Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Skoro jest sympatyczny to łatwiej będzie Ci chyba zadzwonić i po prostu zapytać jak on widzi Waszą współpracę :)

Mam pytanie do aplikantów i samych radców prawnych.

Czy jest sens odbywania szkolenia na aplikacji radcowskiej pozostając zatrudnionym w branży nieprawniczej ? Jak duża liczba aplikantów radcowskich pracuje w urzędach lub bankach, nie mając do czynienia na co dzień z działem prawnym?

W tym roku kończę studia niestacjonarne, przez całe 5 lat zdobywałem doświadczenie w firmie leasingowej/bankowości. Zarabiam nieco ponad średnią krajową, na takie pieniądze raczej nie będę mógł liczyć na początku pracując/praktykując "w zawodzie", a z czegoś żyć w Warszawie trzeba...

Ilu z Was przebyło podobną drogę i czy po egzaminie końcowym lub na późniejszym etapie aplikacji udało się Wam znaleźć zatrudnienie w zawodzie? (nie mam na myśli rezygnacji z pracy na rzecz praktyk/stażów etc.)

Witam,

Nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum więc pisze tutaj:
jak wygląda kwestia wykładów podczas trwania aplikacji radcowskiej?
Jak często są zjazdy? Co tydzień? Co miesiąc?

Zastanawiam się nad podejściem do tematu ale nie wiem jak bardzo torpedowałoby to moją pracę.

Z góry dzięki za odpowiedź.
W razie czego proszę moderatora o przesunięcie posta do właściwej sekcji forum.

Zajęcia są raz w tygodniu.
Każda OIRP indywidualnie ustala dzień oraz godziny zajęć.

Ilian napisał:
Witam,

Nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum więc pisze tutaj:
jak wygląda kwestia wykładów podczas trwania aplikacji radcowskiej?
Jak często są zjazdy? Co tydzień? Co miesiąc?

Zastanawiam się nad podejściem do tematu ale nie wiem jak bardzo torpedowałoby to moją pracę.

Z góry dzięki za odpowiedź.
W razie czego proszę moderatora o przesunięcie posta do właściwej sekcji forum.

Napisz gdzie chcesz odbywać aplikację, co oirp to inne zasady

Dzięki za odpowiedź,

Jestem z Elbląga więc w razie czego najbardziej odpowiadałaby mi Izba gdańska.
Plan zajęć wisi na swoim miejscu strony: Klik! - wystarczyło poszukać zamiast zaśmiecać forum... ;)

Witam szanowne grono,
jeśli zaśmiecam forum pytając o truizmy, przepraszam. Moje pytanie brzmi: Czy uchwała rady oirp o wpisie na listę aplikantów radcowskich ma charakter konstytutywny? Pytam, ponieważ pewne obowiązki i przywileje zwiazane ze statusem aplikanta powstają z momentem wpisu, a nie z momentem rozpoczęcia aplikacji. Zastanawiam sie nad złożeniem wniosku w lipcu. Czy data podjęcia uchwały jest jednocześnie datą wpisu? Dziękuję z góry za odpowiedź. Jeśli jej nie uzyskam, to zadzwonię do oirp i podziele się wiadomością. Pozdrawiam.

Witam,
poszukuję informacji na temat terminu, do którego będę miała obowiązek wybrania izby, przy której będę chciała odbywać aplikację. Czy wyboru np. Warszawy muszę dokonać jednocześnie ze złożeniem wniosku o przystąpienie do egzaminu (12 sierpnia), czy mogę zrobić to później (ew. do kiedy)? I czy w przypadku aplikacji radcowskiej oraz adwokackiej obowiązuje ta sama zasada?

Drugie pytanie dotyczy osób odbywających aplikację radcowską w Warszawie, które zdecydowały się na patrona z urzędu - czy istnieje duża szansa, że w takim wypadku patron będzie ode mnie oczekiwał poważniejszej współpracy, czy raczej jest to tylko "na papierku", a może jakoś wypośrodkowane? Domyślam się, że nie ma zasady, ale może można określić jakąś tendencję ;)

Z góry bardzo dziękuję za odp.

mam dokladnie to samo pytanie. jak nie znajde odpowiedzi,to bede dzwonil do izby :-\

Mam pytanie w kwestii regulaminu odbywania aplikacji radcowskiej. Otóż chciałbym napisać egzamin wstępny w izbie X, natomiast patrona poszukiwać w miejscowości, która podlega pod właściwość izby Y. Regulamin umożliwia takie rozwiązanie (§ 11 ust. 4), przy czym uzależnia to od "uzasadnionych względów zawodowych lub szkoleniowych". Moje pytanie brzmi: jakie to mogą być względy? Czy jest to problematyczna kwestia? Pozdrawiam.

Witam. Mam pytanie do Aplikantów Radcowskich. Przygotowuje się do kolokwium z prawa cywilnego. I stad moje pytanie. Książek w tym zakresie mnóstwo nie wiadomo co wybrać. Czy jest jakaś pozycja z zakresu sporządzania umów którą można naprawdę polecić jako najlepszą książke w tej tematyce albo którą naprawdę warto mieć w celu przygotowania?

Polecam Cempurę, tylko, że tam są bardziej umowy stricte gospodarcze niż cywilne.

a orientuje się ktoś może czy jest możliwość uzyskania zgody izby na to,żeby patronem był radca, który wykonuje zawód i jest wpisany na listę 3 a nie 4 lata, jeśli od kilku lat pozostaje się z nim w stałej współpracy i pod nadzorem merytorycznym ?

Dysponuje ktoś może jakimś opracowaniem pytań na kolokwium II roku aplikacji z prawa gospodarczego? Chodzi mi głównie o pytania z ppg (230 pytań) w mniejszym stopniu z handlowego i upadłościówki. Może być z zeszłego roku.

Czy jakaś osoba z aplikacji w Krakowie mogłaby napisać jak wygląda aplikacja na I roku? Wiem jaki jest program, kolokwia, bo to sobie sprawdziłam. Chodzi mi głownie o praktyki. Jak to wygląda godzinowo. Wiem, że jest jakiś podział na praktyki w sądzie a potem w kancelarii. Kiedy zazwyczaj ogłaszany jest program na kolejny rok? Czy i kiedy jest jakieś spotkanie informacyjne.

Proszę o informację jak to jest: można zdawać egzamin na aplikację radcowską jednocześnie do izby np rzeszowskiej i krakowskiej i potem wybrać sobie jedną w zależności od tego, gdzie się znajdzie dla siebie patrona/miejsce pracy? Czy osoba która np aplikuje do izby w jednym mieście, po zdaniu egzaminu nie może znaleźć sobie patrona/miejsca pracy i chce się przenieść do innego miasta, innej izby, gdzie ma zapewnioną pracę, może tego swobodnie dokonać?

Tak.
egzamin zdajesz w wybranej przez siebie izbie. Później możesz przenieść się do innej.

a czy wtedy konieczne jest np uiszczanie jakiegoś dodatkowego wpisowego albo innej opłaty, czy generalnie to jest prosta procedura?

Wydaje mi się, że nie, ale warto sprawdzić regulamin Izby, do której chciałbyś się przenieść.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót