radzie?

To ich nie obchodzi. Większość robi tak, że zanim zostanie ogłoszona lista kwalifikacyjna, tj. osób, które dostaną się na AO, to składa wnioski o start na apl. adw. lub radcowska. Kiedy wyniki przyjdą, to albo cofa się wniosek (jeśli jeszcze się da), albo sie nie przychodzi na ślubowanie albo się bierze dziekankę. Różne są opcje, nie wiem która jest optymalna, bo nie stawiałem się przed takim dylematem.

Wydaje mi się że w nowej wersji aplikacji, gdzie aplikant pełni też funkcję asystenta sędziego jest to wszystko o wiele bardziej kłopotliwe.

RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

mateuszkrakus napisał:
a co stoi na przeszkodzie żeby jednocześnie aplikacje specjalistyczne odbywali ci po ogólnej z naboru 2013 i osoby które dostaną się w tym roku (gdyby oczywiscie zrobili nabór bezp na specjalistyczne) ?

szkodzi, bo nie może na raz podjąć aplikacji taka liczba osób - jęczą o $ wydawaną z budżetu państwa na aplikację ogólną, jęczą też o konieczność zapewnienia staży referendarskich dla aplikantów po sędziowskiej, jęczą o wszystko.

Zerknijcie na etaty asystenckie proponowane aplikantom po ogólnej w tym roku to jakiś żart - zobaczcie sobie listę na stronie kssip jakie miasta są do wyboru, a raczej - jakich do wyboru nie ma. na dodatek do tej pory MS daje każdemu rocznikowi tylko ok 45-55 etatów prokuratorskich twierdząc, że więcej etatów nie ma i nie będzie, dlatego nie wiem jakim cudem nagle mieliby puścić 90 miejsc na prokuratorską i np. 200 na sędziowską.

albo będzie po staremu, albo nam w maju zrobią psikus i zamiast otworzyć rejestrację na egz odwołają nabór. innej wersji jak dla mnie nie ma.

Niech się zdecydują jak najszybciej żeby każdy wiedział na czym stoi

trzeba liczyć na dwie opcje:
1 - MS zaproponuje jakieś inne przepisy temporalne
2 - prace nad ustawą się przeciągną i na to liczę najbardziej

myślę, że jeśli już otworzą w maju zapisy i nabór to raczej potem się z tego nie wycofają

komisję do przeprowadzenia konkursu powołano, także kto wie kto wie.. ja jestem dobrej myśli :)

Wczoraj wysłałem kilka maili. Jak dotąd otrzymałem odpowiedź tylko z biura legislacyjnego, ale nie zawierającą żadnych konkretów. Zwykła informacja o tym, że jeszcze prace trwają i nie wiadomo co postanowią senatorowie,a teraz będzie drugie czytanie i następnie jak Senat przyjmie projekt to wystąpi z inicjatywą ustawodawczą do Sejmu. Czyli takie oczywistości.

wygląda na pomyłkę - jak już wejdzie się w samo posiedzenie to nie ma żadnej informacji, żeby to głosowali

też mam info z biura legisl., tyle tylko, że telefoniczne, ale podobne jak Ty
oni przygotowują tylko dany kształt projektu ustawy, ale tlo MS podejmuje decyzję co do naboru i w jego gestii pozostaje to jak ogarnąć równolegle zarządzony nabór i pracę nad ustawą. A do MS dzwoniłem i ustaliłem, że póki co prace nad naborem nie zostały wstrzymane.

Ostatnia edycja:

No właśnie to musi być pomyłka bo nie było głosowania na tym posiedzeniu nad tym projektem.

wygląda na pomyłkę z pozycją 8...

Już poprawiona. Dodatkowo jest sprawozdanie zawierające projekt z naniesionymi poprawkami. Projekt ten zakłada, że w tym roku nabór na aplikacje specjalistyczne będzie na podstawie listy klasyfikacyjnej. Wszystko wskazuje na to, że z taką właśnie inicjatywą ustawodawczą wystąpi Senat. Jedyna nadzieja w tym, że projekt utknie w Sejmie, ale marna to nadzieja, bo prace nad projektem były prowadzone w porozumieniu z ministerstwem.

nie byłbym jeszcze pesymistą

nie wiem czy dokładnie oglądałeś transmisję z komisji ale to było tak, że ta babeczka z biura legislacyjnego zaproponowała tą poprawkę i przewodniczacy mówi tak - musimy skończyć 1 czytanie dlatego już przyjmiemy w takim kształcie z poprawkami ale proszę podmioty zainteresowane jeszcze o opinie w terminie 2 tyg i najwyżej zmienimy w drugim czytaniu, a teraz tylko tak dla formalności przegłosujmy zeby zakonczyc juz etap 1 czytania

a po drugie jak ona zaproponowala ta poprawke art. 15 to przewodniczacy spytał Ministra Hajduka co on na to, a on mowi, ze nie powie od razu, musi sie ustosunkowac i na pewno odniosa sie do tego

projekt przejdzie pytanie tylko czy MS bedzie jakos zmieniac ta poprawke w zwiazku z zarzadzonym naborem

Reasumując, jeśli projekt przejdzie w aktualnej wersji to w jakiej sytuacji nas to stawia?

w tej wersji która jest teraz na stronie senatu nalezałoby odwołać nabór bo nie bedize juz ogolnej a na specjalistyczne pojda tegoroczni aplikanci apl ogolnej, ale tak jak wyzej pisalem zaakceptowali poprawki tylko na potrzeby zakonczenia pierwszego czytania, ale minister bedzie sie do nich odnosil, a po drugie naprawde jest juz koncowka marca, projekt wyjdzie z senatu w polowie kwietnia, pierwsze czytanie w sejmie odbedzie sie i tak najszybciej w maju - nie wiem czy oni beda chcieli odwolywac nabor nie majac pewnosc czy ustawa przejdzie, tym bardziej, ze w tym tyg komisja sejmowa goscila w kssip i na pewno kssip bedzie walczyl jeszcze w sejmie, poza tym potem znowu wroci do senatu i jeszcze prezydent + 3 miesieczne vacatio legis..

myślę, że bardzo istotne będzie to jak MS ustosunkuje sie teraz przed drugim czytaniem do tej poprawki, tzn jak wypowie sie w temacie naboru na AO 2014

stoper napisał:
w tej wersji która jest teraz na stronie senatu nalezałoby odwołać nabór bo nie bedize juz ogolnej a na specjalistyczne pojda tegoroczni aplikanci apl ogolnej, ale tak jak wyzej pisalem zaakceptowali poprawki tylko na potrzeby zakonczenia pierwszego czytania, ale minister bedzie sie do nich odnosil, a po drugie naprawde jest juz koncowka marca, projekt wyjdzie z senatu w polowie kwietnia, pierwsze czytanie w sejmie odbedzie sie i tak najszybciej w maju - nie wiem czy oni beda chcieli odwolywac nabor nie majac pewnosc czy ustawa przejdzie, tym bardziej, ze w tym tyg komisja sejmowa goscila w kssip i na pewno kssip bedzie walczyl jeszcze w sejmie, poza tym potem znowu wroci do senatu i jeszcze prezydent + 3 miesieczne vacatio legis..

myślę, że bardzo istotne będzie to jak MS ustosunkuje sie teraz przed drugim czytaniem do tej poprawki, tzn jak wypowie sie w temacie naboru na AO 2014

stanowisko MS dot. AO jest znane wszem i wobec - trzeba zlikwidować ogólną

dobrze masz rację, co nie zmienia faktu, że zarządzili nabór i w pierwotnej wersji projektu ten nabór miał być naborem na specjalistyczne, co innego likwidacja ogólnej co do zasady a co innego rozważenie kwestii naboru tegorocznego, równie dobrze może być tak, że pracę nad ustawą przedłużą się do jesieni co normalne bo mamy po drodze dwie kampanie i wakacje i nie wiem czy oni są gotowi ryzykować brak jakiegokolwiek naboru na aplikacje...

spokojnie, poczekajmy do drugiego czytania 9go kwietnia :)

ja już dzwoniłem do MS parę razy może teraz ktoś z Was by zadzwonił do departamentu sądów i organizacji ... z pytaniami o tegoroczny nabór, nie chcę tam dzwonić codziennie, a może dzisiaj jest już jakaś nowa informacja

Ostatnia edycja:

Dostałem właśnie maila od pana prof. Michała Seweryńskiego, który jest przewodniczącym Komisji Praw Człowieka, Praworządności i Petycji. Pan profesor wyraził ubolewanie nad tym, że wcześniej nikt nie zwrócił uwagi na problem naboru z naszego punktu widzenia oraz obiecał, że zabierze głos w debacie przy drugim czytaniu na posiedzeniu plenarnym Senatu. Pan przewodniczący zaznaczył przy tym, że niestety praktyka jest taka, że poprawek najczęściej dokonuje się w komisjach. Jednocześnie zasugerował, abym przesłał te uwagi do Senatora Zientarskiego, który przewodniczy Komisji Ustawodawczej i najlepiej, żeby zrobiła to większa liczba osób. Także proszę Was o wysłanie maili do ww Senatora. To jest adres: biuro@zientarski.pl

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót