Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
mam prosbe do wszystkich aplikantow radcowskich II roku. Jesli mieliscie juz kolokwium z prawa gospodarczego to prosze napiszcie jak ksztaltowalo sie u Was rozlozenie pytan, z czego bylo ich najwiecej itd, i przede wszystkim jaka umowe mieliscie sporzadzic
Bede bardzo wdzieczna za info. W Rzeszowie do tej pory mielismy rodzinne, prawo pracy i ubezp.spol., wykroczenia i kks. Teraz przed nami gospodarcze i handlowe.

moze to kogos zainteresuje wiec oto czego dowiedzialam sie dzis o patronacie (OIRP Wawa) - oswiadczenia o objeciu patronatu nalezy skaladac dopiero w styczniu, tzn prawdopodobnie bo nadal nie maja zadnych pewnych informacji :] i trzeba cierpliwie czekac na list z uchwalą o wpisie na liste aplikantow tam beda podane dalsze wiadomosci. generalnie nikt sie z niczym nie spieszy, pelen chillout :]

tak samo z wnioskami o wyznaczenie patrona, dopiero w styczniu?

Witam,
w Kielcach była umowa sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa w upadłości (prawo do znaku towarowego, prawo dzierżawy pomieszczeń, prawo własności nieruchomości), kupujący: sc (dwóch przedsiębiorców), wadium, zgoda dłużnika na dobrowolne poddanie się egzekucji (art. 777 kpc).

hej, orientujecie się jaki był w zeszłym roku termin uiszczenia opłaty rocznej za za aplikację w oirp warszawa?

mimista napisał:
Witam,
mam prosbe do wszystkich aplikantow radcowskich II roku. Jesli mieliscie juz kolokwium z prawa gospodarczego to prosze napiszcie jak ksztaltowalo sie u Was rozlozenie pytan, z czego bylo ich najwiecej itd, i przede wszystkim jaka umowe mieliscie sporzadzic
Bede bardzo wdzieczna za info. W Rzeszowie do tej pory mielismy rodzinne, prawo pracy i ubezp.spol., wykroczenia i kks. Teraz przed nami gospodarcze i handlowe.

W Katowicach na I terminie była umowa przelewu wierzytelności w postępowaniu upadłościowym. Na teście też najwięcej pytań było z upadłościowego- 10. Poza tym- 2 z prawa wł. intelektualnej, 2 z prawa przewozowego, 2 z ustawy o KRSie, 2 z nieuczciwej konkurencji, 2 ze spółdzielni mieszkaniowych, 1 z przedsiębiorstw państwowych, 1 z komercjalizacji i prywatyzacji, 1 z fundacji, 1 ze stowarzyszeń,1 z pośrednictwa ubezpieczeniowego, 1 z ustawy o UFG,1 z ustawy o swobodzie dział. gosp., 1 z pomocy publicznej i 2 z zamówień publicznych. Dla każdego coś miłego;)

marequita napisał:
Witam,
w Kielcach była umowa sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa w upadłości (prawo do znaku towarowego, prawo dzierżawy pomieszczeń, prawo własności nieruchomości), kupujący: sc (dwóch przedsiębiorców), wadium, zgoda dłużnika na dobrowolne poddanie się egzekucji (art. 777 kpc).

Hmmm...to widzę, że lekko nie mieliście.. A rozłożenie pytań podobne jak w Katowicach- najwięcej upadłościowego?
A jak ze zdawalnością?Macie już wyniki?

W Katowicach zdała mniej więcej połowa.

a jakie ustawy pozwolono Wam mieć przy pisaniu umowy?

Dowolne. Nie wiem, jak w innych izbach, ale u nas nie mogły być to akty z podkreśleniami, zakreśleniami markerem, nagłówkami (takimi jak mają prawie wszystkie kodeksy) itp. Nie wiem, czemu dopiero teraz zadajesz to pytanie, przecież na wszystkich kazusach ( rodzinne, ksh) można było mieć ustawy.

pytam dlatego, że nam pozwolono na kazus z gospodarczego mieć tylko kc i ksh- w związku z tym zastanawiamy się jaką umowę dostaniemy do przygotowania.
Na rodzinnym można było mieć krio, a kolokwium z ksh jeszcze przed nami.

wiecie może jakie umowy mieli do napisania w innych izbach: szczecinie, poznaniu, lublinie itd

W Lublinie kolokwium z gospodarczego jest 25 listopada.

To postąpiono w stosunku do was niezgodnie z regulaminem.
Umowa w Katowicach była tak "świetnie" sprawdzana że za to co wg klucza powinno być premiowane 5pkt w wielu przypadkach nie było w ogóle, nawet zera nie postawiono. Inni znowu mając złe postanowienia dostali za nie 5pkt.

Ps -"gratulacje" dla moderatora tworzącego jeden temat dla wszystkich aplikacji - w temacie jest jeden wielki burdel jak widzę a to dopiero 4 strony.

też tak sądzę, że jeden wątek to trochę za mało.... można by to podzielić na I, II, III rok + plus wątek dla ludzi z nowego naboru, aplikacji potem na wątki dotyczące spraw formalnych, kolokwiów/zaliczeń, zajęć itp itd.. odrobina dobrej woli i zrobi się tutaj porządek..

Katowice rządzą, ani jeden termin nie mógł odbyć się bez błędów i nieprecyzyjnych odpowiedzi, niektórzy już zapewne mają dreszcze na słowo: weryfikacja wyników;)

Witam!

Dostałem uchwałę o wpisie na listę apikantów radcowskich i mam pytanie, co robić z miesięczną składką do izby opłacaną przez aplikanta (20 zł).

Uchwałę o wpisie dostałem w listopadzie teraz chyba trwa jeszcze ten okres, w którym MS może wnieść sprzeciw w tym zakresie.

Zgodnie z Uchwałą nr 7/VIII/2010 KIRP par. 5 - obowiązek opłacania składki powstaje w miesiącu, w którym zostało się wpisanym na listę aplikantów (wpis nastąpił w listopadzie). I tu pojawia się moja wątpliwość - od kiedy powinienem uiszczać tę składkę - czy płacić już od listopada, czy też muszę zacząć płacić tę kwotę dopiero od stycznia (bo wtedy chyba jest planowane ślubowanie aplikantów) i wówczas definitywnie zostanę aplikantem.

Pytanie w istocie dotyczy tego, kiedy właściwie powstaje wspomniany obowiązek opłacania składek - czy od miesiąca, w którym doręczono uchwałę o wpisie, czy też może dopiero od miesiąca, w którym złożę ślubowanie??

Proszę zorientowanych o odpowiedź, bo nie chcę na starcie jako aplikant naruszać moich obowiązków określonych w Regulaminie :)

Dodam od siebie, że na bazie informacji telefonicznych uzyskanych w OIRP nie bardzo wiem jak robić żeby było dobrze - Pani w OIRP powiedziała żebym czekał na informacje, które pojawią sie na stronce Izby, ale jak wspomniałem jej o par. 5 w/w Uchwały to powiedziała, że jeśli chcę to mogę zapłacić te pieniądze na rachunek OIRPu.

Poza tym jak pobieżnie przerzuciłem orzecznictwo w LEXie to znalazłem coś takiego, że aplikantem jest się od chwili doręczenia uchwały o wpisie (co by wskazywało na to, że trzeba płacić od listopada) a dopiero po ślubowaniu ma się prawo do wykonywania czynności aplikanta określonych w przepisach.

Jak robicie / jak robiliście w poprzednich latach. Może wraz z odpisem uchwały doręczono Wam jakieś info odnośnie składek ????

Proszę o info i z góry dziękuję z odp.

picipolo napisał:
Witam!

Dostałem uchwałę o wpisie na listę apikantów radcowskich i mam pytanie, co robić z miesięczną składką do izby opłacaną przez aplikanta (20 zł).

Uchwałę o wpisie dostałem w listopadzie teraz chyba trwa jeszcze ten okres, w którym MS może wnieść sprzeciw w tym zakresie.

Zgodnie z Uchwałą nr 7/VIII/2010 KIRP par. 5 - obowiązek opłacania składki powstaje w miesiącu, w którym zostało się wpisanym na listę aplikantów (wpis nastąpił w listopadzie). I tu pojawia się moja wątpliwość - od kiedy powinienem uiszczać tę składkę - czy płacić już od listopada, czy też muszę zacząć płacić tę kwotę dopiero od stycznia (bo wtedy chyba jest planowane ślubowanie aplikantów) i wówczas definitywnie zostanę aplikantem.

Pytanie w istocie dotyczy tego, kiedy właściwie powstaje wspomniany obowiązek opłacania składek - czy od miesiąca, w którym doręczono uchwałę o wpisie, czy też może dopiero od miesiąca, w którym złożę ślubowanie??

Proszę zorientowanych o odpowiedź, bo nie chcę na starcie jako aplikant naruszać moich obowiązków określonych w Regulaminie :)

Dodam od siebie, że na bazie informacji telefonicznych uzyskanych w OIRP nie bardzo wiem jak robić żeby było dobrze - Pani w OIRP powiedziała żebym czekał na informacje, które pojawią sie na stronce Izby, ale jak wspomniałem jej o par. 5 w/w Uchwały to powiedziała, że jeśli chcę to mogę zapłacić te pieniądze na rachunek OIRPu.

Poza tym jak pobieżnie przerzuciłem orzecznictwo w LEXie to znalazłem coś takiego, że aplikantem jest się od chwili doręczenia uchwały o wpisie (co by wskazywało na to, że trzeba płacić od listopada) a dopiero po ślubowaniu ma się prawo do wykonywania czynności aplikanta określonych w przepisach.

Jak robicie / jak robiliście w poprzednich latach. Może wraz z odpisem uchwały doręczono Wam jakieś info odnośnie składek ????

Proszę o info i z góry dziękuję z odp.

Bedziesz w styczniu wiedzial. Czy zaplacisz od listopada czy od stycznia.Kwota nie powala na kolana wiec dasz rade sie wyplacic :D

PS./ Uchwala jest dla kazdego taka sama-jak nie dostales nic w uchwale o skladkach to takze nikt inny nie dostal...Czy do tego trzeba studiowac LExa?

Zgadzam się z przedmówcą, poza tym nawet jak się nie zapłaci, to nie skreślają z listy aplikantów tak od razu;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót