Areszt w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku magdalenamagda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalenamagda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Mój brat został zatrzymany na terenie Niemiec przez policję, okazało się że jest wystawiony nakaz zatrzymania że względu na niezapłacone mandaty na terenie Niemiec. Może zapłacić grzywnę lub odsiedzieć w areszcie. Problem w tym, że jest to duza kwota pieniedzy. nie mam z nim kontaktu od 2 dni i nie wiem co się z nim dzieje. Z tego co udało mi się dowiedzieć moze dostac pozwolenie na telefon do rodziny od sadu.Ile moze potrwac doprowadzenie przed sad od zatrzymania? Znam numer jego sprawy, ale nie wiem co mogę zrobić. czy sąd telefonicznie udzieli mi informacji? nie znam też języka niemieckiego. czy w takiej sprawie konsulat ma obowiązek mi pomóc? czy istnieje możliwość rozłożenia tej grzywny na raty? jak mogę nawiązać kontakt z bratem?

Piszesz, niestety, bardzo niejasno: Co innego grzywna (po niemiecku "Geldstrafe"= grzywna), a co innego mandaty (po niemiecku "Bussgeld"= mandat). Grzywna to kara wymierzona wyrokiem przez sąd za popełnienie przestępstwa, a z wyroku zawsze wynika, ile tzw. stawek dziennych ustalił sąd. Jeśli skazany nie zapłaci grzywny, sąd zamienia grzywnę na więzienie w ilości tylu dni, ile stawek dziennych ustalił wcześniej na rozprawie w wyroku. Np. grzywna w wys. 50 stawek dziennych, przy czym stawka dzienna wynosi 100,- Euro, razem 5.000,- Euro; jeśli taka grzywna nie będzie zapłacona, skazany musi odbyć karę pozbawienia wolności w wys. 50 dni, bo tyle stawek dziennych sąd ustalił w wyroku.
Natomiast mandat to kara za wykroczenie (nie za przestępstwo); np. za wykroczenie drogowe (np. przekroczenie dozwolonej prędkości, za naruszenie przepisów o obowiązku meldunkowym itp.). Taką karę mandatu wymierza nie sąd, lecz jakiś urząd administracyjny; np. urząd miejski na wniosek policji lub innego urzędu administracyjnego. Taką karę ściągają komornicy urzędów miejskich, a czasami skarbowych. Sądy i prokuratury się tym nie zajmują. Mandatów nie zamienia się na karę pozbawienia wolności; mandaty sciąga się tak samo jak inne długi (np. podatki). Jednakże możliwe jest, że jeśli mandat za wykroczenie nie zostanie zapłacony, to urząd zarządza tzw. "Erzwingungshaft", tzn. "areszt wymuszający", który polega na tym, że dłużnik mandatowy zostaje zatrzymany i trzymany w areszcie aż do zapłaty długu; jednakże (o ile dobrze pamiętam) maksymalnie 1 miesiąc. W tej chwili, kiedy nastąpi zapłata, jest natychmiast wypuszczany z aresztu. Można, oczywiście się umówić też na płatność w ratach, na co urzędy zazwyczaj się godzą. Ale ten areszt wymuszający stosowany jest b. rzadko.
Przypuszczam, że w przypadku Twojego brata chodzi nie o mandat lub mandaty za wykroczenia, lecz o karę grzywny z jakiegoś lub jakichś wyroków sądowych za popełnione przestępstwa. Jeśli tak jest, to sprawa jest trochę trudniejsza, ponieważ sądy nie zawsze godzą się na możliwość późniejszej zapłaty grzywny i wypuszczenie skazanego. Ale jeśli wniosek o "przywrócenie" grzywny jest dobrze uzasadniony (jakimiś niezawinionymi przez skazanego okolicznościami), to sąd może przywrócić karę grzywny i zarządzić zwolnienie skazanego z aresztu. Oczywiście zapłacona musiałaby być przy tym jakaś poważna część tej grzywny. Pytasz o pomoc konsulatu; konsulat nie może tu wiele pomóc, bo konsulat nie wyłoży pieniędzy na zapłatę tej grzywny.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Co do konsulatu to nie pytałam czy konsulat zapłaci karę bo to jest raczej oczywiste tylko czy ma obowiązek udzielić mi pomocy prawnej. Moje możliwości uzyskania jakiejkolwiek informacji się wyczerpały. Na policji dostałam informacje ze zatrzymanie związane jest ze zgłoszonym pobiciem. konsulat poinformował mnie że jest to związane z niezapłaconymi mandatami i tylko tyle może mi pomóc. Kara to 2700 eur lub 90 dni więzienia. Nie wiem jak się nazywa ta kara finansowa po niemiecku bo rozmawiam tylko po ang. W więzieniu powiedzieli ze powinien stanąć przed sądem w ciągu 24h i skontaktować się z rodziną, minęło ponad 48 h. Czy jest jakiś maksymalny czas na stawianie się przed sądem od zatrzymania? Z numerem sprawy odsyłaja mnie do osoby która powinna mnie poinformować na jakim etapie jest sprawa. Niestety rozmawia tylko po niemiecku.

