Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Masz trochę racji ale rysujesz zbyt czarną kredką. Skoro nie może już być tak jak jest, to w czym znajdować sens by rozważać, co lepsze a co gorsze. Teraz pytanie kto na tą nową aplikację się kwalifikuje, a kto czeka dwa lata.

Mam dużo racji, ale to dlatego, że trochę już widziałam i mam też więcej informacji. To, co będzie, to nie wiadomo, ważne, aby utrzymał się obecny model stypendialny, choć niekoniecznie aplikacja ogólna. Art. 15 przepisów przejściowych proponowanej nowelizacji odnosi się do osób, które kończą ogólną, zatem one zostaną przyjęte na apl. specjalistyczne, a nikt nie wie co wtedy trzeba będzie zrobić z osobami zrekrutowanymi na ogólną, bo ich aplikacja zostanie uchylona, a na specjalistycznych nie będzie dla nich miejsca. Nie mówię tego złośliwe, ale polecam dokładną analizę art. 15 ze sprawdzeniem do jakich przepisów się odwołuje.

Wiesz Bronek chyba jednak przedwcześnie skreślasz to, że odbędzie się w tym roku nabór na ogólną. Mogą uznać, że nie skorelowali planowanych zmian z normalnym kalendarzem legislacyjnym i może być tak, że AO 2015 będzie ostatnią.

Prawda jest taka, że ostatni rocznik AO ma przerąbane. Nie wiem czy znacie ludzi którzy byli ostatnimi rocznikami starej aplikacji prokuratorskiej czy sądowej - ja niestety znam. Ostatnie roczniki są zawsze najbardziej pokrzywdzone, więc jeśli w tym roku będzie nabór na AO to nie wiem czy jest sens składać na nią papiery :rolleyes:.

I oczywiście, że system stypendialny jest dla aplikanta lepszy, tyle że na jego pozostanie to już w ogóle nie ma co liczyć ;).

Ostatnia edycja:

System stypendialny był cudowny. Ale co było a nie jest, nie pisze się w rejestr.
W czwartek ostatni rocznik aplikacji specjalistycznej w modelu stypendialnym zainaugurował aplikację. Jak oni skończą a mają prawo na dotychczasowych zasadach, to Kssip będzie już tylko jednym biurem z jedną sekretarką, gdzieś w Polsce, może w Warszawie, bez własnej kasy. Zostanie tylko nazwa.

Moim zdaniem fakt, że aplikant będzie objęty stosunkiem pracy to zmiana na plus, przed wprowadzeniem tej zmiany część osób nie zdecyduje się na aplikacje. Jako kobieta, mężatka chce mieć takie same prawa jak inne koleżanki - czyli macierzyński itp, zdolność kredytową (zgadnijcie jaką macie będąc na "stypendium :)), płatny urlop, chorobowe płatne, urlop gdy dziecko choruje i świadomość, ze jak trafi mi się wypadek np. w pracy nie zostane bez kasy. Wyjazdy co miesiąc na 5 dni, w sytuacji gdy się ma rodzinę, mieszka 500 km od krakowa też jest mega uciążliwe.
U mnie w sądzie w sytuacji gdy to wprowadzą, poza mną , 4 innych asystentów ze stażem pracy od 1 roku do 4 lat będzie startować w konkursie, bo w naszym przypadku niewiele się zmieni - w sytuacji zakwalifikowania się na apl. sędziowską, poza tym , że pojawią się jakieś perspektywy zostania sędzią (mgliste, ale większe niż w obecnej sytuacji).

Tak jak już pisałam - dla kobiet, które planują na okres aplikacji macierzyństwo jest to na pewno plus, jednak na obecną chwilę stanowią one niewielki odsetek, raczej decyzja ta jest po prostu odkładana na później, kiedy ma się już pewną posadę referendarza lub asesora i to za większe pieniądze niż minimalne wynagrodzenie asystenta. Co do urlopu - masz rację, będziesz miała do niego prawo, jednak będziesz mogła go wziąć jedynie podczas planowanej przerwy w szkoleniu (na aplikacja specjalistycznych lipiec lub sierpień jest wolny, nie pamiętam), a nie wtedy, kiedy będziesz chciała, o ile oczywiście nowy program aplikacji będzie przewidywał taką przerwę w nauce. O problematyce realnego korzystania ze zwolnień chorobowych pisałam już wcześniej. Z tym wypadkiem to rzeczywiście masz rację, to chyba jedyny prawdziwy plus objęcia ubezpieczeniami społecznymi, ale.... powiedzcie mi, po co "uszczęśliwiać" na siłę wszystkich aplikantów, skoro każdy z nich na obecną chwilę może sam przystąpić dobrowolnie do ubezpieczeń społecznych? :) Wszyscy aplikanci dostali taką informację od KSSiP, wystarczy jedynie zgłosić Szkole taką chęć i stosowne składki będą odprowadzane. Wątpię, aby się znalazły chociaż dwie osoby, które z tego skorzystały, bo znacząco uszczupla stypendium.

Zdolność kredytowa - proponuję się nie czarować, że z ok. 2.000 zł na rękę (wcześniej wyjaśniałam też dlaczego spadną zarobki) jest ona jakaś świetna. Jeśli partner nie ma również umowy o pracę o co najmniej takim samych dochodzie, to kredyt hipoteczny wydaje się mało prawdopodobny. Poza tym pragnę tylko nieśmiało zaznaczyć, że etaty asystenckie będą przyznawane uznaniowo w całej Polsce, więc jak ktoś mieszka w Katowicach, to może dostać Wałbrzych, a po ukończeniu aplikacji znajdzie miejsce jedynie w Jeleniej Górze. Zarówno obecny jak i przyszły model aplikacji raczej nie sprzyja większym zakupom z powodu wymaganej mobilności ;).

Zjazdy tak faktycznie są co 5-6 tygodni i rzeczywiście mogą być dla niektórych uciążliwe, jednak raczej są to jednostkowe przypadki, ponieważ zdecydowana większość aplikantów to ludzie młodzi, zaraz po studiach, bez większych zobowiązań typu dzieci itd. Raczej tez osoby starsze bardzo rozważnie podejmuję decyzję o odbywaniu tej aplikacji, choć przy obecnych jej warunkach wydaje mi się, że jest bardziej zachęcająca niż odpychająca, ale to już zależy od indywidualnych upodobań.

[dwa razy ten sam post]

Ostatnia edycja:

dlaczego wszyscy na tym forum piszą, że szanse na zostanie sędzią po aplikacji sędziowskiej są nikłe? liczba miejsc na aplikacji wynosi obecnie 85, w ciągu ostatnich 9 miesięcy powołano ok. 90 osób na stanowisko sędziego sądu rejonowego.
poza tym pierwszeństwo będą mieć chyba absolwenci KSSIP-u, a nie osoby, które wcześniej były referendarzami/asystentami lub rekrutują się z innych zawodów prawniczych?

U mnie jak pojawia się raz na ruski rok etat sędziowski to zajmuje je np. adwokat, kolega sędziów ze studiów, który akurat zechciał ukoronować swoją karierę również zostając sędzią. A mówimy o sporym mieście wojewódzkim.

Tacy na przykład asystenci sędziów, którzy nie ukończyli ogólnej, ale pracują już wymaganą ilość lat, nie mieli krótko mówiąc szans.

Ale przyznam, nie wiem jak jest z absolwentami Kssip, czy są dla nich jakieś specjalnie pozostawione etaty sędziowskie.

A jak jest w obecnym kształcie ogólnej - zdajesz, przesyłają ci dokumenty razem z tym wnioskiem, w którym określasz gdzie chcesz odbywać aplikacje ze względu na miejsce zamieszkania czy jest jakiś inny klucz? Mogą zrobić tak, że masz miejsce zamieszkania we Wrocławiu a wyślą cię do Białegostoku?:roll:

Oshin7 napisał:
dlaczego wszyscy na tym forum piszą, że szanse na zostanie sędzią po aplikacji sędziowskiej są nikłe? liczba miejsc na aplikacji wynosi obecnie 85, w ciągu ostatnich 9 miesięcy powołano ok. 90 osób na stanowisko sędziego sądu rejonowego.
poza tym pierwszeństwo będą mieć chyba absolwenci KSSIP-u, a nie osoby, które wcześniej były referendarzami/asystentami lub rekrutują się z innych zawodów prawniczych?

Sam tego nie mogę pojąć? ale chyba chodzi o nepotyzm, a po drugie o to że na rynku jest jakieś 4000 osób po starej aplikacji sądowej. To są tzw. asystenci i referendarze. Do tego dojdą asystencji i referendarze po aplikacji sędziowskiej w kssip.czyli 4090 osób.

Lullaby87 napisał:
Tak jak już pisałam - dla kobiet, które planują na okres aplikacji macierzyństwo jest to na pewno plus, jednak na obecną chwilę stanowią one niewielki odsetek, raczej decyzja ta jest po prostu odkładana na później, kiedy ma się już pewną posadę referendarza lub asesora i to za większe pieniądze niż minimalne wynagrodzenie asystenta. Co do urlopu - masz rację, będziesz miała do niego prawo, jednak będziesz mogła go wziąć jedynie podczas planowanej przerwy w szkoleniu (na aplikacja specjalistycznych lipiec lub sierpień jest wolny, nie pamiętam), a nie wtedy, kiedy będziesz chciała, o ile oczywiście nowy program aplikacji będzie przewidywał taką przerwę w nauce. O problematyce realnego korzystania ze zwolnień chorobowych pisałam już wcześniej. Z tym wypadkiem to rzeczywiście masz rację, to chyba jedyny prawdziwy plus objęcia ubezpieczeniami społecznymi, ale.... powiedzcie mi, po co "uszczęśliwiać" na siłę wszystkich aplikantów, skoro każdy z nich na obecną chwilę może sam przystąpić dobrowolnie do ubezpieczeń społecznych? :) Wszyscy aplikanci dostali taką informację od KSSiP, wystarczy jedynie zgłosić Szkole taką chęć i stosowne składki będą odprowadzane. Wątpię, aby się znalazły chociaż dwie osoby, które z tego skorzystały, bo znacząco uszczupla stypendium.

Zdolność kredytowa - proponuję się nie czarować, że z ok. 2.000 zł na rękę (wcześniej wyjaśniałam też dlaczego spadną zarobki) jest ona jakaś świetna. Jeśli partner nie ma również umowy o pracę o co najmniej takim samych dochodzie, to kredyt hipoteczny wydaje się mało prawdopodobny. Poza tym pragnę tylko nieśmiało zaznaczyć, że etaty asystenckie będą przyznawane uznaniowo w całej Polsce, więc jak ktoś mieszka w Katowicach, to może dostać Wałbrzych, a po ukończeniu aplikacji znajdzie miejsce jedynie w Jeleniej Górze. Zarówno obecny jak i przyszły model aplikacji raczej nie sprzyja większym zakupom z powodu wymaganej mobilności ;).

Zjazdy tak faktycznie są co 5-6 tygodni i rzeczywiście mogą być dla niektórych uciążliwe, jednak raczej są to jednostkowe przypadki, ponieważ zdecydowana większość aplikantów to ludzie młodzi, zaraz po studiach, bez większych zobowiązań typu dzieci itd. Raczej tez osoby starsze bardzo rozważnie podejmuję decyzję o odbywaniu tej aplikacji, choć przy obecnych jej warunkach wydaje mi się, że jest bardziej zachęcająca niż odpychająca, ale to już zależy od indywidualnych upodobań.

Bardzo dobry post, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Poza tym mało rozsądne jest planowanie macierzyństwa w okresie aplikacji.

Bronek. napisał:
Sam tego nie mogę pojąć? ale chyba chodzi o nepotyzm, a po drugie o to że na rynku jest jakieś 4000 osób po starej aplikacji sądowej. To są tzw. asystenci i referendarze. Do tego dojdą asystencji i referendarze po aplikacji sędziowskiej w kssip.czyli 4090 osób.

Nikła szansa powołania na stanowisko sędziego jest spowodowana głównie ogromną ilością osób po starej aplikacji.
Co do pierwszeństwa osób po kssipie - coś gdzieś było o tym pisane, bowiem odsetek powołań absolwentów będzie świadczył o efektywności kssipowskiego modelu kształcenia. Trudności absolwentów z objęciem urzędu = nieefektywność kształcenia, dlatego też powodu mogą być oni nieco "faworyzowani". Chociaż nigdzie oficjalnie nie jest to napisane, więc nie liczcie na zbyt dużo, żeby się przypadkiem nie przeliczyć.

