Arbetslosengeld

• Autor wątku Autor wątku stein16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stein16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Czy prawdą jest że trzeba być przez cały okres pracy zameldowanym w niemczech aby móc później ewentualnie otrzymać ten zasiłek? moja roczna umowa kończy sie we wrzesniu, od maja mam tutaj meldunek, wczesniej funkcjonowałam jako pracownik przygraniczny, zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam meldując sie tutaj. Co z tym zasiłkiem, czy ktoś to moze mi sensownie wytłumaczyć? Pozdrawiam

pracownikom przygranicznym bez zameldowania w Niemczech przysługują świadczenia(ALGI) w kraju zatrudnienia

ok, ja nie doczytałam, przepraszam :D

Witam, powracam do tematu, ponieważ również jestem pracownikiem przygranicznym bez medunku w Niemczech i z tego co wiem po utracie pracy zasiłek będzie mi przysługiwał jedynie w kraju zamieszkania. Ciekawy jestem czy możliwe jest pobieranie zasiłku w Niemczech po utracie pracy gdybym się tam zameldował? Czy ktoś może mi coś doradzić ponieważ nigdzie nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi?. Czy ktoś był w podobnej sytuacji.

Jak sie zameldujesz w DE (nawet po utracie pracy; kolega to przechodzil) to masz prawo do zasilku w Niemczech. Bez meldunku tylko w kraju zamieszkania.

pzdr

Witam
We wrześniu kończy mi się umowa , z pracą jest coraz gorzej. A minie mi równy rok pracy w Niemczech *oczywiście zameldowany), wiec mogę się starać o zasiłek . Jak wygląda zasiłek dla bezrobotnych ktorzy chcą otrzymywać zasiłek będąc w PL?

sebajas1 napisał:
Witam
We wrześniu kończy mi się umowa , z pracą jest coraz gorzej. A minie mi równy rok pracy w Niemczech *oczywiście zameldowany), wiec mogę się starać o zasiłek . Jak wygląda zasiłek dla bezrobotnych ktorzy chcą otrzymywać zasiłek będąc w PL?

Po przepracowanym roku należy się ALG1 , możesz zrobić transfer zasiłku do Pl ale będzie wypłacany tylko 3 miesiące .

Dlaczego tylko 3 miesiące ?
Jak długo czeka się na pierwszą wpłatę zasiłku ?
Tzn. umowa kończy mi się 20 września , wypłaty zawsze mam 10tego każdego miesiąca.
Czyli 10tego października otrzymałbym wypłatę za wrzesień. a Pierwszy zasiłek ?
Rozumiem że 4 tygodnie wcześniej musiałbym się zajerestrować w urzędzie, a potem dalej jak to wszystko wygląda.

Przed zakończeniem umowy należy się zarejestrować 3 miesiące wcześniej, a nie 4 tyg. Żeby zrobić transfer do Pl to i tak musisz jeszcze przez miesiąc mieszkać w De, a dlaczego tylko na 3 miesiące transfer to już pytanie do ustawodawcy :)

Dlaczego jeszcze miesiąc musze przebywać w De , jeśli załatwię wszystkie formalności ?

sebajas1 napisał:
Dlaczego jeszcze miesiąc musze przebywać w De , jeśli załatwię wszystkie formalności ?

Bo takie są przepisy. Osoba, która otrzymała w Niemczech prawo do zasiłku dla osób poszukujących pracy o nazwie Arbeitslosengeld
i otrzymuje go już dłużej niż miesiąc, może starać się
o transfer tego świadczenia do Polski.

Następnie powinniśmy zgłosić chęć wyjazdu do Polski w celu poszukiwania pracy, a przez to również transferu zasiłku. Trzeba to uczynić co najmniej na cztery tygodnie przed opuszczeniem Niemiec.

Dokumentem, który należy złożyć w polskim urzędzie pracy w celu pobierania niemieckiego zasiłku, jest druk U2 (wcześniej E 303).
W celu otrzymania tego formularza należy zwrócić się do lokalnego urzędu pracy Agentur für Arbeit, który podejmuje decyzję o tym, czy zasiłek może być transferowany poza Niemcy i wydaje formularze, które należy okazać w urzędzie pracy w Polsce.

Co istotne, osoba wyjeżdżająca do Polski musi zadeklarować chęć podjęcia pracy i w dalszym ciągu podlega przepisom o konieczności starania się o nowe zatrudnienie, a więc także możliwości wstrzymania świadczeń z racji nieuzasadnionej odmowy przyjęcia oferty pracy.

Ostatnia edycja:
Witam,
Jestem pracownikiem przygranicznym zameldowanym w Polsce. Mam przepracowane w Niemczech 3 lata. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim i oczywiście w związku z tym zostałem zwolniony z pracy. Zwolnienie kończy mi się z dniem 8 lipca br. Moje pytanie brzmi: czy po zakończeniu zwolnienia mogę się zameldować w Niemczech i pobierać zasiłek dla bezrobotnych. czy muszę zameldować się w jeszcze przed końcem chorobowego?
Dodam jeszcze, że nie zgłosiłem faktu zwolnienia do urzędu pracy gdyż rejestrując się w urzedzie muszę być gotowy do podjęcia zatrudnienia a nie wiem jeszcze czy zwolnienie nie będzie przedłużone? Czyto prawda ,że po zakończeniu zatrudnienia i po zakończeniu chorobowego, jeszcze przez okres 30 dni będe objęty ubepieczeniem w Niemczech?

Zgóry dziękuję za pomoc
Artur

Z tego co ja sie orjetuje,to do Urzedu Pracy trzeba sie meldowac na 3 miesiace przed koncem umowy o prace ...Czy mial pan umowe na czas oktreslony,czy nie okreslony ?

Umowa była na czas nieokreslony. Nie miałem pojęcia że podczas chorobowego zwolnienie jest zgodne z prawem.

Powrót