Arbeitlosengeld II i praca w PL na na 1/2 etatu jako kierowca po Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku pablosan87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablosan87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
W najbliższym czasie zamierzam przeprowadzić się do Niemiec i do momentu znalezienia tam pracy pobierać Arbeitlosengeld II + Wohngeld. Do tego miałbym możliwość dorobienia u polskiego pracodawcy jako kierowca busa 3,5t na powiedzmy umowę o pracę/umowę zlecenie na 1/2 etatu (czyli coś ok. 600zł na rękę). Czy w takim przypadku niemiecki zasiłek będzie mi się należał czy nie?
Z góry dziękuję za odp!

pablosan87
Na jakiej podstawie chcesz zasiłek a może jeszcze 2 meldunki na zasiłku.

Na podstawie meldunku na terenie Niemiec. Posiadam obywatelstwo więc przysługuje mi ALG II. No chyba, że nie także proszę wyprowadzić mnie z błędu :)

Jeżeli posiadasz obywatelstwo OK: Podejmując pracę w Polsce przedstawiasz umowę o pracę
i rozliczasz się z Arbeitsamtem na bezrobociu w Niemczech nie możesz mieć meldunku w Polsce.

Arbeitlosengeld II + Wohngeld

nie można pobierać tych dwóch świadczeń jednocześnie ,jedno wyklucza drugie

możesz mieć dwa meldunki PL-DE

a kto będzie płacił ubezpieczenie skoro będziesz zatrudniony w PL ?

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ia-spolecznego/unia-europejska/ustawodawstwo/

Ostatnia edycja:
Powrót