Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Dzięki Artur na pewno będę pisał,

rzeczywiście taka jest praktyka, że poprawki w komisjach, ale trzeba pamiętać, że oni na posiedzeniu zdawali sobie sprawę, że głosują, żeby zakończyć pierwsze czytanie formalnie ale sami zapowiedzieli, że będą jeszcze poprawki, trzeba walczyć :) a najwyżej później na etapie komisji sejmowych

Jasne. Walczymy i gramy na zwłokę jak tylko możemy.

a ja znowu pomęczyłem MS i dalej mówią mi, że wszystkie czynności związane z naborem są prowadzone :) mam przeczucie, że damy radę, byleby się później dostać... mi niestety rok temu kilku pkt zabrakło, ale trzeba być optymistą

Super. Wysyłamy maile :)

a czy ktoś by mi wysłał jakiś wzór na priv, w sensie to co on sam wysłał? bo nie mam dziś za bardzo czasu tego napisać, a z chęcią też bym coś takiego im skrobnęła ;)

ja pisałem bardzo ogólnie, ale nie nadaję się to na wzór, coś w stylu, że pierwotna wersja projektu zakładała brzmienie przepisu uwzgledniającego tegoroczny nabor i ze to wydaje sie rozsadne rozwiazanie w przypadku gdyby przedluzyly sie prace legislacyjny, a ponadto czynione sa juz organizacyjne przygotowania do naboru na AO 2014 i ze mozna by tez uwzglednic ponadto interesy osob, ktore juz rozpoczely przygotowania lub zmienily/zmieniaja swoje plany zawodowe

teraz pomyslalem ze mozna by jeszcze napisac o tym ze interesy obecnych aplikantow aplikacji ogolnej mozna by zabezpieczyc oferujac im etaty asystenckie ale nie wiem czy to nie jest za mocne

myślę, że dobrze jest poruszyć także argument taki, że w połowie 2015 roku wchodzi gigatnyczna nowelizacja kpk więc zasadnym jest utrzymać w okresie przejściowym aplikację ogólną

Welleducated ma rację. Nawet osoby z KSSiP argumentowały, że aplikacja ogólna wyrównuje różnice w kształceniu między uczelniami. W tym roku dodatkowo można właśnie podnieść argument gruntownej nowelizacji KPK, która wchodzi w życie w lipcu 2015 r. Także wysyłamy maila i podnosimy wszystkie argumenty, które przychodzą nam do głowy.

Poważnie jesteście za utrzymaniem aplikacji ogólnej? Według mnie znacznie lepiej byłoby, gdyby rekrutacja była od razu na prokuratorską albo sędziowską, tak jak przed reformą. Z projektu nie wynika niestety jasno czy byłaby jedna wspólna lista kwalifikacyjna (bez sensu), czy osobne. W końcu chyba każdy już się orientuje co chce robić w przyszłości.

Acha, i jak najbardziej uważam, że powinniśmy wysyłać maile. Mi się w zeszłym roku niestety nie udało o włos, więc jakby w tym roku nie było naboru to już zupełna załamka :-x

Ja osobiście bardziej naciskałabym na nabór od razu na aplikacje specjalistyczne niż upierała się przy ogólnej. Owszem, doprowadzi to do sytuacji, w której byli aplikanci ogólni i my - ludzie spoza jej kręgu - znajdą się razem na aplikacjach specjalistycznych; trzeba założyć, że to oni będą lepiej przygotowani w związku z czym pojawią się pewne nierówności edukacyjne delikatnie mówiąc, jednakże taka sama sytuacja nastąpi za rok - jeżeli my zostaniemy aplikantami sądowymi/prokuratorskimi, a razem z nami kolejny rocznik, który nie musiał już kończyć aplikacji ogólnej. Po co przedłużać byt tej i tak już martwej instytucji?

Czy może są jakieś błędy w moim rozumowaniu?

Moim zdaniem jest to myślenie absolutnie bezbłędne ;).

