Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pytanie do osób rozpoczynających aplikację radcowską w LUBLINIE.
Czy oprócz informacji na stronie www dostaliście pisemną informację z OIRP?
Czy trzeba zabrać jakieś dokumenty oprócz zapewne dowodu osobistego na inaugurację??? chodzi mi o to czy trzeba zabrać ze sobą uchwałę lub inne dokumenty???

ozz87 napisał:
no, ale czy on jest rzeczywiście rzetelenie kontrolowany/ weryfikowany ?
Ale niby jak? Przeciez w protokole nie bedzie napisane, ze byłeś w sądzie. Jak patron ci napisze, ze brałes udział w rozprawie to wystarczy.

I co patron poświadczy wam nieprawdę, a ktoś uprzejmy potem doniesie?

Odnośnie aplikacji w Warszawie. Na stronie Izby zobaczyłem zakładkę integracja -> OIRP . Czy jacyś aplikanci chodzą np. na piłkę nożną? Czy raczej oferta skierowana jest do radców??

Do aplikantów I roku Izby Warszawskiej. Widziałem parę osób zgrało na pendrive'a dzisiejszy wykład o prokuraturze. Jeśli możecie to prześlijcie- bartosz112@onet.pl. Dzięki z góry

ludzie - nie macie grup dyskusyjnych, grupa mailowych, profili na fb żeby nie zaśmiecać tutaj temat?

A wiecie moze jak wyklada kwestia oplat? Na jaki nr konta? Bo kwota to 4960 podobno.. :)

1. Który sposób uzyskania patronatu jest powszechniejszy? Znalezienie go samemu, czy z wyznaczenia Rady? Jakie są mniej więcej proporcje?

2. Jakie szanse uzyskania zgody na patronat daje zaoferowanie nieodpłatnej i w pełni dyspozycyjnej pracy w kancelarii na rzecz patrona?

1. Jak dostaniesz Patrona z Rady to jest to wielka niewiadoma - może będzie Cię totalnie zlewał a może będzie zawalał robotą i każe przychodzić 3 razy w tygodniu.... Ryzyko jest. Znalezienie samemu znacznie może je ograniczyć ale cudów się nie spodziewaj - w takiej masie aplikantów jakie są obecnie kontakty z patronem są raczej fikcyjne, jak twierdzi M. Dubois (wieloletni dziekan ORA w Wwie, dziś już emeryt) zdarza się, że patron nie zna nazwisk swoich aplikantów a oni nie znają nazwiska swojego patrona. Dawniej nie do pomyślenia ale jak fikcja to fikcja ;)
2. Pewnie mocno je zwiększa - ale zastanów się: po co Ci były studia i aplikacja skoro chcesz pracować za darmo ? pomijam już to, że takimi ofertami dramatycznie niszczysz rynek sobie i swoim kolegom co samo w sobie jest katastrofą za którą powinno się Cię.... :)

tablos napisał:
2. Jakie szanse uzyskania zgody na patronat daje zaoferowanie nieodpłatnej i w pełni dyspozycyjnej pracy w kancelarii na rzecz patrona?

To chyba jest jakis zart! Mozna zaproponowac jeszcze siebie jako dawce narzadów w razie koniecznosć SIC!

tablos napisał:
1. Który sposób uzyskania patronatu jest powszechniejszy? Znalezienie go samemu, czy z wyznaczenia Rady? Jakie są mniej więcej proporcje?

Błagam nie róbmy z siebie taniej siły roboczej - -' to jest po prostu psucie rynku. Wiadomo, że jeśli ktoś nie pracował w czasie studiów to na kokosy nie ma co liczyć bo po prostu niewiele umie, ale praca (a nie praktyki czy okres próbny) za darmo?! I potem patroni przyzwyczajają się że aplikant = niewolnik.

Przecież nawet ktoś kto wiele nie robi merytorycznego wykonuje podstawowe obowiązki np. sekretarki czy kuriera - a im nikt o zdrowych zmysłach nie zaproponuje pracy za darmo. Ceńmy siebie, naprawdę z perspektywy czasu ja na tym wyszłam dobrze, czego i innym życzę.

^
Ale tablos przynajmniej batów na plecy nie będzie dostawał :)

Czy już po przydzieleniu patrona zgodnie z wnioskiem złożonym przez aplikanta, a jednocześnie przed podpisaniem umowy z patronem (i w ogóle jej wysłaniem do aplikanta) można jeszcze zmienić patrona? Oczywiście chodzi mi o inną formę niż procedura zmiany patrona.

jak rada podjęła już uchwałę o wyznaczeniu patrona to pozostaje tylko procedura zmiany patrona

którą można zrobić tylko raz w karierze co do zasady ;)

A z czego wynika możliwość tylko jednokrotnej zmiany patrona w toku całej aplikacji?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót