A
Artur1989
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 226
W moim mieście w konkursie na 4 wolne etaty asystenckie brało udział niespełna 50 osób. Konkurencja mniej więcej taka jak przy egzaminie na ogólną
.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Artur1989 napisał:W moim mieście w konkursie na 4 wolne etaty asystenckie brało udział niespełna 50 osób. Konkurencja mniej więcej taka jak przy egzaminie na ogólną.
pro.rafalko napisał:Śledzę od stycznia ten temat i jestem totalnie zdruzgotany tą ostateczną informacją... wszyscy tutaj się wypowiadający skupiali się na swoich pupkach, żeby w tym roku odbył się nabór na aplikację ogólną, albo już specjalistyczną i widzę ogromy entuzjazm, a nikt nie myśli o rocznikach kolejnych, które opcji dostania się na aplikację specjalistyczną mieć nie będą, z racji przewidywanego zawieszenia naboru i faktycznie widać, że każdy myśli tylko o sobie... dla mnie akurat oczekiwanie jakiegoś roku 2017 to jest totalna masakra... w tym roku kończę studia ale nie planowałem startować do ogólnej w tym roku, bo z powodu innych zobowiązań nawet nie wyrobiłbym się z nauką, więc skoro za rok naboru na specjalistyczne nie będzie to zupełnie nie wiem, co mam teraz robić... moja wizja przyszłości rozpłynęła się w jednej chwili eh.. siedzieć w domu przez 2 lata nie planuję, już rok siedzenia był dla mnie naprawdę wymagającą decyzją...
podpowiedzcie mi jakieś inne opcje, może znacie lepiej rynek pracy, gdzie mogę jej szukać jako absolwent prawa? urzędy? służby? praca w korpo przykładowo w wawie jest realna? chcę jakoś zapchać ten okres 2 lat, bo pewnie i tak będę startował do sędziowskiej.. nie odpuszczę.
pozdrawiam i z góry dzięki za jakieś pomocne odpowiedzi z propozycjami i podpowiedziami
Proszę nie cytować całych postów.Prorok P napisał:Cytat:
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na przesłanego do nas maila, pragnę wyjaśnić, że ostateczna redakcja przepisu, który jest źródłem Pana wątpliwości, tj. art. 15 projektu ustawy o zmianie ustawy o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury oraz niektórych innych ustaw, będzie znana dopiero po zamknięciu procesu legislacyjnego. W szczególności przepis ten może ulec zmianie w trakcie prac w Sejmie, na co zresztą mogą mieć wpływ przekazywane posłom opinie tudzież postulaty.
Niezależnie jednak od tego chcę zauważyć, że zarówno na gruncie obowiązujących regulacji odnoszących się do przeprowadzania naboru na kształcenie wstępne organizowane przez Krajową Szkołę, jak i zgodnie z projektowanymi przepisami, kluczową rolę, gdy chodzi o uruchomienie procedury konkursowej, zachowuje Minister Sprawiedliwości. To zatem urząd obsługujący tego Ministra winien być adresatem pytań dotyczących ewentualnych planów związanych z uruchomieniem kolejnych roczników aplikacji specjalistycznych.
W kontekście proponowanej nowelizacji (a zwłaszcza wprowadzenia etatów aplikanckich w sądach okręgowych) powyższe spostrzeżenie staje się tym bardziej oczywiste, że Minister Sprawiedliwości jest dysponentem części budżetowej „Sądy powszechne”, a więc przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzeniu naboru organ ten musi mieć na względzie możliwości budżetu państwa. Te zaś z pewności będą miały wpływ na liczbę zatrudnianych aplikantów, a tym samym na limity przyjęć na aplikację sędziowską (także generalny limit wyznaczony dla aplikacji rozpoczynającej się w roku 2016). Podobnie ma się rzecz z aplikacją prokuratorską, z tym że tutaj Minister będzie dokonywał stosowanych ogłoszeń po zapoznaniu się ze stanowiskiem Prokuratora Generalnego, który to z kolei jest dysponentem części „Powszechne jednostki organizacyjne prokuratury”.
Abstrahując od tego, czy istnieją prawne i organizacyjne możliwości dokonania w danym roku naboru na aplikacje specjalistyczne równolegle w dwóch trybach albo po prostu dwukrotnie (z wykorzystaniem list klasyfikacyjnych oraz w trybie bezpośredniego konkursu), można zaryzykować tezę, że to właśnie opisane wyżej kwestie finansowe zaważą na ostatecznym kształcie ustawy zmieniającej, w tym nade wszystko jej przepisów przejściowych.
Z poważaniem,
Katarzyna Konieczko
Ekspert ds. legislacji
Biuro Legislacyjne Kancelarii Senatu
Najlepszy. napisał:Witajcie, zdaje w tym roku.
Jestem absolwentem pierwszego rocznika Aplikacji ogólnej 2009/2010, i po roku musiałem się pożegnać. Przez dwa lata z rzędu nie przyjmowali mojego zgłoszenia na egzamin, teraz wedle ich argumentacji muszą mnie już dopuścić. Zobaczymy.
Sądzę, że to będzie wyjątkowy egzamin i przyjdą wyjątkowi ludzie. Takiej konkurencji nigdy jeszcze nie było.
Artur1989 napisał:100 procent poparcia. Skoro pan Sprawiedliwiusz startuje w tym roku to ja chyba zrezygnuję.