Zresztą patrząc z punktu widzenia państwa aplikacja ogólna jako taka zupełnie straciła sens wraz z deregulacją asystentów sędziego (nie żeby ktoś chciał być asystentem po ogólnej, moim znajomi którzy nie dostali się na specjalistyczne jak jeden mąż wybrali korporacje). Teraz dojdą do tego jeszcze asystenci prokuratorscy. Ogólna może mieć sens tylko dla osoby, która nie wie co chce robić. Ale, hej... są jeszcze tacy po skończeniu studiów? ;)

Zgadzam się z Tobą co do słowa ;)

Piszesz o asystentach prokuratorskich, czyżby planowali "deregulację" również tej instytucji? Planują zmianę, o której zapomnieli przy okazji asystentów sędziego - możliwość zostania asystentem prokuratora bez aplikacji ogólnej?

Tak, jest zapis na 21 stronie druku. Dokładnie taki sam zresztą jak przy asystentach sędziego:

b) ust. 5 otrzymuje brzmienie:
„5. Na stanowisku asystenta prokuratora może być zatrudniony ten, kto:
1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych
i obywatelskich;
2) jest nieskazitelnego charakteru;
3) ukończył wyższe studia prawnicze w Polsce i uzyskał tytuł zawodowy
magistra lub zagraniczne studia prawnicze uznane w Polsce;
4) ukończył 24 lata.”

Zawsze jakiś plan awaryjny w razie czego.

Dzięki, to bardzo dobra informacja :)

Ok, wysłałam maila. Czekamy więc.

Nie chodzi o to, że chcemy, aby aplikacja ogólna została utrzymana. Też wolałbym zdawać od razu na specjalistyczną. Po prostu szukamy różnych sposobów argumentacji mającej zapewnić nam jakikolwiek nabór w tym roku. Im dłużej potrwa debata na różnych szczeblach tym dla nas większa szansa na to, że nie zdążą uchwalić niekorzystnej dla nas nowelizacji.

Mi się osobiście wydaje, że raczej nie odważą się ;) całkowicie zrezygnować z naboru, dlatego walczymy teraz bardziej o to w jakim kształcie się on odbędzie.

Ja też wysyłam maila, tylko że zapytam się jak oni widzą rozdzielenie aplikacji od tego naboru zaczynając, w sensie czy jeszcze przed egzaminem składamy zgłoszenia na aplikację sędziowską lub prokuratorską. Bo jeśli to znowu miałby być jeden egzamin z rozdzieleniem dopiero później to chyba coś tu się mija z celem.

Ajr, a dlaczego nie? Przecież nabór nie jest gwarantowany, a zarządzany w razie potrzeby. Oczywiście jest co roku jak dotąd, ale nie ma żadnej podstawy, która zobowiązywałaby do zorganizowania go. Jeśli minister uzna, że nie ma potrzeby to po prostu nie zarządzi naboru. Inna sprawa, że właściwie już jest ogłoszony nabór i pracę trwają, ale co stoi na przeszkodzie żeby odwołać nabór? W naszym państwie pewne nic nie jest:)

No i najbardziej prawdopodobny jest nabór na podstawie listy klasyfikacyjnej po aplikacji ogólnej. To jak dla mnie najbardziej racjonalne rozwiązanie, ale niestety niekorzystne dla nas.

Aj, no z tą niepewnością to się niestety muszę zgodzić. Zdaje mi się, że skoro już ogłosili nabór to tak łatwo im się nie uda wykręcić - przecież wyznaczając limity przyznali, że potrzeby takie a takie są. Ale może po prostu przemawia przeze mnie optymizm ;).

Ustawa przecież nie przewiduje "odwoływania naboru". My planujemy swoje życie. Od 29 listopada 2013 r. wiemy, że nabór będzie i że wyznaczono limit 180. W maju 2014 r. mają zacząć się zgłoszenia. Myślicie, że do tego czasu ustawa wejdzie w życie?......
Poza tym podczas posiedzenia Komisji, jedna z osób mówiła o zasadzie lojalności i art. 2 Konstytucji w aspekcie aplikacji ogólnej (tej z naboru 2013) i późniejszej specjalistycznej.

Ta sama zasada ma zastosowanie przy ogłaszaniu naboru. Jeśli już nabór ogłoszono, weszło to w życie, to oczywistym jest, że on powinien być.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót