Art.244 i 279

• Autor wątku Autor wątku jokub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jokub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.Córka została zatrzymana i przedstawiono jej 2 art.244 i 279. Ma ona 19 lat a art.244 jest naruszeniem jeszcze wyroku sądu rodzinnego sprzed 3 lat.Czy w związku z tym będzie to miało wpływ na wyrok?.tzn.zaostrzy ten wyrok. czy jest prawdą że w przypadlu młodocianego dostaje się wyrok w zawieszeniu?. jak Państwo widzą tą sprawę-będę wdzięczny za odpowiedź

Art. 244. Kto nie stosuje się do orzeczonego przez sąd .... obowiązku powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakazu kontaktowania się z określonymi osobami
Art.279-kradzież z włamaniem na 800,00

1) moze- nie musi (zaden Sąd nie lubi żeby olewać sobie jego wyroki, postanowienia, orzeczenia itp)
2) niekoniecznie

czyli na dwoje babka wróżyła....
Jeszcze jedno pytanko - w jakim sądzie będzie sprawa się odbywała tzn.w sądzie na terenie którego doszło do przestępstwa czy tam gdzie sprawca jest zameldowany?

Podstawowym kryterium właściwości miejscowej jest miejsce popełnienia przestępstwa. Dopiero gdy nie można go ustalić, właściwy będzie sąd, w okręgu którego ujawniono przestępstwo, ujęto oskarżonego lub gdzie oskarżony stale lub czasowo mieszkał/przebywał.

Jeżeli miejsca popełnienia obu przestępstw są różne, właściwym sądem jest ten, w okręgu którego najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

[cytat="jokub"] czy jest prawdą że w przypadlu młodocianego dostaje się wyrok w zawieszeniu? [/cytat]
Nic bardziej mylnego - młodociany może jak najbardziej dostać karę bezwzględnego pozbawienia wolności.
Trudno jest się wypowiadać co do szans oskarżonej nie znając materiałów sprawy. Proszę jednak - o ile Pan zechce - powiedzieć, ile osób dokonało tego włamania, oraz czy córka znajomego przyznała się do zarzucanych jej czynów oraz zlożyła wyjaśnienia?

Nie wiem czy się przyznała te informacje są tylko protokół z zatrzymania - córka mieszka z matką - gdzie był postawiony zarzut z 279 i z 244.ten art.244 za naruszenie przebywania w określonym środowisku zakaz ten dostala jeszcze w sądzie rodzinnym jako małoletnia (wagary, ucieczki z domu itp.). Nie wiem tez czy się przyznała bo wciskała jakies bajeczki, że ona tylko sobie siedziała w samochodzie. W protokole jest napisane jasno, że zostala zatrzymana razem z jakimś kolesiem i że szkoda jest na 800 zł.
W każdym razie nie przejęła się tym zbytnio bo ..policjant powiedział jej że dostanie zawiasy.

Jeszcze jedno pytanko. Jak długo trwa taka sprawa?. Tzn. kiedy zostaje już skierowany akt oskarżenia do sądu?

wtedy kiedy będą wykonane wszystkie czynności i wyjaśnione wszystkie ewentualnew wątpliwości....

dzięki...mam nadzieję że dostanie w zawiasach aczkolwiek mimo iż to moje dziecko uważam że lepiej by było skazać ją na jakieś roboty publiczne....

Powrót