Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@Mac73
Gratuluję.

Wiesz może gdzie można zasięgnąć informacji (i czy już są one dostępne) na temat tego jak wygląda aplikacja od strony organizacyjnej?
tzn. kiedy rusza semestr i do kiedy trwa, kiedy i jak często odbywają się zajęcia itd?
masz takie informacje albo wiesz gdzie ich szukać?

Pozdrawiam.

Z tego co gdzieś czytałem to prawnicy będą szkoleni w profilu inżynierskim a inżynierowie w prawniczym. Podejrzewam, że zajęcia zaczną się w podobnym terminie co na innych aplikacjach prawniczych czyli w styczniu, aczkolwiek dobrze byłoby znać dokładny plan zajęć aby wykupić bilety w polskimbusie za grosze :)

Co do samych egzaminów to również nie spodziewałem się, że ustne będą tak ciężkie. No ale nieco szczęścia i jakoś poszło. Również gratuluję osobom które się dostały.

A dla tych którzy myślą, że najgorsze już za nimi pozwolę sobie zacytować notatkę PIRPu:

"Po raz pierwszy w historii naszego Samorządu chęć przystąpienia do aplikacji zgłosiła tak duża liczba osób. Kandydatom podstawiono bardzo wysokie wymagania. Jeszcze trudniejsze wyzwania czekają na aplikantów."

Do zobaczenia na Madalińskiego

Ten fragment też dobry:

"W czasie żadnego egzaminu nie jest możliwe dokonanie absolutnie trafnej oceny egzaminowanych osób. Czas pokaże, czy aplikanci sprostają czekającym ich zadaniom."

@Bastard_2004
Też coś podobnego wyczytałem.
Ale masz jakieś info z jaką częstotliwością będą "zjazdy". Albo jaka będzie ich ilość w danym semestrze?

Z tego co wiem zjazdy będą odbywać się dwa razy w miesiącu w weekendy (piątek popołudniu, sobota i niedziela cały dzień). Start prawdopodobnie w listopadzie. Szczegóły będą dostępne w Izbie ale pewnie nie wcześniej niż pod koniec miesiąca lub na początku listopada.

Bardzo miła pani w PIRP powiedziała, że co do startu semestru nie ma żadnych, ale to żadnych przewidywań, kiedy to ruszy on, gdyż najpierw muszą sami zorganizować "plan działania" potem jeszcze ślubowanie i trzeba czekać na ogłoszenie na stronie. Także nie wiadomo nawet czy w tym roku jeszcze czy w nowym zaczną się zajęcia.

Ja też przewiduję, że start zajęć to w przyszłym roku. Czy ktoś coś wie o terminach i wysokości opłaty? Coś kojarzę, że miała ona być nieco obniżona przy tym naborze. p.s. mnie też rzuciły się w oczy cytowane fragmenty ogłoszeń:)

Wysokość opłat?? Leptodora, hmm polecam lekturę rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie wysokości opłaty rocznej za aplikację rzecznikowską.
Uprzedzam Twoje ewentualne pytanie "gdzie to znaleźć" - spróbuj na stronie PIRP ;) Dla ułatwienia link: PIRP

(ech... ciśnie mi się na usta kilka krytycznych słów ale pozytywny wynik egz. wymaga aby być miłym :) :winko:

Mac73 jestem świadoma treści rozporządzenia. Wiem również, gdzie ono się znajduje, niemniej jednak dziękuję za link. Chodziło mi bardziej o to, że zazwyczaj opłata była rozkładana na raty płatne w określonych terminach. Być może wyraziłam się nieprecyzyjnie. Cieszę się jednak, że nie zmąciłam koledze pogodnego nastroju. Pozdrawiam.

Leptodora, nie chciałbym być upierdliwy ;) ale kwestie rozkładania na raty również są regulowane (dość precyzyjnie) w przepisach. "Zazwyczaj" było tak, że to aplikant mógł wystąpić o rozłożenie na raty, a odpowiedni organ samorządu przychylał się do wniosku lub nie. Podobnie jest w tej chwili. Stosowny wniosek można kierować do Krajowej Rady. Pozdrawiam ;)

Niestety nadal nie... :mad: Podobno mają być wysyłane dzisiaj (jak zwykle w nocy...) natomiast wersje papierowe "już" w przyszłym tygodniu ;)

Mac73, co się denerwujesz? Wszystkie urzędy i instytucje tego rodzaju się spóźniają.
Luzz w końcu się dostałeś.;)

Dziś po 9 rano wysłali mi maila z linkiem do uchwały. Dostępna jest na stronie PIRPu ale nie da się do niej wejść po katalogach. W uchwale jest określone ile punktów uzyskałem na każde pytanie i muszę dyplomatycznie powiedzieć, że punktacja jest ciekawa.

Tez dostałem skan uchwał. Co do punktacji, no coż, ważny jest ostateczny wynik, ale powiem szczerze, że jestem mile zaskoczony ;)

Temat ściśle związany z wykonywaniem zawodu rzecznika patentowego, a tym samym z aplikacją rzecznikowską - czyli o jakże ważnym jednolitym patencie europejskim i konsekwencjach z nim związanych.

patentowi-nie.pl.-jednolity patent europejski zagrożeniem dla polskich firm
Polecam cały artykuł.

"Jeśli te przepisy wejdą w życie, Polacy nie będą mieli już dostępu w języku polskim do obowiązujących w naszym kraju patentów. W Polsce zacznie wtedy obowiązywać ponad milion jednolitych patentów, zamiast aktualnie obowiązujących około 18 tysięcy."

Nie wiem czy poprzedni post "mi się usunął" czy ktoś mi go usunął. ale uważam, że temat jest istotny i ściśle powiązany z tematem "nas" dotyczącym.

petey - dla przypomnienia - wątek niniejszy dot. aplikacji, a nie rzeczników, patentu eu, etc.

zgadzam się z petey 500, temat uważam za bardzo ważny. skoro aplikacja jest rzecznikowska, dotyczy zawodu rzecznika patentowego, a zawód rzecznika dotyczy patentów, to tym samym poruszony temat dotyczy aplikantów. wydaje się to oczywiste.

Szanowni Państwo,

Czy może orientuje się ktoś z was kiedy rozpoczyna się kurs? Pytam ponieważ nie chciałbym zawracać głowy Pani Marcie Januszko z pytaniami.

Jedyne co wiadomo to to, że 1 grudnia jest ślubowanie. Poza tym nie wiadomo nic, choć ja nastawiam się na pierwsze wykłady w styczniu czyli już po końcu świata ;)

Powrót