art. 118 par. 3 UoPAiPP

• Autor wątku Autor wątku leon0101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leon0101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. Postawiono mi zarzut z w/w artykułu.
Moje pytanie jest do Was takie:
Jeżeli nie odniosłem żadnych korzyści materialnych z zakupu płyt CD zawierających jakieś programy (CD zostały do mnie wysłane pocztą i po odkryciu że są to "piraty" nawet ich nie przejrzałem i nic z nich nie instalowałem - co udowodniłem na pierwszej rozprawie sądowej). Mogę odwołując się od wyroku - który zapadnie niebawem, bo sąd nie wiedział co z tym zrobić - wnioskować o uniewinnienie mnie z art. 118 p.3 UoPAiPP i zmianę czynu na inny paragraf np. 293 kk z zw. z 292 kk pomijając ustawę o prawach autorskich ???
Dodam iż odniosłem tylko stratę (zapłata za CD + przelew + przesyłka) aniżeli jakąkolwiek korzyść materialną z nieużywanych programów.

w przepisie nic nie ma napisane ,że nabyty program musisz zainstalować czy używać go ,żeby wyczerpać znamiona czynu...

ok. tylko że jest napisane że muszę odnieść korzyść materialną a jaką mam korzyść materialną z posiadania programu na płycie CD ??? korzyść mam wtedy kiedy go zainstaluje i używam lub kopiuje i rozpowszechniam

Wydawałoby się, prawda?
W tej chwili jednak przepisy interpretowane są w taki sposób, iż każde uzyskanie programu czy jakiejkolwiek innej własności intelektualnej jest jednoznaczne z uzyskaniem korzyści majątkowej w wysokości rynkowej wartości.
Właściwie zapisy o uzyskaniu korzyści materialnej w Ustawie o prawie autorskim czy KK są w tej chwili bezprzedmiotowe i mogłyby zniknąć - wprowadzają jedynie zamieszanie.

Wypada Ci się tylko cieszyć, iż nie zostałeś oskarżony z KK - wtedy kary mogły by być wyższe.

Wyrok z dnia 6 kwietnia 2009:

1. Warunkowe umorzenie postępowania na okres próby 2 lat
2. Grzywna w kwocie 600zł
3. 100zł kosztów sądowych

Wniosek firm poszkodowanych o odszkodowanie nieuwzględniony ponieważ szkodę naprawił lub musi naprawić sprzedawca.

Powrót