Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hej a wy już składacie jakieś podania /prośby/ wnioski np. o rozłożenie na raty opłat za apl, wskazujecie patrona izbie, kontaktujecie się z samorządem w sprawach ogólnych, o których pierwszoroczniakom być może nie wiele wiadomo????/.

iurisperitus85 napisał:
Strata czasu. W zasadzie nie ma szans żeby z tego zwolnili.
Funkcjonuje natomiast rozłożenie na raty opłaty. Koledze rozłożyli na raty po 1000 zł i pismo w tej sprawie przysłali w takim terminie, że już miał dwie do zapłacenia...

Dzięki za informacje, dzięki nim pewnie zaoszczędzę sporo czasu i nerwów. A są jakieś inne czynności dotyczące kwestii finansowych, którym warto poświęcić uwagę, a o których początkujący aplikant może nie wiedzieć (nie wiem jakieś stypendia z izby czy coś w tym stylu)?

generalnie zaczynając aplikację dobrze jest przyjąć takie założenie: jeśli coś zależy od pozytywnej czy negatywnej decyzji samorządu to raczej będzie negatywna. Ułatwień nie będzie

Fanaberia2006 napisał:
Do osób, które egzamin z gospodarczego mają przed sobą:
czy wiedzieliście wcześniej , z czego będziecie pisać umowę?czy szliście zupełnie w ciemno?

Trudno pisać rozbudowane umowy, kiedy się nie ma wzoru tylko same akty prawne.

absolutnie nie wiedzieliśmy nic- ciągle tylko słyszeliśmy, że będzie baaardzo prosta umowa i nie mamy się czego obawiać. Dostaliśmy do napisania umowę najmu lokalu użytkowego-więc odczucia generalnie na plus po egzaminie. Jednak wyników wciąż nie mamy a z info jakie krążą wśród ludzi- ponoć napisaliśmy kiepsko- zdaniem władz izby. Tak więc zobaczymy jak to wyjdzie- może nie tak źle jak mówią, a może jeszcze gorzej...

ma ktoś wiedzę do kiedy trzeba uiścić opłatę za aplikację w Warszawie?

argument_walidacyjny napisał:
A są jakieś inne czynności dotyczące kwestii finansowych, którym warto poświęcić uwagę, a o których początkujący aplikant może nie wiedzieć (nie wiem jakieś stypendia z izby czy coś w tym stylu)?

Ogólnie musisz zapomnieć, że izba zwolni Cię z jakiejkolwiek opłaty czy da Ci jakieś stypendium. Nawet z rozłożeniem na raty są czasem problemy. I to rozkładają maksymalnie na 3, 4 raty z wielkimi problemami. Choć wiem, że różnie to bywa. Ja akurat piszę o OIRP Kielce.

do konca stycznia 1 rate(2500zl) w uchwale wsz jest napisane

U nas zawsze o opłacie piszą w ogłoszeniu o pierwszych zajęciach w roku. Spokojnie, zdążycie zapłacić:)

A na jakiej podstawie twierdzicie, że wnioskowanie o częściowe bądź pełne umorzenie opłat za aplikację (rok) jest stratą czasu ?
Sam znam na przestrzeni kilku lat 2 osoby, które otrzymały częściowe zwolnienie z opłat (50%), na podstawie zaświadczeń ZUS... zatem czekam na podstawę Waszych twierdzeń ...

cd. patrona. Mam patrona, znaleziony i zadeklarowany już od paru tygodni. Chciałam go zgłosić składając wniosek o wpis, ale usłyszałam, że to nie teraz, że dostaniemy komunikat o zgłaszaniu patrona. Są już uchwały o wpisie, ale nie ma nic o zgłaszaniu patronów Czy ktoś z Was wie jak powinno wyglądać to zgłoszenie? Dodam, ze chodzi o OIRP Warszawa, na stronie nic nie znalazłam, ale nie dogrzebałam się tam nawet do regulaminu aplikacji :(

Będę wdzięczna za pomoc, bo nie chcę wyjść na olewuskę przed patronem ;)

Czy ktos z was wie cos na temat slubowania w Oirp TORUN 2012, uchwala o wpisie jest ale terminu i zadnych innych informacji nie ma.

Pytanie następujące mi się nasunęło. Czy osoba (radca prawny)która jest waszym pracodawcą a także patronem może także być osobą u której odbywacie praktyki? :what:

jedkow napisał:
Pytanie następujące mi się nasunęło. Czy osoba (radca prawny)która jest waszym pracodawcą a także patronem może także być osobą u której odbywacie praktyki? :what:

Dołączam się do pytania i dodatkowo zapytam - jak to jest z tymi praktykami? Gdzie? W jakim wymiarze? Nie mogę nigdzie znaleźć info na ten temat, w regulaminie jest tylko krótka wzmianka o praktykach. Czy praktyki odbywamy w narzuconym miejscu? Jak praktycznie pogodzić praktyki i pracę (praca u patrona, cały etat)? Z góry dzięki za wszelki wskazówki.

aga010 napisał:
Dołączam się do pytania i dodatkowo zapytam - jak to jest z tymi praktykami? Gdzie? W jakim wymiarze? Nie mogę nigdzie znaleźć info na ten temat, w regulaminie jest tylko krótka wzmianka o praktykach. Czy praktyki odbywamy w narzuconym miejscu? Jak praktycznie pogodzić praktyki i pracę (praca u patrona, cały etat)? Z góry dzięki za wszelki wskazówki.

Zadzwoniłem z tym pytaniem gdzie znajdę szczególy nt. praktyk to usłyszałem..ze są w regulaminie. Moze i jest ale na pewno nie w tym opublikowanym na KRIP :D
Usłyszałem, ze o praktyki w sądzie nie muszę się martwić( ale się martwię!) Pracuję w Tarnowie i nie zamierzam dojeżdzać do Krakowa na jeden dzień męki w sądzie w Krakowie! Chciałbym żeby mieć to na miejscu w sądzie okręgowym tarnowskim, a usłyszalem, ze nie mam nic do gadania i do tego to za parę miesięcy się okaże w szczegółach. Podejście tych ludzi to jakieś średniowiecze :evil:

AHa! 1 dzień w tygodniu to właśnie praktyka. Znalazłem tow programie aplikacji(a nie regulaminie jak powiedzieli) Tylko szkoda, ze nie piszą nic więcej. Ile w sądzie, kto może być tym opiekunem itd. Domniemuję zatem, ze praktyki MOGĄ być prowadzone przez obecnego patrona, bo nic tam takiego jak zakaz nie dotrzegłem.

Ostatnia edycja:
jak to jest z tymi praktykami?
SR i SO

W jakim wymiarze?
1 dzień w tygodniu przez ok. 5 miesięcy

Czy praktyki odbywamy w narzuconym miejscu?
Tak - czasami Izba przystaje na miejscowość w której mieszkamy (jeżeli oczywiście jest tam SR przynajmniej)

Jak praktycznie pogodzić praktyki i pracę (praca u patrona, cały etat)?
Nadganiasz pracą do godz. 21.00 w innych dniach

kto może być tym opiekunem itd. Domniemuję zatem, ze praktyki MOGĄ być prowadzone przez obecnego patrona
Praktyki są w poszczególnych wydziałach SR i SO - opiekunem jest Sędzia, który ma podpisaną umowę z Izbą

czyli.np masz w wydziale pracy SR - jest sędzia X - masz 2 praktyki w tym wydziale i przez te 2 dni jest twoim opiekunem - potem Sędzie podbija w twoim dzienniczku, ze chodziłeś na praktyki

Macie już terminy inauguracji czy plany zajęć jakieś?

Niby sporo już o tym czytałem, a nadal nie mam pewności... Ile dni w tygodniu muszę sobie wydzielić na zajęcia związane z aplikacją? 2, 3? Zdarza się może, że wykłady są planowane na godziny popołudniowe?

Niby sporo już o tym czytałem, a nadal nie mam pewności... Ile dni w tygodniu muszę sobie wydzielić na zajęcia związane z aplikacją? 2, 3?

Na wykłady jeden dzień (chyba, że będziesz miał w sobotę, tak np. było w zeszłym roku w Wałbrzychu) i tak od marca/kwietnia drugi dzień na praktyki w sądzie

Zdarza się może, że wykłady są planowane na godziny popołudniowe?

Zdarza się - generalnie 3 rocznik czasami ma popołudniu

Cytat:
kto może być tym opiekunem itd. Domniemuję zatem, ze praktyki MOGĄ być prowadzone przez obecnego patrona

lukas63 napisał:
Praktyki są w poszczególnych wydziałach SR i SO - opiekunem jest Sędzia, który ma podpisaną umowę z Izbą

czyli.np masz w wydziale pracy SR - jest sędzia X - masz 2 praktyki w tym wydziale i przez te 2 dni jest twoim opiekunem - potem Sędzie podbija w twoim dzienniczku, ze chodziłeś na praktyki

Tu są pomylone DWA RODZAJE praktyk.

Pytającemu chodziło o praktyki w kancelariach, a odpowiadający udziela odpowiedzi o praktykach w sądzie...

Więc ja jeszcze raz powtórzę pytanie moich poprzedników:

Czy praktyki w kancelariach odbywają sie u patrona ?

To znaczy:
- czy zawsze MUSZĄ być w kancelarii patrona,
- czy tylko MOGĄ się tam odbywać (ale wcale nie muszą),
- albo jest wręcz odwrotnie, tzn. NIE MOGĄ sie odbywać u patrona (muszą byc gdzieś indziej, w innej kancelarii) ?

odbywasz u patrona (są to takie spotkania 2 razy w miesiącu) a czy w kancelarii (gdzie pracuje patron), w urzędzie (gdzie pracuje patron), lub w innym miejscu to nie ma znaczenia - wszystko zależy od twojego patrona

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót