Arbeitsamt

• Autor wątku Autor wątku alexa34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexa34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Za miesiąc wyprowadzam sie z córką do Niemiec.Mój mąż pracuje w Holandii
ale postanowiliśmy zamieszkać w Niemczech żebysmy mieli bliżej do siebie i mąż mógł byc częściej w domu.W Polsce jestem zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku.Pytałam ostatnio w informacji czy jest możliwe przesłanie moich dokumentów do niemieckiego Arbeitsamtu i powiedziano mi że owszem tylko muszę wskazać adres gdzie mają to wysłać.
Nie wiem tylko czy jest to równoznaczne z tym iż niemiecki urząd mnie zarejestruje i czy będę ubezpieczona.Nie wiem też na jak długo mogę być zarejestrowana w niemieckim urzędzie,bo nie sądzę że od razu znajdę prace.
Może się ktoś orientuje jak to wygląda.
Mogłabym się dopisać do ubezpieczenia męża ale on pracuje w Holandii i tam za współmałżonka trzeba zapłacić a tego chciałabym uniknąć.

z tego co wiem, transfer zasilku dla bezrobotnych za granice jest mozliwy tylko na 3 miesiace, w tym czasie nalezy sobie znalezc prace albo wrocic do kraju wyplacajacego zasilek.
To jest tylko transfer, wiec ubezpieczeni pozostanie polskie

skoro w Polsce nie ma prawa do zasilku to jaki transfer?czego?
pieniedzy na pewno nie:D
ja wiem ze w Polsce osoba bez prawa do zasilku jest ubezpieczona przez samo zarejestrowanie sie..w Niemczech niestety tak dobrze nie ma:( ubezpieczeni sa tylko pobierajacy zasilki,ty takiego prawa nie bedziesz miala od razu

Powrót