art 118 kc

• Autor wątku Autor wątku pl303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pl303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mam takie pytanie od jakiegoś czasu zajmuje się finansami w naszym domu ponieważ mama zachorowała. A sprawa wygląda tak w latach 2005-2007 wystąpiły zadłużenia za telefon z tele2 a obecnie netia. Napisane było do nich pismo odwoławcze na podstawie art. 118 kc, czyli że sprawa uległa przedawnieniu. Oni wysłali pismo powołując się na regulamin http://www.netia.pl/files/regulamin.pdf a dokładnie na paragraf 10 pkt 1 1 Abonent zobowiązany jest do zapłaty należności
określonych w Rachunku na rachunek bankowy
Operatora w terminie 14 dni od daty wystawienia
Rachunku, chyba że na Rachunku lub w Umowie
wskazano inny termin
. i na paragraf 15 pkt 5 Operator udziela odpowiedzi na reklamację
w formie pisemnej w terminie 30 dni od daty jej
złożenia. Reklamacja nierozpatrzona w tym terminie
uznana jest za uwzględnioną.
Sprawa została skierowana również do firmy windykacyjnej. Czy jest jakaś szansa żeby rozwiązać sprawę na swoją korzyść.

Pozdrawiam

No a co mają powiedzieć? Dług jakby nie patrzeć jest, tylko przedawniony co należy podnieść w sprzeciwie w jak złożą pozew o wydanie nakazu zapłaty.

czyli jak złożą pozew do sądu to mam szanse się obronić i tego nie płacić?

Tak. Zakładając, że nie nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia.

Tzn w jakich przypadkach może dojść do takiego przerwania?

Opcja szukaj...

z kc
Przepis prawny:
Art. 123. [Przerwanie]

§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:

1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;

3) przez wszczęcie mediacji.

Ostatnia edycja:
dobra już doczytałem. To jak napisałem do nich to odwołanie na podstawia art 118 kc w kwietniu tego roku czyli już po tych 3 latach to ma to jakiś wpływ na przerwanie biegu przedawnienia? I nie ma znaczenia ten paragraf 10 że mam 14 dni do zapłaty?

To pismo co wysłałeś, powołując się na przedawnienie to nie jest uznanie roszczenia. Tak więc nie przerywa biegu.

Paragraf z regulaminu ma takie znaczenie, że w tym czasie było trzeba zapłacić i tyle. Nie eliminuje on instytucji przedawnienia.

A jeśli firma windykacyjna odezwała się w tym roku to też nie ma to znaczenia? A jeśli chodzi o powołanie się na przedawnienie to muszę je złożyć dopiero odwołując się od tego jakby ewentualnie założyli sprawę w sądzie?

Tak, proszę czekać jedynie na ew. nakaz zapłaty z sądu i wtedy złożyć sprzeciw.

Polecam mimo wszystko opcję szukaj.

Wiem czytałem inne tematy ale chciałem się upewnić;)
wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam

Powrót