Aplikacja powstała bez mojej wiedzy i zgody

• Autor wątku Autor wątku Etoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Etoja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkim.

Mam pewien problem, a mianowicie jestem autorem tekstu literackiego, który został bez mojej wiedzy i zgody opublikowany na GooglePlay jako aplikacja o zmienionym tytule (do obecnego dopisano rozwinięcie). Informacje o mnie jako autorze znajdują się w aplikacji, ale w miejscu słabo widocznym, nie na głównym ekranie. Nie ma jej w opisie aplikacji. Tekst oryginalny rozpowszechniany jest w formatach PDF, epub i mobi z następującą licencją:

"Niniejsza publikacja nie może być modyfikowana ani odsprzedawana bez pisemnej zgody Wydawcy. Dozwolone jest jej kopiowanie, dystrybucja bezpłatna na licencji freeware oraz druk na papierze w dowolnej liczbie egzemplarzy."

Autor aplikacji nie chce przyjąć do wiadomości, że jego aplikacja narusza moje prawa autorskie. Już pomijając stworzenie jej bez mojej wiedzy i zgody to sama zmiana tytułu jest modyfikacją, poza tym w aplikacji występują reklamy, jest to więc użytek komercyjny.

Czy sprawę mogę zgłosić bezpośrednio na policję również po tym jak GooglePlay usunie aplikację (zgłosiłem naruszenie moich praw autorskich)?

Możesz zgłosić przestępstwo z Art. 116. UoPAiPP jak również równocześnie lub później złożyć pozew cywilny z roszczeniami z Art. 79. UoPAiPP.

Powrót