Areszt Śledczy Bielsko Biała

• Autor wątku Autor wątku zerosix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I zakładając że nie jest TA włóż mu do listu kartę telefoniczną. Paczkę żywnościową możesz wysłać/dostarczyć bez specjalnego talonu natomiast ubrania i srodki higieniczne wymagają talonu. Kolega musi go Tobie przesłać lub podać na widzeniu.

jest aresztowany tymczasowo. List już wysłałam jakiś czas temu (dałam znaczek) - bez odpowiedzi. Być może nawet go nie dostał. Jak to załatwić, żeby móc mu dostarczyć ubranie i jakieś produkty spożywcze?

Jak poda mi na widzeniu to za późno - bo prokurator zezwolił tylko na jedno widzenie, aż do czasu rozprawy. Talonu nie będzie miał przy sobie bo prawdopodobnie nie spodziewa się odwiedzin... jak mu pomóc?

Listy takowe są cenzurowane przez organ dysponujący, więc list dojdzie do aresztu, potem pojedzie do prokuratury/sądu i po ocenzurowaniu zostanie dostarczony do adresata. Służba Więzienna / Okręgowy Inspektorat Służby Więziennej Katowice / Areszt Śledczy Bielsko-Biała Tu masz informacje na temat AŚ w Bielsku Białej. Zawsze możesz zadzwonić i dopytać się. Nie otrzymasz informacji na temat samego osadzonego, ale o np. paczkach tak.
W związku z nowelizacją Kodeksu Karnego Wykonawczego Dz. U. 2015 poz. 396 z dniem 01.07.2015r. wchodzą w życie istotne zmiany dotyczące m.in. otrzymywania przez osadzonych paczek żywnościowych:

Art. 113a § 3 kkw - Skazany ma prawo otrzymać raz w miesiącu paczkę żywnościową, w skład której wchodzą artykuły żywnościowe lub wyroby tytoniowe zakupione za pośrednictwem zakładu karnego. Skazany otrzymuje paczkę żywnościową po złożeniu zamówienia na piśmie oraz pokryciu kosztów przygotowania paczki. Zamówienie może być również złożone przez osobę najbliższą.

Zgodnie z nowym brzmieniem art. 113a§3 kkw skazany będzie mógł otrzymać raz w miesiącu paczkę żywnościową, (dotychczas miał taką możliwość raz na kwartał), artykuły żywnościowe i wyroby tytoniowe będą musiały być zakupione w punkcie sprzedaży za pośrednictwem zakładu karnego (nie będzie możliwości dostarczenia paczki żywnościowej z zewnątrz). Paczka żywnościowa będzie realizowana po złożeniu zamówienia wraz z potwierdzeniem opłaty przez skazanego lub jego osobę najbliższą.

Od dnia 1 lipca 2015 r. w zakładach karnych i aresztach śledczych paczki żywnościowe dostarczane osobom pozbawionym wolności bezpośrednio z zewnątrz tj. osobiście, przez inną osobę oraz nadane za pośrednictwem instytucji zewnętrznej nie będą przyjmowane.

Dziękuję Ci za pomoc. Faktycznie zadzwoniłam i odpowiedzieli na moje pytania. Powiedz mi jeszcze tylko jaką kartę telefoniczną powinien mieć z chipem czy z paskiem? Może dzwonić kiedy chce? Martwie się o niego..

Niestety jak jest tymczasowo aresztowany nie może korzystać z telefonu. Może telefonować po przejściu na warunki karne czyli generalnie po skazaniu. Co do kart to zapytaj wujka google :)

hej, Czy żeby przekazać aresztowanemu odzież to zawsze potrzebne są talony? Słyszałam, że nie...?

Marcelka- zależy jaką odzież. Zależy od ZK. W niektórych na bieliznę (skarpety, majtki, podkoszulki) + higienę (mydła, maszynki, szczoteczka do zębów, gąbka) nie trzeba mieć talonów, przyjmują w okienku podawczym razem z przygotowanym spisem rzeczy na karteczce. Co Zakład Karny/Areszt Śledczy to obyczaj, indywidualnie musisz dopytać.

HEJ. Powiedzcie mi proszę, czy jeśli nie jest osobą najbliższa dla aresztowanego to czy mogę mu złożyć zamówienie na paczkę żywnościową? Na stronie internetowej pisze, że trzeba być osobą najbliższą. Oznacza to, że skoro nie jestem członkiem rodziny to nie mogę mu zamówić paczki żywnościowej? Proszę odpowiedzcie.

marcelka1209 napisał:
nie da się tego jakoś obejść?

Zwróć się do swojego posła i poproś go, by "załatwił" zmianę ustawy - kodeksu karnego wykonawczego. Proste?

Witam.Mam pytanie...Jak jest z widzeniami z osadzonym w tym AŚ? Jestem osobą niepelnoletnia i jest zgoda dyrektora abym weszła do chłopaka z tym,że jest problem,że raz mnie wpuszczają raz nie.Dzisiaj mi powiedzieli,że nie mogą mnie wpuścić bez wpisanej osoby pełnoletniej,która razem ze mną by weszła a tydzień temu takiego problemu nie było? Wie ktoś o co chodzi? I czy jest jakiś sposób by na coś się powołać,żeby kolejny raz do takiej sytuacji nie doszło? Dodam,ze mam ukończone 16 lat..

Taj tam na miejscu robisz

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Witam.
Mój mąż wczoraj zgłosił się do aresztu na odbycie 1 roku pozbawienia wolności.
Czy ktoś ma jakieś informacje jak wyglądają pierwsze dni w areszcie. Kiedy będzie mógł zadzwonić kiedy mogę iść się czegoś dowiedzieć jak to wygląda?

Powrót