Rozumiem z tego, że jest też jakaś nowa sprawa; sprawa o pobicie. Nakaz aresztowania (Haftbefehl) sąd musi wydać w ciągu 48 godzin od zatrzymania podejrzanego. Ponieważ sąd najprawdopodobniej wydał już nakaz aresztowania (Haftbefehl), to wyznaczy mu obrońcę z urzędu, jeśli nie zgłosi się jakiś adwokat obrońca, którego on sobie sam wybrał (lub jego rodzina). Jeśli podejrzany (lub oskarżony) przebywa w areszcie, musi on mieć obrońcę; obrońcę z wyboru albo obrońcę z urzędu, wyznaczonego przez sąd. Wynika to z § 140 StPO (StPO=niem. kodeks postępowania karnego). Dlatego powinnaś się dowiedzieć telefonicznie w sądzie, czy wyznaczono mu już tego adwokata obrońcę z urzędu i kto to jest (nazwisko, adres tel. itd.), I z nim powinnaś się skontaktować. Jak długo będzie siedział w areszcie, trudno powiedzieć; zwykle aż do zamknięcia dochodzenia, napisania aktu oskarżenia, ale jeśi zostanie skazany na karę pozbawienia wolności bez zawieszenia, to zaraz po rozprawie zacznie odbywać tę karę. Konsulat polski nie świadczy pomocy prawnej w tym sensie, że zajmuje się obroną oskarżonego w sprawie karnej obywatela polskiego. Owszem, czasami interweniują, jeśli mają podstawy do przypuszczenia, że naruszane są podstawowe prawa obywateli polskich, jednakże w samo, zwykłe postępowanie karne się nie mieszają.

Ostatnia edycja:
Nie ma żadnej nowej sprawy. Ma zapłacić 2700 eur i wyjdzie albo będzie siedział 90 dni. Nie wiem za co to jest bo mam sptzeczne informacje. Chodzi o to że nie ma z nim kontaktu i to jest problem. Czy konsulat ma obowiązek pomoc mi skontaktować się z bratem?

Jeśli trafisz na jakiegoś uprzejmego i przychylnego pracownika konsulatu, to on dowie się, który sąd zajmuje się sprawą Twojego brata i jaka jest sygnatura akt jego sprawy, i powie Ci, do którego sądu masz się zwrócić. A jeśli będzie bardzo uprzejmy i bardzo przychylny, to nawet sformłuje Ci podanie o zezwolenie na widzenie z bratem, które jest prostym pismem, które prześlesz faksem do sądu z kopią Twojego dowodu osobistego, przy czym musisz podać jakiś numer faksu, na który sąd prześle Ci zezwolenie na widzenie z bratem. Zadzwoń zatem do konsulatu i poproś, żeby dowiedzieli się który sąd jest właściwy w sprawie Twojego brata i jaka jest sygnatura akt jego sprawy. Poproś też o pomoc w sformułowaniu pisemnej prośby do sądu o widzenie z bratem. Jak wyżej napisałem, tę prośbę wraz z kopią Twojego dowodu osobistego możesz przesłać do sąd faksem, podając numer faksu, na który mają Ci przefaksować zezwolenie na widzenie z bratem.
Niestety, tak jakjuż pisałem wcześniej, to nie jest takie oczywiste, że jeśli zapłaci te 2.700,- Euro, to nie bądzie musiał odsiadywać tych 90 dni, jeśli ta kara grzywny zamieniona została na więzienie (90 dni). Zgodnie z przepisami jest to już kara pozbawienia wolności w wys. 90 dni, i już nie pierwotna kara grzywny. Oczywiście - tak jak pisałem wcześniej . sędzia może przywrócić tę pierwotną karę grzywny i pod warunkiem jej jednoczesnego zapłacenia, ale taki wniosek musiałby być bardzo dobrze uzasadniony jakimiś okolicznościami, których twój brat nie zawinił (choroba, bezrobocie itp.).

Ostatnia edycja:
Powrót