areszt tymczasowy

• Autor wątku Autor wątku keisim79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keisim79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mój brat jest tymczasowo aresztowany, jest on do dyspozycji sądu w innym mieście niż areszt. Czyli pozwolenie na widzenie mam załatwiać w sądzie pod który podlega, czy tak? Czy takie zezwolenie na widzenie załatwię w ciągu jednego dnia? (do właściwego sądu muszę dojechać ok 200 km).
Z góry dziękuję za odpowiedź

Zezwolenie na widzenie wydaje ten organ do którego dyspozycji pozostaje aresztowany.
Zezwolenie takie można załatwić jednego dnia.
Proponuję jednak najpierw zorientować się w areszcie kiedy możliwe jest zrealizowanie zezwolenia.

prośbę piszesz do tego sądu do któego dyspozycji pozostaje brat, jeśli masz daleko do tego sądu to zadzwoń i zapytaj sieczy darade załatwić zgodę korespondencyjnie ja dokładnei tak robię wysylam faksem prośbę o widzenie a zgodę przesyłają mi pocztą ale to trzeba z nimi uprzednio zalatwić, można zgodę ałatwić jednego dnia ale to też zależy od woli sędziego, musi mieć on czas na to by sprawdzić czy nie masz zwiazku ze sprawą itp więc niechętnie robią to odręki wiem to z doswiadczenia

wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi

Jeszcze jedno. Czy prawdą jest że adwokat może w miarę szybko i sprawnie wyciągnąć tymczasowo aresztowanego (aresztowany za niestawianie się na wezwania sądu) z aresztu? I ile to może potrwać (dni)?

Nie ma takiej reguły. To czy ktoś wyjdzie czy nie zależy nie tylko od tego co zrobi adwokat.

Powrót