Mam znajomą w wieku 33 lat, po starej sądówce, od jej ukończenia jest asystentem. Od kilku lat kandyduje na wszystkie konkursy w rejonówkach w obrębie trzech najbliższych województw z marnym skutkiem. Niestety nie ma żadnych znajomości, ani tzw. pleców, a powołanie przecież zależy od subiektywnej oceny KRS i wizytatorów. Rzadko się zdarza, żeby powoływali osobę kompletnie "nieznaną". Także najprawdopodobniej już na zawsze pozostanie asystentem, co nie jest zbyt optymistyczną perspektywą.

Znam też sędziego, który urząd objął już w wieku 29 lat. Dziwnym trafem jego wuj orzekał w tym samym okręgu.
Co do nepotyzmu wystarczy wejść na stronę jakiegoś sądu i popatrzeć na nazwiska. Wiele się powtarza... (przynajmniej w moim województwie, nie wiem jak w innych). Ale to przecież żadne novum.

W moim rejonie na 1 wolne stanowisko sędziego jest zazwyczaj około 40 chętnych. Chociażby z tego można wywnioskować jak "łatwo" jest zostać powołanym.

Ostatnia edycja:

jakbym rzuciła teraz studia, to medycynę mam jeszcze darmową, hehe...
myślałam, że powstanie jakaś lista kwalifikacyjna osób po kssipie i będą im kolejno proponowane konkretne etaty w sądach. naiwność?

Ostatnia edycja:

Oshin7 napisał:
jakbym rzuciła teraz studia, to medycynę mam jeszcze darmową, hehe...
myślałam, że powstanie jakaś lista kwalifikacyjna osób po kssipie i będą im kolejno proponowane konkretne etaty w sądach. naiwność?

Mało prawdopodobne.

Aplikanci ogólni mieli fajnie, bo mieli gwarantowane miejsce asystenta w razie czego. Chociaż w odległych mieścinach, z tego co czytałem tu na forum. Natomiast absolwenci kssip po sędziowskiej mieli pierwotnie gwarantowany etat referendarza, ale starzy aplikanci się skarżyli, gdzie popadnie, coś tam w sejmie likwidują i staż referendarskie i pierwszeństwo. Nawet etat asystenta nie został zagwarantowany, a przecież nie ma już nawet tyle wolnych miejsc asystentów, żeby nimi obsadzić absolwentów KSSiP-u.

Wydaje mi się, że nowa aplikacją będzie już wolna od tych niedomogów, bo aplikant i tak będzie pracował, a jak skończy aplikację, to pewnie z sądu go nie wypuszczą:) mam nadzieje.

@Bronek. (alias Ketman, Posługacz w sądzie, Tomasz W., tomasz9 karierowicz z prowincji etc. itp. itd.). Jeszcze ci się nie znudziło to trollowanie?
A co do skarżenia, to przecież ty to robiłeś gdzie popadnie...

Bez jaj. Szukanie czarownic nie na wiele się zda. To nie Salem.
Chciałem jeszcze powiedzieć, że są jednak plusy dotychczasowej aplikacji w kssip. Gdyż żeby poprawić szanse aplikantów na etat sędziego ( i umożliwić zachowanie szkoły), trochę los wspomożono, wprowadzono ocenę celującą z egzaminu sędziowskiego. No i tak się szczęśliwie składa, że dostają ją prawie wszyscy:) Zatem w Europie wyprzedzają nas wedle statystyk w jakości szkolenia mierzonej egzaminem tylko Rosja i Mołdawia, w ich szkołach jest jeszcze lepiej.

Niech wrócą etaty asesorskie i będzie lepiej, mam nadzieję, że podobnie jak w prokuraturze. Jak zostajesz asesorem to masz już bardzo duże szanse na zostanie prokuratorem. Zdaje się, że prezydent już wystąpił z taką inicjatywą.

jest już stanowisko MS, moim zdaniem bardzo optymistyczne, bo mówiące o tym, że nabór na ogólną w 2014 odbędzie się, przynajmniej taki jest wniosek generalny, co prawda przewiduje się możliwość odwołania naboru, ale tylko wówczas gdyby ustawa weszła w życie przed jego przeprowadzeniem

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót