Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Niebawem aplikacja radcowska może być droższa. Do tej pory kosztowała rocznie 2,8-krotność minimalnego wynagrodzenia, czyli 4200 zł. Zgodnie z projektem rozporządzenia ministra sprawiedliwości od przyszłego roku opłata roczna wyniesie 3,1-krotność minimalnego wynagrodzenia, czyli 4650 zł

Aplikacja radcowska ma być droższa | rp.pl

@ Dzejza ubiegłeś mnie! Właśnie miałem to napisać.

Dzejza, szymono

Artykuł z RP jest nierzetelny, bo zapomnieli, że od 2013 r. idzie minimalna w górę do 1600zł brutto więc aplikacja będzie kosztowała dokładnie 4960zł

@ lukas63 masz rację. Ja liczyłem z nową minimalną ale na podstawie starego przelicznika 2,8. Więc wyszło mi 4480.

Uchwała kosztach będzie pod koniec roku 2012r a informację dostaniemy w styczniu - info z OIRP W-wa

Doliczając roczne składki w wysokości 240 zł to daje roczny koszt 5200 zł, plus legitymacja itp. ... I co roku będzie drożej.

@szymono ja liczyłem z nowym przelicznikiem i z minimalną. @Niven Może minimalna nie będzie szła w górę.
Czy nikt nie wie, jak się zmienia izbę to trzeba być zameldowanym na terenie nowej?

lucanin napisał:
Może minimalna nie będzie szła w górę.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14.09.2012 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2013 r.

Dz. U. z 2012 r. poz. 1026

Od dnia 1 stycznia 2013 r. ustala się minimalne wynagrodzenie za pracę w wysokości 1.600 zł.

Janusz M. napisał:
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14.09.2012 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2013 r.

Dz. U. z 2012 r. poz. 1026

Od dnia 1 stycznia 2013 r. ustala się minimalne wynagrodzenie za pracę w wysokości 1.600 zł.

I to się nazywa niepotrzebny skrót myślowy. Wcześniej policzyłem 1600x3,1. Chodziło mi o dalsze wzrosty minimalnej po 2013 roku. :)

Czy ktoś z rzeszowskiej OIRP dostał już jakieś pismo, poza informacją o wpisie na listę?

@lucanin a więc mea culpa, bo ja nie wiedziałem jeszcze o nowym przeliczniku.

Co to za Klub Prawnika, którego adres podany jest w Extranecie? :)

A nie wiem :) Ale wiem że na I roku będziesz tyle roboty że na taki erzeczy czasu nie bedzie

Dzejza - a wczytywałeś się już w program szkolenia? Dlaczego będzie tyle roboty? I wie ktoś może, od kiedy i do kiedy musimy odbywać obowiązkowe praktyki w czasie pierwszego roku aplikacji?

Czy są jakieś osoby, które złożyły wniosek o wpis na listę aplikantów do OIRP we Wrocławiu i nie otrzymały jeszcze uchwały w przedmiocie wpisu na listę?

Niven każda grupa ma inaczej, ale masz 2 dni zajęć na I roku

Próbowałem zalogować się do ERiA, ale nie przyjmuje moich danych logowania. Też tak macie?

ERiA powstała przede wszystkim z myślą o aplikantach, radcowie dopiero niedawno również otrzymali do niej dostęp.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót