Arbeitslosengeld, arbeitsamt - po utracie pracy.

• Autor wątku Autor wątku 1Artur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1Artur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, moja sytuacja ma się następująco mieszkam w niemczech od kwietnia tego roku jestem zameldowany i posiadam wszystkie dokumenty, od lipca pracowałem przez holenderską zeit firme "HPN" na holenderskiej umowie ale firma miała siedzibę w niemczech prace były rózne łapałem co się dało (codziennie byłem wysyłany do innej firmy) w październiku znalazłem nową pracę na stanowisku kierowcy na normalną umowę (pełny etat) w niemczech z dniem dzisiejszym dostałem wypowiedzenie a jako powód "nie wystarczająca umiejętność języka niemieckiego" mam 4 tygodnie wypowiedzenia i coś czuje że cieżko w okresie zimowym bedzie mi znaleźć coś nowego czy mogę liczyć na pomoc finansową lub pomoc w znalezieniu pracy przez niemieckie urzędy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

co za bzdury .
zarejestruj sie w jobcenter napewno dostaniesz pomoc finansowa. procedura jest skomplikowana ale do przejscia.
a panu marianowi podziekujemy.
chyba nie za bardzo jest w temacie.

jumol
Podaj przepis prawny który potwierdza twoją wypowiedz.
Nasza kasa: Niemcy moja praca ,moje życie

Niech się ktoś wypowie co pracuje 3 miesiące został zwolniony a otrzymał ALG II mając tylko polskie obywatelstwo

Ostatnia edycja:
własnie sie wypowiedział koleszko marian1

prawa obywatlestwa nie ma nic do znaczenia moze myslisz ze przyjechales tu na przesiedlenie albo po paierach po dziadku to uswiadom sobie ze polak mieszkajacy i zameldowany tutaj ma takie same prawa jak ty!

skoro pracowales tutaj nawet 3 miesiace i nagle zostales bez pracy posiadasz normalne prawo do uzyskania pomocy z jobcenter czyli oplaca ci mieszkanie i dostaniesz pieniadze na zycie, ale uwaga przeswietlaja wszystko wlacznie z kontem bankowym i rachunkami. jesli masz za duze mieszkanie albo dom mozesz dostac tylko czesciowa pomoc albo wybor np wynajac mniejsze mieszkanie.

marian1 a jak chcesz przepisów to zajrzyj do ksiazki kucharskiej.:beer:

Witam.
Jestem w Berlinie od paru dobrych lat. Nigdy nie pobieralem zadnych zasilkow itp. Pracuje na budowie a zbliza sie zimowy przestoj w pracy. Czy moze mi ktos doradzic jak sie za to zabrac zeby kolejna zime nie biedowac? Jestem samotnym rozwodnikiem -dzieci dorosle. Nie mam pojecia gdzie isc, o co zapytac i co mi sie nalezy. Bede bardzo wdzieczny za pomoc, pozdrawiam.

Aby przetransferować unijny zasiłek za granicę, do Polski lub odwrotne, trzeba przepracować w państwie, który ma go wypłacać wymagany przez nie okres. Zwykle, m.in. w wypadku Polski, Irlandii, Wielkiej Brytanii, jest to co najmniej 12 miesięcy. Nie można też przekroczyć wieku emerytalnego. Wniosek o transfer zasiłku do innego kraju można złożyć najwcześniej po czterech tygodniach od momentu pierwszej wypłaty.

Konieczne jest też dopełnienie formalności. Najpóźniej siedem dni przed wyjazdem trzeba wystąpić do urzędu pracy w kraju, w którym dotychczas było się zatrudnionym, z wnioskiem o przyznanie świadczenia i wypełnić formularz E303. Należy też złożyć oświadczenie wskazujące państwo wyjazdu. Tam zaś trzeba niezwłocznie zgłosić się w urzędzie pracy i po okazaniu ww. dokumentów oraz paszportu lub dowodu, zarejestrować się jako bezrobotny.
Nasza kasa: Niemcy moja praca ,moje życie

Witam popytałem trochę znajomych i każdy coś tam wie ale nie do końca wiec może ktoś tutaj będzie wiedział na pewno czy to prawda że aby dostać ALG II potrzeba 12 miesięcy przepracowanych ? o tym słyszałem dość często i ponoć to prawda ale znowu żeby dostać zwykłe ALG wystarczy że zostaniesz zwolniony nie zależnie od tego ile przepracowałeś warunkiem jest tylko że musisz mieć normalną umowę na pełny etat i zostać zwolnionym ? Prosiłbym o wypowiedz kogoś kto się zna, był w takiej sytuacji lub spotkał się z taką sytuacją i jest pewny w stu procentach. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

marian1 napisał:

marian1 wszystko super ale ja nie planuję wyjeżdżać czy transferować pieniędzy do polski na razie mam odłożone wystarczająco żeby przetrzymać zimę nie ukrywam jednak że było by miło gdym otrzymał dodatkową pomoc od państwa i mógł spokojnie szlifować niemiecki przez okres zimowy będąc na miejscu bo nigdy nie wiadomo może akurat coś się uda znaleźć już teraz a będąc w Polsce nic nie załatwię i mam wrażenie że chcesz jak najszybciej przegonić z Niemiec nowo zamieszkałych polaków mało tego chyba masz mnie za kolejnego polaczka który przyjechał tu po to żeby usiąść na socjalu i chlać całymi dniami pobierając pieniądze z różnych instytucji otóż błąd kolego przyjechałem tu zamieszkać, pracować i żyć i nie na krzywy ryj a z własnych zarobionych pieniędzy. Pozdrawiam.

marian1 wszystko super ale ja nie planuję wyjeżdżać czy transferować pieniędzy do polski na razie mam odłożone wystarczająco żeby przetrzymać zimę nie ukrywam jednak
To odpowiedz była dla :nitotam -transfer zasiłku

1Artur-Pochwal się jak potoczy się twoja wizyta w bezrobociu jak masz już wypowiedzenie to masz okazje się tam udać po druki do wypełnienia otrzymasz informację .
Powodzenia

witam, mam taki problem otóż w grudniu 24 skończyła mi się umowa i mi jej nie przedłuzyli (pracowalam w holandii a mieszkam w niemczech) . w tym czasie od 4 grudnia do 5 stycznia bylam na chorobowym.pośrednik dla którego pracowałam przekazał mnie do holenderskiej ubezbieczalni UWV . Zajerestrowałam sie w urzedzie pracy jako bezrobotna..i teraz mam problem... otóż Niemiecki urząd pracy chce ode mnie KRANKENGELDBEZUG w tych dniach kiedy bylam chora. skąd to mam wziąsc? jak to się załatwia ...wie ktoś? pproszęo pomoc...

Powrót