Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy istnieje możliwość, żeby przełożyć aplikację na przyszły rok jeżeli wpisałem się na listę a do stycznia rozmyślę się ewentualnie w po rozpoczęciu aplikacji zobaczę, że nie dam rady pogodzić z robotą??

Złożyłem wniosek o wpis na listę aplikantów, wczoraj zadzwonili do mnie z OIRP (Warszawa) z zaproszeniem na rozmowę (za 4 dni) z zespołem radców, który bada rękojmię i nieskazitelność kandydatów na aplikację? Czy, obecni aplikanci, moglibyście podzielić się ze mną wrażeniami z takiej rozmowy? Na jakie pytania trzeba być gotowym? Dzięki.

wojtus23 napisał:
Złożyłem wniosek o wpis na listę aplikantów, wczoraj zadzwonili do mnie z OIRP (Warszawa) z zaproszeniem na rozmowę (za 4 dni) z zespołem radców, który bada rękojmię i nieskazitelność kandydatów na aplikację? Czy, obecni aplikanci, moglibyście podzielić się ze mną wrażeniami z takiej rozmowy? Na jakie pytania trzeba być gotowym? Dzięki.

A czy OIRP wskazała czego konkretnie może dotyczyć rozmowa, czy to są np. jakieś zastrzeżenia do dokumentów składanych wraz z wnioskiem o wpis?
Jak będziesz po rozmowie, podziel się proszę informacją bo sam jak i wielu forumowiczów czekamy na wpis na warszawską listę.

No właśnie - to ciekawe. a KRK masz "czyste"? :evil:

jak nie figuruje- to czysty. Szczerze powiedziawszy sam nie rozumiem sens przedmiotowej rozmowy. Ale to jest Warszawa.

Jak już kolega będzie po to niech da znać jak było. W ogóle takie wynalazki to tylko w Wawie czy w innych miastach też się zdarzało? Które miasta dostały już info o wpisie na listę apl?

powiem tylko tyle: jeżeli twój krk nie zawsze był czysty, to twoja Izba już to wie ;-)

Dalej ślubowanie, podpisanie umowy z izbą. Patrona już masz? w której izbie bedziesz odbywała aplikację?

Dreamer11 istnieje taka szansa z tym że musisz to uzasadnić i poprosić o urlop dziekański który może trwać najdłużej dwa lata, możesz go wziąść na rok i potem znowu na rok, innej opcji moim zdaniem nie ma. A ja mam takie pytanie Szanowni państwo co będzie jak np. złoże wniosek o urlop w styczniu np. 25 stycznia a złożyłem już ślubowanie to co za ile będe musiał zapłacić kase bo w regulaminie aplikacji jest napisane ze w okresie urlopu dziekańskiego się nie płaci nic prócz składek ubezpieczenowych za aplikacje, czy jednak za styczeń trzeba zapłacić czy może całą pierwszą ratę jak to jest proszę o odpowiedź bo po prostu ja też mogę zacząć pracować i wiadomo pierwszy rok w pracy najważniejszy i nie wolno zawalić go o ile się prace gdzieś dostanie :)????

Dreamer 11 dodam tylko że w trakcie roku ciężko jest uzyskać zgode dziekana i dowiedziałem się dzisiaj w mojej radzie bo też nikt nawet nie pomógł i nie odpowiedział na moje pytanie postawione wyżej że trzeba w takim mwypadku zapłacić np. wziąłeś urlop w kwietniu płacisz proporcionalnie za 3 miesiace tak wiec kolego, masakra i jeszcze raz masakra z tymi całymi ich uchwałąmi i tym że trzeba sie juz decydowac w tydzień po wynikach czy na aplikacje chcesz iść czy ją odwieszasz na rok ;/

Hej, chciałabym się zapytać, czy udało się komuś przekonać oceniającego, że popełnił błąd przy ocenie kolokwium a tym samym uzyskać zaliczenie z tego przedmiotu?
Nie zgadzam się z tym jak mnie oceniono. Dziekan umówił mnie na spotkanie z oceniającym, ale przecież i tak w świetle regulaminu trybu odwoławczego od takiej oceny nie ma. Nie uśmiecha mi się powtarzać roku niesłusznie..

Takie spotkanie to i tak dużo, bo generalnie się nie zdarza raczej. Jednak jeśli nie ma jakiś oczywistych omyłek rachunkowych, przeoczeń itp. przy sprawdzaniu to raczej niewiele załatwisz.

Hej, mam pytanie dotyczące odbywania praktyk w kancelarii - czy w trakcie roku można zmienić kancelarię w której się je odbywa? Robiliście kiedyś coś takiego? Z regulacji dotyczących odbywania aplikacji nie wynika, czy jest możliwa taka zmiana. Jakby ktoś miał doświadczenie w tym temacie, to bardzo chętnie je usłyszę. Pozdrawiam!

Można, bez problemu. Ja nie przerobiłam tego, ale znajomi tak.

Hej, jak się przygotowywaliście / przygotowujecie do kolokwium z umów na 1 roku? Jakie książki, sposoby, podejście do sprawy? Odbywam aplikację w OIRP Warszawa, ale chętnie zapoznam się z uwagami w tym zakresie koleżanek i kolegów z innych Izb. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. :-)

Publikacje na rynku nie powalają. Ja 2 lata temu korzystałam z metodyki sporządzanie umów (Cempura, Kasolik) i książki M. Okły-Anuszewskiej z Wyd. Beck. Reszta to praktyka i własna inwencja. Takie jest moje odczucie. OIRP w Katowicach.

mógłby mi ktoś napisać gdzie lepiej na aplikację do Wrocławia, Łodzi czy do Katowic? jakie są plusy i minusy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót