Areszt śledczy za włamanie / kradzież

• Autor wątku Autor wątku Cariaggee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cariaggee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Pomocy :(
Mój narzeczony został zatrzymany 14 lutego w Niemczech ponoć ma zarzut włamanie ( chodzi o auto , ale dokładnie ciężko powiedzieć , na pewno chodzi o auto ) , dziś 17 lutego został przewieziony do aresztu śledczego , wiem że były oprócz niego dwie osoby . Dziś znalazłam mu adwokata ( co się okazało on wyznaczył tego samego ) , ale jutro ma do mnie od dzwonić i mam z nim rozmawiać dodam że kiedyś chłopak został złapany kradzionym autem na terenie Niemiec ale po 12 godzinach wyszedł bez żadnej kasy grzywny itp... Chciałabym wiedzieć co może mu grozić , czy może wyjść za kaucją i czy mogę starać się o widzenie z córką kiedy mogę spodziewać się telefonu od niego o ile może dzwonić . Pomóżcie proszę bo idzie oszaleć

Witam
Czy wiadomo coś więcej?
Czy wiesz w jakim zakładzie przebywa?
Prawnik kontaktował się z nim?
Byłem w podobnej sytuacji i mogę ci powiedzieć jak wygląda to z jego punktu widzenia.

mareek napisał:
Witam
Czy wiadomo coś więcej?
Czy wiesz w jakim zakładzie przebywa?
Prawnik kontaktował się z nim?
Byłem w podobnej sytuacji i mogę ci powiedzieć jak wygląda to z jego punktu widzenia.

Hej . Przebywa w Cottbus , ma zarzut kradzieży , adwokat dzwonił i mówił że złozy wniosek o uchylenie aresztu bo wiesz mamy dziecko a tylko on pracuje w naszej rodzinie , kazał mi dosłać zaświadczenie z pracy akt ur. córki meldunek i wstępnie uzgoniliśmy 2000 euro kaucji ale nie wiem jak to dalej wygląda a adwokat ponoć nie ma jeszcze akt sprawy i dużo sam nie wie , widział się z nim w czwartek . powiedz mi o dalej będzie , zgodza się na to ? dostałam tylko pismo z niemiec że został tego i tego dnia zatrzymany i przewieziony do cottbus jest jakiś paragraf §114 c STpo w tym piśmie ale nie znam się na tym , proszę pomóż jakoś bo ja tu wariuje

Hej
Co do sytuacji twojej to na pewno jest źle, ale to wiesz sama najlepiej
Co do jego musi czekać i na pewno też niewiele wie
Co do sprawy jeśli nie ma obywatelstwa niemieckiego lub rodziny tam to kaucja nie przejdzie.
Nie daj się prawnikowi naciągać na koszty - szkoda kasy.
Możesz pisać do niego listy i dobrze by było jak najszybciej zacząć.
Chodzi o to by szkopy widziały że ma silną więź emocjonalną z rodziną i ma po co wrócić do domu. Listy idą przez sąd i cenzurę także nie pisz niczego co mogłoby mu zaszkodzić tzn. na temat sprawy.
Możesz starać się o widzenie ale do rozprawy możesz nie dostać zgody.
Co do nieoficjalnych kanałów to pamiętam że przez telegazete na polonii możesz mu przekazywać wiadomości, nawet jeśli nie ma telewizora to ktoś mu podrzuci wiadomość.
Najważniejsze żebyś się pozbierała i starała przetrwać ten czas. Jeden gość tam powiedział mi "przygotuj się na najgorsze a wtedy życie będzie cię mogło tylko mile zaskoczyć"
Dużo tego najlepiej pytaj a w wolnej chwili będę pisał, może chociaż tak ci pomogę

Aha na pewno nie torturują go i takie tam
Na sprawę może czekać miesiąc albo dwa nie ma reguły ale nie zdarzało się dłużej niż trzy miesiące.

mareek napisał:
Aha na pewno nie torturują go i takie tam
Na sprawę może czekać miesiąc albo dwa nie ma reguły ale nie zdarzało się dłużej niż trzy miesiące.

Wisz co , no rodzine mamy w niemczech teściowej brat tam siedzi już kupe lat ma nawet obywatelstwo niemieckie już . no dzwonił właśnie adwokat i mówił że złożył wniosek o uchylenie aresztu i o widzenie dla mnie także mam czekać .

a listy pisze odkąd tylko wiem co drugi dzień list wysyłam wiem że nie mogę nic o sprawie pisać , pisze jak w domu że kasa się kończy że pracy nie mogę znaleść itd ...

hej mam pytanie do cariagge czy cos wiadomo w sprawie twojego narzeczonego? czy wyszedł z aresztu? powiem ze jestem w podobnej sytuacji:confused:

chce dodac ze moj mąz nigdy nie byl karany dokładnie nie wiem za co siedzi ale tez dostałam pismo z niemiec z pragrafem 114c StPO

Trzy tyg temu adwokat zlozyl wniosek o uchylenie aresztu i od 2 tyg mój narzeczony jest w domu wyszedl za kaucja 2000euro i na pewno dostanie zawiasy . Ma ten sam paragraf co twój facet wiec to kradzież lub próbą kradzieży . Jak ma adwokata to niech pisze pismo o uchylenie aresztu za kaucja lub sam niech pisze bo ma takie prawo . Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedz daje mi ona mega nadzieje, wniosek o uchylenie aresztu juz zostal zlozony 14 marca wiec teraz musze czekac , z twojej wypowiedzi wynika ze tylko tydzien czekaliscie na rozprawe aby uchylic areszt bo ja dostslam info ze od dnia zlozenia wniosku musze czekac 2 tyg aby wyznaczyli termin rozprawy a mam jeszcze pytanie adwokata mieliscie z urzedu czy wynajetego na swoj koszt ?

Mam pytanie czy musislas uruchamiac swoje kontakty z rodzina w niemczech ? Zebyli w pewnym sensie zabezpieczeniem? Czy prkurator zgodzil sie na zaproponowans kaucje czy proboeal podbijac ?

witam może mógłbyś mi pomóc mam podobną sytuacje z tym że na adwokata mnie nie stać a mąż jest w gerze

witam serdecznie potrzebuje pomocy 3 tygodnie temu zatrzymali mojego przyjaciela w Niemczech...niestety do tej pory nie ma z nim zadnego kontaktu.. udalo mi sie dowiedziec ze przebywa w Cottbus i ze mozna wpalcic za niego kaucje....gdzie sie wplaca taka kaucje?? czy trzeba sie stawic tam osobiscie?? czy po wplacie kaucji on odrazu opusci mury wiezienia?? czy wogole moga wiezniowie z tamtad dzwonic??z gory dziekuje za odp...

Powrót