aresztowanie za granicą

• Autor wątku Autor wątku siskaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siskaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Postaram sie napisac szybko i konkretnie. Moi rodzice zostali zaaresztowani juz prawie 3 miesiace temu w Luksemburgu za cos czego nie zrobili, a mianowicie pod ich nieobecnosc( przebywali w Polsce na swietach Bozego Narodzenia) zostały im podłożone podrobione swiadectwa oraz bilety komunikacji. mama wróciła do pracy do Luksemburga i pewnego poranka zapukala do niej policja z nakazem rewizji... została zaaresztowana a Tata majac widzenie z żoną i zapewnienia konsula ( osoby tak niekompetentnej ze aż boli :x ) że widzenie sie odbedzie, zamiast tego był przesłuchiwany by nastepnie podzielic los mojej Mamy, owszem spotkał sie z zona na konfrontacji i jedyne co sobie powiedzieli "tak poznaje go to moj mąż/ moja żona" otzrymali prawników z urzedu którzy nieinteresuja sie sprawą. nie słyszałam ich juz od prawie 3 miesiecy jedynie listy to nasz rodzaj kontaktu. w skrocie jestem studentka i musze utzrymac dwie młodsze siostry ( pierwsza ma 17 lat a druga 11) dwa mieszkania (studiuje w innej miejscowosci) oraz zadłuzenia moich rodziców.... prawo Luksemburskie jest bardzo twarde i surowe... tak inne od naszego... potzrebuje porady prawnej odnosnie zmiany prawników dla moich rodziców czy nalezy to zrobic przezd procesem czy jak sie zacznie? kazda informacja na temat jakiegokolwiek prawnika w luksemburga jest dla mnie na wage zlota, oraz w jaki sposob moge podzialac w ich sprawie? choc dzialam caly czas czuje ze po prostu brakuje mi juz pomysłow....

1) co to ma do prawa wykroczeń ? -falszerstwo (podrobienie dokumentow)jest przestępstwem (przypuszczam ze w Luksemburgu również)

2) adwokata - o ile jest to adwokat z wyboru mozna zmienic zawsze... co do adwokatow z urzędu nie znam prawa luksemburskiego w tej kwestii

skoro jak pani mówi ktoś im to podrzucił , to znaczy że musial mieć dostep do tego mieszkania - a kto miał ten dostęp to jak rozumiem rodzice wujaśniali na Policji... inna sprawą jest dlaczego ktoś mialby im coś podrzucać... (?)

kolejną kwestia jest ,że Policja przyszla z nakazem przeszukania to znaczy ,że miala uzasadnione podejrzenie ,że w tym mieszkaniu moze byc coś nielegalnego... a skąd miala taką informację....(?)

zapytania tak fałszerstwo jest przestepstwem w Lusksemburgu i grozi im od 3 do 10 lat pozbaodnosnie 1-wszego wiania wolnosci
natomiast odpowiedz na 2 pytanie to sa to prawnicy z urzedu ale w dalszym ciagu nie uzyskalam odpowiedzi na moje pyatnie czy zmiany adwokata dokonac przed rozprawa ktora sie powinna lada dzien zaczac czy w trakcie aby tego czekania nie przedluzac

mieszkanie a raczej lokum zakupili od znajomych, którzy rowniez posiadali klucze i z tego co wiem pod nieobecnosc rodzicow mieszkaly tam jakies osoby o ktorych wczesniej nie wiedzielismy, a co wyszlo niedawno...

ponadto z moja mama przed przyjazdem taty mieszkal brat który narobił sobie wielu wrogów tam i który jest winien 4000EUR jakiejs osobie tam....
w momencie rewizji w mieszkaniu znajdowala sie mama z bratem, tylko ze mojego brata wypuscili po 2 tygodniach uznajac ze znalazl sie w niewlasciwym miejscu i czasie , gdy tymczasem on papiery w polsce ma strasznie spaprane m.in napasc, znecanie sie itp a moja mama byla niekaralna do tej pory....

a najgorsze w tym wszystkim jest to ze nie mam wielkiego pola manewru... za kazda podpowiedz : dziekuje!

[cytat="siskaa"]
natomiast odpowiedz na 2 pytanie to sa to prawnicy z urzedu ale w dalszym ciagu nie uzyskalam odpowiedzi na moje pyatnie czy zmiany adwokata dokonac przed rozprawa ktora sie powinna lada dzien zaczac czy w trakcie aby tego czekania nie przedluzac
[/cytat]

Bez znajomości prawa luksemburskiego nie da się odpowiedzieć na zadane przez Panią pytania.
Nie wiemy, czy zmiana obrońcy w trakcie procesu nie spowoduje ponownego rozpoczęcia całego przeowdu sądowego (tak jak w Polsce w przypadku zmiany sędziego).
Dodatkowo, zmienić obrońcę może Pani tylko na obrońcę z wyboru. Żadne państwo nie wyznacza obnrońców tak długo, aż spodobają się oni oskarzonym.

hm po prostu rece opadaj....ale dziekuje za "podpowiedzi" Pozdrawiam

Powrót