ARESZT za USPRAWIEDLIWIENIE spoznienia na rozprawe!

• Autor wątku Autor wątku jagunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mojemu koledze,przytrafila sie rzecz BARDZO DZIWNA.. Otoz, jadac wczoraj na rozprawe w SADZIE na Solidarnosci, utknal w PORANNYM KORKU, spowodowanym nieduza, aczkolwiek STOPUJACA RUCH, stluczka... W wyniku tego dotarl na sale sadowa z 15 MINUTOWYM opoznieniem. Sala okazala sie juz pusta, wiec kolega, jak najszybciej udal sie do sekretariatu sadu, aby usprawiedliwic spoznienie, stricte WYNIKLE ZUPELNIE NIE Z JEGO WINY (j.w.)! Po podaniu swych danych personalnych, a nastepnie odczekaniu okolo 7 minut, zostal, ni stad ni z owad, ZAKUTY W KAJDANKI i sprowadzony do aresztu sadu! Okazalo sie ze Sklad Sedziowski odroczyl termin rozprawy, jednoczesnie zarzadzajac DOPROWADZENIE kolegi przez policje na te przyszla rozprawe i dlatego wydarzylo sie to co powyzej opisalam. Mam pytanie w zwiazku z tym... Jak powinien postapic wobec tego UCZCIWY OBYWATEL EUROPEJSKIEGO Panstwa PRAWA w TAKIEJ sytuacji, azeby uniknac ARESZTOWANIA??? Przeciez spoznienie, zaiste niewielkie, bylo diametralnie ZDARZENIEM LOSOWYM! W takim razie lepiej byloby wogole sie nie pojawic i pozniej doslac poczta usprawiedliwienie (niekoniecznie zgodne z prawda..)?? Aha! byla to pierwsza rozprawa na ktora sie spoznil, nie ktoras z kolei.. Wydaje mi sie to wszystko jakies NIEPRAWDOPODOBNE.. Czy istnieje mozliwosc, wyjasnienia tego wszystkiego tak aby kolega jednak wrocil na wolnosc? Czy jest taka szansa? Bardzo prosze o wypowiedz w tej kwestii...

niestety rzeczywiście szybkie działanie wymiaru sprawiedliwości. Niech kolega szybko składa wniosek uchylenie stosowania środka zapobiegawczego i niech poda te wszystkie okoliczności, o których Pani pisała.

a wjaki sposob on ma to zrobic? Czy przy pomocy adwokata? A jesli sam, to jak mam mu to przekazac i ile ma dni na zlozenie takiego wniosku?

Pozdrawiam
Jaga

Może sam złożyć pismo do sądu i wydziału, w którym jest prowadzona sprawa.
Niech poda sygnaturę sprawy w piśmie.

W tym przypadku koledze służy zażalenie na postanowienie o zastosowaniu środka zabezpieczającego, może złożyć je w terminie 7 dni od doręczenia odpisu postanowienia z uzasadnieniem (jeżeli złoży wniosek o doręczenie odpisu postanowienia) albo do wydania postanowienia - czyli jak Pani pisze -od dnia rozprawy. W tym przypadku liczy się czas, więc radzę od razu składać zażalenie. tak jak pisałam - do sądu, który prowadzi sprawę z podaniem sygnatury. Może Pani wnosić do sądu o udzielenie zgody na widzenie z kolegą -ustali Pani jak napisać wniosek w sekretariacie sądu.Może Pani również, jeżeli kolega nie ma obrońcy ustanowić dla niego obrońcę - adwokata, który zajmie się sprawą.

prawnikwielkopolska napisał:
W tym przypadku koledze służy zażalenie na postanowienie o zastosowaniu środka zabezpieczającego

Precyzyjniej rzecz biorąc "środka zapobiegawczego".

(jeżeli złoży wniosek o doręczenie odpisu postanowienia)

Składanie wniosku o doręczenie odpisu nie jest konieczne a czasem może zadziałać na niekorzyść podejrzanego (to nie wyrok).

kadi napisał:
Precyzyjniej rzecz biorąc "środka zapobiegawczego".

Składanie wniosku o doręczenie odpisu nie jest konieczne a czasem może zadziałać na niekorzyść podejrzanego (to nie wyrok).
co do pierwszej kwestii - oczywiście zapobiegawczy:) wychodzi roztargnienie

co do drugiej -
zgadzam się i w tym przypadku nie powinno się składac wniosku o uzasadnienie ze względów czasowych,, przy czym podaję to w kwestii terminu.

Powrót