art 158&1.2 kw

• Autor wątku Autor wątku stanislaw k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stanislaw k

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Czy art 24 ustawy o lasach można traktować jak zezwolenie lub nakaz ustawowy na prace pielęgnacyjne w postaci usunięcia wiatrołomów ,wywrotów
suchych drzew po styczniowych wichurach.

proszę o pomoc dostałem zarzut wykroczenia art 158 kw

[cytat:1d6p9ilh]w postaci usunięcia wiatrołomów ,wywrotów [/cytat:1d6p9ilh]
usunięcia tzn. wyrębu tego już wcześniej złamanego na jakiejś wysokości drzewa - tak rozumiem.
Uważam, nie są to prace pielęgnacyjne. Art.24 mówi o obowiązkach
wymienionych w art.13 i art.19 ust.3 ustawy o lasach a tam nie ma mowy o wrębie drzew nawet tych przewróconych przez wiatr. Każdy wyrąb wykonywany jest za zgodą starosty.

art 24 punkt 3). a) mówi o właśnie takich drzewach.I w moim rozumieniu jest to nakazem ustawowym do dokonania takich prac pielęgnacyjnych.

Tak, masz rację. Szukałem w orzecznictwach sądów i komentarzach do tego zagadnienia i nigdzie nie mogę znaleźć wyjaśnienia czy obowiązek właściciela lasu określony w art.24, w art.13 i art. 19 ust.3 w konkretnym przypadku usuwania wywrotów i złomów wymaga zezwolenia.
Tak myślę, że zgodnie z art.79 ust.3 ustawy o lasach gdy nie ma opracowanych planów urządzenia lasu, wszystkie zabiegi pielęgnacyjne łącznie z wyrębem) "...ustala, oraz nadzoruje ich wykonanie" dla właścicieli lasów starosta. Stąd właśnie myślę, że wymagane jest zezwolenie. W tej ustawie nie jest dla mnie to jasno wskazane - dlatego jest to moja interpretacja.

ale w art 24 ustawy o lasach mówi jeżeli właściciel lasu nie wykonuje obowiązków art 13i art 19 a w szczególności w zakresie patrz pkt 1,2,3 a,b,
c, starosta nakazuje wykonanie tych obowiązków i zadań w drodze decyzji.
Jak to rozumieć. A chodzi mi oto że pozyskałem drewno w ten sposób złożyłem na kupie na skraju lasu w celu wystawienia świadectwa legalności a policja postawiła mi zarzut wykroczenia z art 158 kw. gdyż uznała że drewno powinno być cechowane przy pniu .Ja jestem pewien że jest dopuszczalne cechowanie drewna w postaci wyłomów,wywrotów,posuszy i gałęzi złożonych na kupie z możnością swobodnego obmiaru oraz z posortowaniem gatunkowym.Dlatego szukam ustaw , przepisów i komentarzy.

Właściciel ma obowiązek wykonywania tych czynności, które ustala (a więc decyzją) i nadzoruje organ gminy - jeżeli nie czyni tego; organ gminy wydaje decyzję nakazującą wykonanie takiej decyzji - tak to należy rozumieć.
Nie dawało mi to spokoju i znalazłem wyrok NSA, który mówi, że organ gminy decyduje o stanie drzewa, zagrożeniu, które stwarza i on jest władny wydać zezwolenie do jego wycięcia.
Ciężko znaleźć komentarze do tego zagadnienia. W jednym z komentarzy do art.83 ustawy o ochronie przyrody napisano, że nawet w przypadku drzew obumarłych potrzebne jest zezwolenie na ich wycięcie.
Jeżeli chodzi o kwestię gdzie i w którym momencie oznacza/cechuje się drzewo to nie wiem ale najpierw zezwolenie a później wycięcie i oznaczanie.

art 83 pkt.6 mówi ze tego artykułu nie stosuje się w lasach a nadzór nad lasami prywatnymi sprawuje starosta. Więc jestem w kropce.

proszę o włączenie się do dyskusji bo sam tego nie rozwiąże.

może ktoś miał coś podobnego,jak wybrnąć z takiej sytuacji

Powrót