Areszt sledczy wliczony w kare

• Autor wątku Autor wątku matka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pisałam wcześniej o pomoc, dostałam potrzebne informacje ale niezapowiada sie by udało sie ta drogą pomoc synowi. Teraz mam pytanie.

W 2001 r. syn siedzial w areszcie sledczym do sprawy na ktorej wlasnie dostal ten odwieszony wyrok, czy tamte 3 miesiace wliczaja sie w dlugosc karty ? To minelo juz troche czasu no ale jak by nie bylo 3 miesiące przesiedział. Po jakim czasie można pisać o warunkowe zwolnienie ? Po dokladnie polowie kary czy można wczesniej ? Groża mu dwa lata, niema nic powiedziane ze niema mozliwosci wczesniejszego zwolnienia.

1. Tak.
2. Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Odp: Areszt sledczy wliczony w kare

Nieznam sie na tym kodeksowym jezyku, to co zrozumiałam to to że te 3 miesiace z przed 4 lat wpiczaja sie na poczet kary ktora teoretycznie zacznie odbywac w poniedzialek. I zrozumiałam też to ze w jego przypadku czyli 2 lat pozbawienia wolnosci niemoże ubiegać się wczesniej niz po polowie kary/roku odbywania kary w tym wypadku wliczajac te 3 miesiace wyjdzie to za 9 miesiecy. Dobrze zrozumiałam ?

Odp: Areszt sledczy wliczony w kare

Dziękuje serdecznie

moj chlopak odsiaduje 2-u letni wyrok wczesnij odsidzial na sankcji 2miesiace czy to sie jemu wlicza do wyroku bo slyszalam wiele opinii ze niestety nie

Posty niezwiązane z tematem zostały usunięte - Y

no jezeli ta sankcja dotyczyła tego wyroku co teraz siedzi no to mu sie wlicza

ASIA Ż sankcja dotyczyla tego wyroku ale adwokat powidzial ze sie nie wliczy bo to na poczet jakijs grzywny i juz w koncu nie wiem jak to jest

A czy kara pozbawienia wolności w wyroku mogła być początkowo warunkowo zawieszona i dopiero później zarządzono ją do wykonania?

Czy wyrok opiewał także na grzywnę?

tak ta kara byla poczatkowo
warunkowo zawieszona a co do grzywny to nie mam pojecia wim tylko tyle ze moj chlopak wyszedl z sankcji za poreczeniem majatkowym

A mi się wydaje że jak miał grzywnę to siedział za tą grzywnę i dla tego mu się nie wlicza do kary którą teraz odsiaduje

Rzeczywiście jest możliwe, że areszt został zaliczony na poczet grzywny.

[cytat="kadi"]Rzeczywiście jest możliwe, że areszt został zaliczony na poczet grzywny.[/cytat]

Jeżeli zapadły wyrok, był wyrokiem z warunkowym zawieszeniem wykonania kary, to okres tymczasowego aresztowania zostal prawie na pewno zaliczony na poczet grzywny. :ok: A to oznacza, że syn zalozycielki tematu, będzie musiał dłużej odpocząć na państwowym wikcie.

Powrót