Aresz Sledczy Warszawa Mokotów POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku nosferatu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nosferatu

nosferatu

Użytkownik
Odpowiedzi
367
Bardzo proszę o pilną pomoc , a mianowicie mój mąż został wsadzony do AŚ na Mokotowie na 180 dni za alimenty.
Ja aktualnie jestem po operacji ręki i musze się położyć do zakładu rehabilitacyjnego na 8-12 tygodni jednak nie mam z kim zostawić dzieci [9 i 13] lat.Co mam zrobić , żeby męża wypuścuili ew skasowali wyrok lub go zawiesili???
Poza tym córka 15 lipca idzie do szpitala na operacje..
Bardzo prosze o jak najszybszą odpowiedz.... :help:

Na jakiej podstawie Pani mąż zostal osadzony?
- został skazany na karę pozbawienia wolności?
- odbywa zastępczą karę pozbawienia wolności za grzywnę?

z tego co wiem miał skierowanie do odpracowania społecznie zaległych alimentów jednak tego nie zrobił.
powiedziano mi , że idzie siedzieć na 180 jednak jest możliwość jeśli będzie się dobrze sprawował,że wyjdzie za 3 miesiące.
Tylko , że 3 miesiące to dla mnie za długo ponieważ powinnam jak najszybciej znaleśc się na oddziale rehabilitacyjnym , aby doprowadzić ręke do prawidłowego funkcjonowania.Jest tam już 7 dni jednak do tej pory nie wydano mu talonów na ubranie , ani środki chemiczne.Nie poinformowano mnie również , że przysługuje ograniczenie widzeń...teraz jest na przejściówce , a potem mają go przyporządkować...

Pewnie chodzi Ci o warunkowe ale nie może wyjść po 3 miesiącach ponieważ o warunkowe przedterminowe zwolnienie może się starać dopiero po odbyciu połowy kary. Starajcie się o przerwę w karze. Wniosek składa się do sądu penitencjarnego. Poczytaj dział więziennictwo tam wszystko jest dokładnie opisane.

Nosferatu, a czego Ty oczekujesz ? Zajrzyj na więziennictwo, może tam znajdziesz jakieś rozwiązanie...A przerwa w karze to chyba jedyny sposób...W dziale więziennictwo jest sporo na ten temat. Jest tam również odddzielny temat dotyczący AŚ na Rakowieckiej.

Jeśli zapłaci całość zasądzonych alimentów też ma szanse na opuszczenie zakł karnego- bo jest to zastępcza kara pozb wolności..

Marta to jest zastępcza kara pozbawienia wolności za nieodrobienie pracy użyteczno-społecznej i nie wiem czy w tym przypadku może tak być jak piszesz. W kkw pisze że sąd może wstrzymać wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności jeśli skazany podejmie nakazaną pracę. Może z tym coś można próbować?
Może niech lepiej wypowiedzą się prawnicy na ten temat :)

mam nadzieje, że jakiś prawnik się właśnie wypowie na ten temat czas mija , a ja nie wiem co robić z rehabilitacjąi jego wyciągnięciem... dzięki za odpowiedzi :)

dowiedziałam się , że dostał P2...
złożył wniosek do sądu penitencjarnego , żeby go zwolnili ze względu na mój stan zdrowia i drugi , żeby wpłącić kaucje-ile tej kaucji może być???

czy grzywna zależy od wysokości zarobków??i ew. ile jest za dzień?? :?:

kara grzywny moze wynosci od 10 do 2000 zlotych dziennie, zalezy od sytuacji materialnej oczywiscie i mozliwosci jej sciagniecia. W przypadku pani meza sad prawdopodobnie uznal ze jakakolwiek kara grzywny bedzie niesciaglana a skoropani maz zlekcewazyl obowiazek pracy spolecznej wyjdzie na wolnosc po odbyciu conajmniej 6 miesiecy kary pozabwienia wolnosci. Moze byc winny sam sobie.

on wystąpił do sądu o zamiane odsiadki na kare grzywny-tylko,że to ja utrzymuje całą rodzine i moje zarobki nie są aż tak duże .czy sąd weźmie to pod uwage??

długośc zasądzonej odsiadki zostanie przeliczona na stawki dzienne i to będzie suma grzywny do spłacenia- sąd nie będzie brał pod uwagę syt rodzinną tylko te stawki dzienne...

a stawka dziena od czego zależy i ile wynosi?? :what:

[cytat="marta222":3rvgtrvx]długośc zasądzonej odsiadki zostanie przeliczona na stawki dzienne i to będzie suma grzywny do spłacenia- sąd nie będzie brał pod uwagę syt rodzinną tylko te stawki dzienne...[/cytat:3rvgtrvx]

sorry- prostuję to co napisałam- przeczytaj proszę art 33 kk

ilość stawek dziennych (do 360) jest przy wymiarze sądowym uzależniona od szkoliwości społecznej czynu i winy, przy kaze zastępczej ilość stawek dziennych brana jest z przeliczniki - 2 stawki dzienne = 2 dni ogracznienia wolnosc = 1 dzień pozbawienia wolności. Dopiero przy określenie wymiaru stawki dziennej sąd bierze pod uwage sytuacje materialną sprawy (tzn. nie można zasądzić grzywny którą wiadomo, że nie będzie można spłacić, godziny w rodzine a nie w sprawcę etc). Wynosi jak już była mowa od 10 do 2000 zł.

jak długo trzeba czekać na orzeczenie sądu??

jeśli dostanie grzywne , aby móc wyjść czy można rozłożyć ją na raty,czy trzeba od razu całość wpłacić?? :what:

Powrót