Art. 152 k.k. praca magisterska - prośba

• Autor wątku Autor wątku naeva
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naeva

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Nie jestem pewna czy to forum jest właściwe na zadanie pytania dotyczącego tematu pracy magisterskiej. Zaryzykuję jednak ;)
Wstępnie zadecydowałam, że w swojej pracy chciałabym poruszyć kwestię przerywania ciąży za zgodą kobiety wbrew przepisom ustawy. Brakuje mi jednak pomysłu na konkretyzację tego tematu. Sama wykładnia przepisu nie ma chyba większego sensu.
Czy ktoś z Państwa mógłby mniej więcej podpowiedzieć pod jakim kątem można naświetlić ten temat, z czym zestawić, jaki problem/zagadnienie wyszczególnić?

Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. ;)
Pozdrawiam serdecznie.

Promotor chce abyśmy sami określili na jaki temat chcemy pisać. Zapewne mógłby coś podpowiedzieć i domniemywam, że będzie nas ukierunkowywał. Chciałabym jednak rozmawiając z nim mieć już jakąś wizję tematu. :)

Ja to widzę tak:

"Aborcja w prawie Polskim w świetle akcesji do struktur europejskich"

- precyzujesz jasno jak to się ma w Polsce i w krajach UE
- stwiedzasz bezsens aktualnych regulacji prawnych w świetle członkowstwa Polski w UE i wolnego przepływu towarów i usług, dodatkowo możesz rozważyć wymiar prawny przeprowadzenia aborcji w Holandii przez Polskę
- dodatkowo nawiąż o prawo do eutanazji w tym kraju
- określ jasno jakie przepisy należy zmienić a jako załącznik daj projekt nowelizacji

Dziękuję serdecznie. Poważnie zastanowię się nad powyższą opcją.

Myślałam też o zmianie warunków przerywania ciąży w polskim ustawodawstwie, powiązanie tego z systemem, polityką, jak te czynniki miały się/mają do zmian dotyczących aborcji (przykładowo: w realnym socjalizmie aborcja raz, za stalinizmu zakaz, w czasach odwilży na żądanie itd.)
Czy ewentualnie coś takiego miałoby sens?

Mnie się jeszcze kołata po głowie teoretyczny problem, czy kobieta (nie ponosząca odpowiedzialności) może odpowiadać za podżeganie lekarza do tego (ale karne miałam baaardzo dawno temu).

Powrót