art.1039 kc a testament

• Autor wątku Autor wątku kasiakul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiakul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie dziadek zapisał swojej wnuczce i dzieciom w akcie darowizny działki i jednocześnie w tym samym dniu sporządził u notariusza nowy testament w którym zapisał pozostałe 4 działki i pół domu na swoje dzieci. Drugą żonę pominął w testamencie i właśnie teraz zaczął się problem, poniważ córka tej żony w jej imieniu chce wystąpić o zachowek. Wyliczyła sobie kwotę z kosmosu 300 tys. dodając, że te darowizny też będą doliczone do zachowku. W aktach darowiny jest jasny zapis, oświadczenie dziadka, że zostajemy zwolnieni z opłat na rzecz schedy spadkowej. Tylko jak ten zapis ma się do testamentu i zachowku? Byłam u radcy prawnego który powiedział, że ten zapis nie ma znaczenia jeżeli jest sporządzony testement.
Czy jeżeli ta jego żona przyszła " na gotwe" nie wnosząc niczego do wspólnego majatku to czy ma prawo żądać od rodziny zachowku, która jest ojcowizną dziadka?
Kobieta ma 80 lat ma alzhaimera i najpierw mówiła, że nic nie chce bo tu nic jej nie ma, a teraz jej córka przyjechała ze satnów i chce wnosić o zachowek, dla matki i oddaje matkę do domu starców a za kasę planuje kupić sobie mieszkanie w Polsce żeby mieć dodatkowa kasę. Dodam, ze do tej pory to moja mama opiekowała się "żona" dziadka bo dzieci o mamie zapomniały, dziadek z żona pomimo tego, że mieszkali razem prowadzili oddzielne gospodarstwa domowe. Dziadek swgo czasu wspominał o rozwodzie ale jka ona zachorowała to cóż posatnowił jednak zostać z nią.
Co powinniśmy zrobić, żeby udowodnić że tej kobiecie jednak nic się nie nalezy?

Jeżeli dziadek żyje to nie ma mowy o żadnym zachowku na ten moment.
Zachowek należy się dopiero po jego śmierci.
Ucieczką od ewentualnego późniejszego zachowku jest np. separacja.

Właśnie w tym problem, że dziadek zmarł tydzień po zmienie testamentu i podpisaniu aktów darowizny. No i teraz zaczął się problem :(

Dla jasności to byłej żonie należy się zachowek w wysokości 50% tego co by się należało w dziedziczeniu ustawowym.
Dziedziczy ona po równo ze wszystkimi z tym, że nie mniej jak 25% gdyby te udziały miały być mniejsze niż 25% na każdego spadkobiercę.
Trzeba teraz obliczyć jaka jest wartość całego spadku (darowizny plus testament), podzielić przez wszystkich ustawowych spadkobierców i wyjdzie suma ewentualnego zachowku.

A jak ma się ten zapis w darowiznach, że zostajemy zwolnienie z obowiązku płacenia...art.1039 pkt 1?
I teraz jeżeli jest troje dzieci które sa ujęte w testamencie i żona która dziedziczy z ustawy, to czy tylko oni są w obowiązku płacić zachowek czy też ja się do tego wliczam jako wnuczka która dostała darowiznę?
Bo jeżli ten zapis nie ma żadnego znaczenia i darowizny i tak się zaliczają, to wobec tego po co notariusz robi taki zapis kiedy jednocześnie sporządza testament.
My jako laicy w tych sprawach nawet nie przyszło nam do głowy żeby go zapytać a co jeśli..., to co z żona?

Wszystko fajnie, tylko że nie mamy tu do czynienia z dziedziczeniem ustawowym tylko z testamentowym, a do tego nie będzie żadnego działu spadku, bo spadkodawca testamentem rozstrzygnął wszystko a darowiznami skasował pozostałą masę spadkową.
Wydaje się więc, że uwaga tego prawnika jest zasadna.
Mowa o tym stwierdzeniu:
Byłam u radcy prawnego który powiedział, że ten zapis nie ma znaczenia jeżeli jest sporządzony testement.
W Kc stoi napisane:
Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem.......
Poczekajmy jednak na opinie innych, którzy zaprzeczą lub potwierdzą to co napisałem.

Ostatnia edycja:
Powrót