arbeitlosengeld

• Autor wątku Autor wątku ZofiaQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZofiaQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Bardzo proszę o info w mojej sprawie czyli: Mieszkam wraz z dzieckiem (7 lat) w De od 3 lat. Przepracowany mam rok i przyznano mi zasiłek na pół roku. Złożyłam PDU1 i czekam na odpowiedź. Szukam pracy w której będę miała możliwość pracowania tylko na rano. Czy jest szansa że Arbeitsamt przedłuży mi zasiłek ? Jeśli nie to jakie mam możliwości pomocy od państwa ? Pozdrawiam.

Zasiłek ma Pani przyznany na pół roku, gdyż długość jego pobierania jest uzależniona od ilości przepracowanych lat. Ten zasiłek nie podlega przedłuzeniu ale jak będzie się kończył a nie zdoła Pani znaleźć odpowiedniej pracy, dostanie Pani pismo od AfA, że może Pani złozyć wniosek o zapomoge z JC. To, czy ta zapomoga zostanie przyznana, zależy od wielu czynników. M.in istotną rolę gra majątek, jaki Pani posiada.

Pomoc

Dzień dobry.

Niestety nadal nie znalazłam pracy a zasiłek z AA mi się skończył. Majątku nie posiadam. Moje pytanie: czy JC może zgłosić mnie do Urzędu do spraw cudzoziemców i ten z kolei może nakazać mi powrót z dzieckiem do PL ?

Pozdrawiam

Dodam że jeszcze się do JC nie zgłosiłam.

Hej,

Jeżeli minął pani ALG I i cały czas nie ma pani pracy, to przechodzi się na ALG II(inaczej Hartz IV). Proszę udać się do Arbeitsamtu i to zgłosić. A co do nakazu powrotu do Polski, to nie ma takiej możliwości żeby ktoś Pani kazał wracać gdziekolwiek.

Pozdrawiam

Oczywiscie ze jest taka mozliwosc, ale nie w tym przypadku. Jesli obywatel unijny przyjezdie do Niemiec, nie znajdzie pracy w ciagu pierwszych miesiecy i zglosi sie po Hartz IV, to jest mozliwe, ze dostanie go na 6 miesiecy a potem dostanie nakaz opuszczenia kraju, jesli dalej nie znajdzie pracy i bedzie zalezny od niemieckiego socjalu. Ale to nie wchodzi tu w rachube, bo pytajaca jest tutaj zbyt dlugo i przepracowala caly rok oplacajac skladki na ubezpieczenia spoleczne

Witam. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Proszę mi jeszcze powiedzieć to że jestem tutaj 3 lata a nie 5 uprawnia mnie do Harzt 4? Boję się zgłosić do JC bo boję się właśnie tego że zaczną się doszukiwać...a mam już nóż na gardle... Proszę o informację. Dziękuję i pozdrawiam.

Ma Pani prawo do Hartz IV. Jeżeli dostanie Pani Hartz IV na 6 miesięcy i przez ten czas będzie Pani szukać pracy i wysyłać podania(bez powodzenia), to też jest tylko minimalna szansa, że usługi ALG2 nie zostaną przedłużone. Śmiało do JC.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Zrobiłam jak poradziliscie i poszłam dziś do JC.. Zobaczymy co powiedzą.. Dziękuję za info i pozdrawiam serdecznie 😊

Powrót