Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W końcu jakieś informacje w Poznaniu, spotkanie w OIRP 3.01.12 o godzinie 13, podobno mają rozesłać pisma w tej sprawie, pozdrawiam:o

torival napisał:
Wiem, że w tej sprawie jest osobna uchwała KRRP, dostępna na stronie internetowej, ale jaka jest praktyka, to nie wiem.
Uchwała ma nr 43/VIII/2011 w sprawie zasad zwalniania aplikantów radcowskich....
U nas - Gdańsk - jest mowa o 6 ratach. Sporo. 5250... Wyjdzie przeszło 800 zł jednorazowo.

Tomu napisał:
U nas - Gdańsk - jest mowa o 6 ratach. Sporo. 5250... Wyjdzie przeszło 800 zł jednorazowo.

W Wawie opłata jest z automatu rozłożona na dwie raty - obie wyższe niż moja miesięczna pensja, więc gorąco liczę na zmianę rozporządzenia i obniżenie przelicznika, w duchu pozytywnej szajby deregualcyjnej.

dota84 napisał:
W końcu jakieś informacje w Poznaniu, spotkanie w OIRP 3.01.12 o godzinie 13, podobno mają rozesłać pisma w tej sprawie, pozdrawiam:o

ja wczoraj dostałam list...
piszę, że zajęcia są we wtorki 14:15-19:00 i zaczynają się od 3 stycznia
I grupa ma wykłady w budynku OIRP

odnośnie warunku:czy aplikanci którejkolwiek z izb wnosili o warunek?

Rozporządzenie ma obowiązywać od 1 stycznia. Chyba żadna Izba nie kasuje całej kwoty od razu. U nas kazali wpłacić 2 tys. do rozpoczęcia zajęć.

Nie martwcie się na zapas - w ORA Gdańsk udzielono mi informacji, że 4200 płacimy więc prawdopodobnie aplikanci radcowscy zapłacą tyle samo :)

Słuchajcie, czy do objęcia patronatem, oprócz oświadczenia potrzebna jest także umowa pomiędzy patronem a OIRP o objęcie patronatu?

Próbowałem dowiedzieć się w swojej OIRP Warszawa ale Pani a BOA uprzejmie odesłała mnie do extranetu. Tam jednak żadnych informacji na ten temat nie znalazłem :(

Mutombo napisał:
Słuchajcie, czy do objęcia patronatem, oprócz oświadczenia potrzebna jest także umowa pomiędzy patronem a OIRP o objęcie patronatu?

W mojej OIRP (Lublin) taką umowę sporządzała Izba. Myślę, że samo oświadczenie wystarczy. Dopiero po ślubowaniu zarówno patron jak i aplikant podpisują umowę z Izbą.

romans_petitem napisał:
Rozporządzenie ma obowiązywać od 1 stycznia. Chyba żadna Izba nie kasuje całej kwoty od razu. U nas kazali wpłacić 2 tys. do rozpoczęcia zajęć.
To strasznie krótkie vacatio legis by było, bo ja nie widzę żadnej informacji o zmianie ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 6 grudnia 2005 r. w sprawie wysokości opłaty rocznej za aplikację radcowską - aktualny stan prawny jest jedyny, nie ma w Lexie żadnych uchwalonych zmian, które miałyby w przyszłości wejść w życie.

To jest nowela uchwalona, czy coś co "ma być"?

Szwircu napisał:
Nie martwcie się na zapas - w ORA Gdańsk udzielono mi informacji, że 4200 płacimy więc prawdopodobnie aplikanci radcowscy zapłacą tyle samo :)
O ile pamiętam, adwokaccy mają inny przelicznik - trzykrotność, a nie jak radcowscy trzyipółkrotność.

Co do patronatu - u nas tylko wrzucili na www druk oświadczenia dla patrona. O umowach nic.

Tomu napisał:
O ile pamiętam, adwokaccy mają inny przelicznik - trzykrotność, a nie jak radcowscy trzyipółkrotność.

Owszem Tomu masz rację tylko wtedy wychodziłoby 4500 do zapłacenia, a nie jak podano w ORA 4200 - jednak coś musi być na rzeczy z tym ujednoliconym przelicznikiem 2,8. Pozostaje czekać na ostateczne informacje.

Możecie mi powiedzieć jakimi sprawami zajmuje się radca prawny w większym urzędzie (np. marszałkowski, wojewódzki)? Myślicie, że aplikant pierwszego roku może nauczyć się czegoś jako asystent takiego radcy, czy raczej powinien szukać zatrudnienia w dp firmy lub w kancelarii?

Pewnie zazwyczaj zajmuje sie takimi kwestiami jakimi zajmuje sie komórka organizacyjna w urzędzie do której go przypisano tyle ze od strony prawnej. Duże oap (np ministerstwa, u. marszalkowskie, wojewodzkie) mają swoje biura radcowskie a w nich rp podporządkowanych do poszczególnych komórek.

Czy ktoś z OIRP w Katowicach pisał prośbę o III termin egzaminu i wpis warunkowy na III rok aplikacji?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót