Art. 116, a przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku CheckDetails
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CheckDetails

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Z racji mojego kierunku kształcenia i hobbystycznego podejścia do prawa (staram się na bieżąco śledzić forum w kilku działach i nie tylko), potrzebuję kilku informacji na temat art. 116, aby rozwiać swoje wątpliwości oraz uzupełnić moją dokumentację.

Mianowicie opisując artykuł 116 Prawo autorskie na potrzeby jednych z zajęć, zatrzymałem się na kwestii przedawnienia. Interesuje mnie po jakim czasie zachodzi przedawnienie czynu niewykrytego (nie toczy się sprawa) oraz czynu wykrytego (rozpoczęta sprawa, ale stojąca w jakimś miejscu).

Postanowiłem poruszyć ten wątek tutaj, ponieważ znalazłem dwie, z goła odmienne, informacje - jedna z nich mówiła o 3 latach jako okresu przedawnienia dla art. 116.1, 116.2, 116.3; druga z nich o 3 latach dla 116.1, 5 lat dla 116.2 i 116.3. Nie mam pewności, czy te informacje dotyczą czynów niewykrytych.

Mam nadzieję, że ktoś rozwiąże moje wątpliwości.

Pozdrawiam

Nie jestem prawnikiem, przez to nie odpowiem Ci na to w 100% poprawnie, ale sądzę, że są to odpowiednio 3 lata dla czynów zagrożonych do 3 lat i 5 lat dla czynów zagrożonych powyżej 3 lat, ale mniej niż 10.

Prosiłbym o wypowiedź w tym temacie kogoś obeznanego w tym zakresie, który rozwieje moje, jak i CheckDetails'a wątpliwości w owej sferze.

Mały up, bo ciekawi mnie jak rzeczywiście jest. Może Ripper lub LeszsekS wypowiedzą się w tym temacie, aby rozwiać wątpliwości.

W 2000 r. nastąpiła zmiana Art. 122. UoPAiPP co pociągnęło za sobą zamianę okresu przedawnień - 5 lat i 10 lat.
Roszczenia z tytułu naruszenia autorskich praw majątkowych, w zależności od statusu uprawnionego - 3 i 10 lat.

Witam!
Panie Leszku S w 2015 roku znowu były zmiany - jak ma się obecna sytuacja i gdzie mogę znaleźć konkretne przepisy z sygnaturami mam na myśli konkretne artykuły, których mogłabym użyć aby podeprzec się danym przepisem w liście. W tym wypadku przestępstwo dot. art 116 ustęp 1. Sprawa dotyczy mojego znajomego i z tego co wiem to nie wylądowała w sądzie gdyż nie zdążył złożyć wyjaśnień - policja czekała z tym kilka miesięcy, a jak im się przypomniało to mój znajomy był już za granicą w UK. teraz jest poszukiwany listem gończym choć z informacji, które znalazłam w necie wnioskuję, że sprawa powinna być przedawniona już 4 lata temu. Prokuratura natomiast dzisiaj powiedziała mu, że sprawa przedawni się dopiero w 2027 roku co brzmi dla mnie absurdalnie, bo taki okres dotyczy ''zbrodni''. Gdy ja zadzwoniłam do prokuratury wogóle nie chcieli ze mną rozmawiać na ten temat i wypowiedzieć się na podstawie jakiego artykułu utrzymują aż tak długi okres przedawnienia. Rozumiem, że to zwykłe zastraszanie. Znajomy jest poważnie chory, bo przeszedł wypadek 3 lata temu i złamał obydwa nadgarstki - do dnia dzisiejszego przeszedł 4 operacje a czekają go następne. Musi natomiast wyrobić sobie paszport jako dowód tożsamości, bo dowód osobisty jest już nieważny - sprawa z poszukiwaniem go przez policje poważnie komplikuje całe zadanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
XXXXXXXXXXXXX - pomagamy na forum, nie poza nim! - mod.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót