Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bartata

Bartata

Moderator globalny
Odpowiedzi
5 966
[size=-2]Ten temat zostanie otwarty w dniu 31 października.

Będzie służyć tematyce związanej z aplikacją radcowską – jej przebiegiem, opiniami, formalnościami itp.
Tutaj należy również poruszać problemy związane z aplikacjami w danych miastach.

Tym samym zamknięciu ulegną wszystkie tematy związane z tą samą tematyką.
Zamykane będą również każde nowopowstałe po otwarciu niniejszego tematu.

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest mnożenie się tematów dotyczących tego samego i powielających poruszaną tematykę.
Czas do końca października jest związany z przygotowaniem się użytkowników do tej zmiany i zmniejszeniem niezadowolenia z tym związanego.

Jednocześnie przypominam o - REGULAMIN FORUM[/size]

Ostatnia edycja:
[size=-2]Zgodnie z zapowiedzią temat zostaje otwarty.
Pozostałe o podobnej tematyce zostały zamknięte. Piszemy tylko tutaj.[/size]

Ostatnia edycja:
Nie do końca chyba rozumiem ideę tego wątku... Czyli teraz zamiast X różnych wątków, gdzie już toczyła się dyskusja, na konkretne tematy dotyczące partykularnych kwestii w stylu "kolokwium na II roku", "patronat", "praca a aplikacja", ma być jeden wątek? Rozumiem wydzielenie jakiegoś podforum i przeniesienie tam wszystkich rozpoczętych tematów ale z takim pomysłem nie spotkałam się na żadnym ze znanych mi forów...

Powody zostały wyjaśnione w pierwszym poście. Nie ma powodu kontynuować tej dyskusji. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hej w związku z tym, że w tym wątku będą koncentrowały się nasze pytania / wątpliwości zw. z apl. radcowską pozwolę sobie zapytać się forumowiczów jak wygląda tygodniowe obłożenie zajęciami obowiązkowymi na I roku aplikacji.

Z tego co się orientuje to zgodnie z ust. o r.pr. pracodawca ma obowiązek zwalniać aplikanta na zajęcia obowiązkowe z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

I tu się pojawia moje pytanie - jak to mniej więcej wygląda w skali tygodnia - ile dni nie ma mnie w pracy, bo jestem na zajęciach obowiązkowych (chciałbym się zorientować na co muszę przygotować swojego pracodawcę - może starsze roczniki podzielą się jakąś wiedzą w tym temacie) ;).

Co składa się na te zajęcia obowiązkowe - uchwała KIRPu w spr. programu aplikacji nie wyjaśniła mi, czy ja jako osoba zatrudniona w urzędzie zachowując wynagrodzenie mam prawo zwolnić się nie tylko na zajęcia szkoleniowe (wykłady + ćwiczenia zazwyczaj to jeden dzień w tygodniu), ale także na praktyki w sądzie (bo na pierwszym roku trzeba przejść chyba przez sąd) i w kancelarii u patrona wyznaczonego mi przez izbę.

Nie chcę narażać się moim przełożonym w pracy i dlatego chciałbym wiedzieć po jak kruchym lodzie stąpam :)

Dziękuję z góry za info w w/w temacie.
Pozdrawiam

Literalnie rzecz biorąc wszystko to są obowiązkowe zajęcia. Ja w praktyce umówiłam się z moim pracodawcą, że on daje mi jeden dzień wolny a na resztę biorę urlop. Może można by było walczyć, że się "z ustawy należy" ale nie miałam ochoty szukać nowej pracy- szczególnie po tym co czytałam i widziałam (chodzi mi o aplikantów poszukujących pracy). Mam też kolegów, których pracodawcy zwalniają na wszystko ale też takich, którym natychmiast zmieniono umowy i już pracują tylko na część etatu albo wcale... Praktyki to mamy na każdym roku- nie tylko na pierwszym..... Przynajmniej w łódzkiej Izbie ;)

ale czy praktyki w sądzie też są przez cały okres trwania aplikacji?

Zależy od izby. U nas w Katowicach były tylko na 1 roku.

Czy dostaliście już pismo z OIRP w sprawie wpisania na listę aplikantów?

ja już zostałem wpisany na listę i czekam na info odnośnie ślubowania.

Otrzymałem uchwałę o wpisie w zeszłym tygodniu, bodajże 31.10.2011 r..
Jestem w OIRP w Kraków.

Mnie napisali, w informacji o wpisaniu na listę, że wszelkie pozostałe informacje będą na www OIRP na początku grudnia. Gdańsk :)

Zielona Góra również wysłała informacje o wpisie na listę i przypomniała o obowiązku płacenia składki członkowskiej ;] natomiast na datę ślubowania i plan zajęć każą cierpliwie czekać.

Hej!
Na stronie OIRP w Krakowie pojawił się komunikat odnośnie inauguracji I roku aplikacji. Jak dla mnie są dwie niewiadome:
1) jak wygląda alfabetyczny podział na grupy? Grupy są dwie A i B, z tym, ze z tego co widzę nie napisali jak się to rozkłada alfabetycznie.
2) do kogo zanosimy wnioski o skierowanie na praktykę i o objęcie patronatem? Czy do sekretariatu tam gdzie zawsze, czy do opiekuna aplikantów??
Trochę w tym wszystkim jest bałagan :roll:

super jak zwykle tylko Warszawa nie podala jeszcze zadnych info

Poznań też milczy więc spokojnie, nie jesteście w Warszawie osamotnieni w oczekiwaniu :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót