art 177kk

• Autor wątku Autor wątku Popolupo1125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Popolupo1125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem wyrok nakazowy 21. 06. 23. 7 dni na wniesienie sprzeciwu - w przypadku braku sprzeciwu wyrok staje się prawomocny. Dziś, po zalogowaniu się do sądu widzę, że "sprawa jest w toku" - co to oznacza? Czy wyrok stał się prawomocny, a ja muszę zapłacić grzywnę + koszta + zadośćuczynienie i wtedy sprawa zostanie zakończona? Czy też może strona przeciwna wniosła sprzeciw?

wyrok nakazowy 21. 06. 23. 7 dni na wniesienie sprzeciwu
Sąd musi uwzględnić, że sprzeciw może zostać złożony/wysłany poprzez pocztę listem poleconym i to w ostatnim możliwym dniu, czyli 28.06. Poczta ma na doręczenie listu 14 dni. Dopiero po tym czasie może pokazać się info o prawomocności.

Dziękuję. Czyli na razie czekać:)

Sprawa zakończona - i co dalej? Zasądzono grzywnę + koszty + zadośćuczynienie. O ile konta dla grzywien oraz kosztów są podane na stronie sądu, to niestety dla zadośćuczynień nie. Pytanie - mam czekać na pismo z sądu?

Kontakt z pokrzywdzonym
Pokrzywdzony nie musi odpowiadać na żadne pismo sprawcy ani ujawniać swojego rachunku bankowego. Jest jeszcze przekaz pocztowy a w ostateczności depozyt sądowy.

tyle, że nie posiadam żadnych danych pokrzywdzonego poza imieniem oraz nazwiskiem:confused:

Zwróć się pisemnie do sądu (pismo z elementami pisma procesowego), by podał nr rachunku bankowego pokrzywdzonego lub jego adresu zamieszkania w celu zapłaty zasądzonego odszkodowania. Nie zwlekaj z tym.

Powrót