Art. 246 kc - zrzeczenie się praw do dożywocia

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 900
Czy zgodnie z art. 246 kc dożywotnik może się zrzec się prawa do dożywocia? Nie chodzi mi o rozwiązanie umowy dożywocia...

Może zrzec się świadczeń wynikających z umowy o dożywocie na podstawie powyższego przepisu. Por. wyrok I ACa 1375/14.

Dziękuję. Zapewne musi mieć formę aktu notarialnego (chodzi o usunięcie wpisu w KW). Ciekawe, czy notariusz może odwiedzić dożywotnika w Domu Opieki...

I jeszcze nasunęło mi się pytanie: czy takie zrzeczenie spowoduje, że dana nieruchomość wejdzie do masy spadkowej po dożywotniku ( chodzi o sprawę zachowku)

Ciekawe, czy notariusz może odwiedzić dożywotnika w Domu Opieki...
Zgodnie z art. 3 Prawa o notariacie może "w innym miejscu" jeśli wystąpią "szczególne okoliczności". Pytanie tylko co dożywotnik robi w Domu Opieki?

czy takie zrzeczenie spowoduje, że dana nieruchomość wejdzie do masy spadkowej po dożywotniku ( chodzi o sprawę zachowku)
Ciekawe pytanie. W wolnej chwili postaram się na nie poszukać co mówią sądy. Wydaje mi się, że nie powinna, bo w omawianej czynności tylko dożywotnik rezygnuje ze swoich uprawnień.

Ciocia nieszczęśliwie złamała biodro. Ma 90 lat, wymaga rehabilitacji i całodobowej opieki. Opłacam dodatkowych rehabilitantów. Po rozmowach z lekarzami szanse na jej powrót do domu są znikome...
Kilka lat temu Ciocia przekazała mi kilka nieruchomości umową dożywocia ( dom i kilka niezabudowanych działek). Trafia się kupiec na te puste działki. Ciocia wyraża zgodę, chodzi o zachowek dla jej syna. Właśnie odbywa karę więzienia za to, że ją pobił.. A Dom zawsze będzie czekał na powrót cioci..
Będę wdzięczny za odpowiedź na te "ciekawe pytanie":). Też szperam w necie :)

Ostatnia edycja:
Ciocia chciała wydziedziczyć syna i jego dzieci (też niezły element). Ale okazało się, że wnusia zaszła na imprezie w ciążę i ma dzidziusia. A nieletniego wydziedziczyć się nie da. Dlatego przekazała mi wszystkie nieruchomości umowami dożywocia, mam też testament w którym tylko mnie powołuje do spadku ( chodzi o lokaty i rachunki bankowe).
Wracając do sedna sprawy, mam kolejne pytanie:
1)Ciocia zrzeka się praw do dziedziczenia powiedzmy 1.06. Zanoszę dokument do sądu powiedzmy 1.10. Która data będzie oficjalnym dniem zrzeczenia się praw?
2) Czy udało się coś ustalić w sprawie masy spadkowej dożywotnika po wykreśleniu dożywocia z KW nieruchomości?
Pozdrawiam

1) Nie bardzo rozumiem o co chodzi "zrzeczeniem się praw do dziedziczenia" przez ciocię.
2) Być może ten wyrok coś rozjaśni: VI ACa 99/2006.

1) Oczywiście chodziło o "zrzeczenie się praw do dożywocia" :)
2) Dziękuję za podesłanie sygnaturki sprawy. Przeczytałem 3 razy wskazany wyrok, ale nie znalazłem w nim informacji o zrzeczeniu się przez dożywotników swoich praw do dożywocie... Chyba, że jest to ukryte jakoś między wierszami :)

1) Czytając wyrok I ACa 1375/14 wychodziłoby, że z chwilą wykreślenia tego prawa z KW.

2) Bardziej chodziło mi tam o temat zachowku. Jest tam zdanie, że " Okoliczność, czy pozwany wykonał obciążające go świadczenia z umowy o dożywocie, pozostaje bez znaczenia dla istoty niniejszej sprawy." zatem domniemam, że również zrzeczenie się dożywotnika będzie miało podobne skutki czyli nie spowoduje to zmiany umowy dożywocia w darowiznę.

Przepraszam, że tak późno ale dziękuję :)

Witam ponownie. W piątek notariusz udaje się do cioci. Ciocia zrzeknie się praw wynikających z umów o dożywocie dotyczących NIEZABUDOWANYCH działek. Chodzi o wykreślenie wpisu z KW. W dalszym ciągu ciocia będzie miała wpis w KW nieruchomości, na której stoi dom. Chciałbym się jeszcze raz upewnić czy:
1) Po wykreśleniu wpisu o dożywociu z KW umowa o dożywocie nadal obowiązuje? Jeżeli tak to w jakim zakresie skoro zrzeknie się praw z niej wynikających? mam nadzieję, że nadal tak będzie...
2) Czy po wykreśleniu wpisu w/w nieruchomości wejdą do masy spadkowej po cioci?

Pozdrawiam serdecznie.

1) Umowa dożywocia nie może zostać rozwiązana przez działania jednej ze stron bez udziału sądu. Jest to ograniczone treścią art. 913 § 2 kc (por. wyr. I ACa 1061/17) zatem dojdzie tylko do zrzeczenia się pewnych uprawnień dożywotnika.
2) Nie skoro w ramach umowy o dożywocie ich własność przeniesiono.

Bardzo dziękuję
gryffinian napisał:
dojdzie tylko do zrzeczenia się pewnych uprawnień dożywotnika
.

I tego nie rozumiem. Ciocia zrzeknie się wszystkich praw wpisanych w dwóch księgach wieczystych.

Umowy o dożywocie były zawierane dwuetapowo. Pierwsza dotyczyła działki zabudowanej oraz dwóch niezabudowanych. Wpis w KW wygląda następująco ( jest jedna KW):

NIEODPŁATNA DOŻYWOTNIA SŁUŻEBNOŚĆ OSOBISTA POLEGAJĄCA NA PRAWIE ZAMIESZKIWANIA NA NIERUCHOMOŚCI OBCIĄŻONEJ ORAZ KORZYSTANIU Z CAŁEJ TEJ NIERUCHOMOŚCI.

Rok później kolejna umowa tylko na działki niezabudowane i wpis w KW wygląda tak ( również jedna KW):

PRAWO DOŻYWOCIA POLEGAJĄCE NA PRZYJĘCIU UPRAWNIONEJ JAKO DOMOWNIKA, DOSTARCZANIU JEJ WYŻYWIENIA, UBRANIA, MIESZKANIA ,ŚWIATŁA, ZAPEWNIENIU ODPOWIEDNIEJ POMOCY I PIELEGNACJI W CHOROBIE ORAZ SPRAWIENIU WŁASNYM KOSZTEM POGRZEBU ODPOWIADAJĄCEGO MIEJSCOWYM ZWYCZAJOM.

Po zrzeczeniu się cioci wpis z pierwszej księgi będzie dotyczył tylko jednej nieruchomości. Czy Sąd to jakoś zaznaczy w KW zwalniając pozostałe nieruchomości z obciążenia?
Z drugiej księgi zostanie wykreślone wszystko.
Boję się, żeby w świetle prawa umowa o dożywocie nie stała się zwykłą umową darowizny...
A może obawiam się na zapas..:)

Ps. Czy na pewno chodziło o sygnaturę I ACa 1061/17? Tam jest o wykupie mieszkań :)

Ostatnia edycja:
Tak, dokładnie o ten wyrok:
Sygn. akt I ACa 1061/17
I ACz 1422/17
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 19 kwietnia 2018 r.
Sąd Apelacyjny w Łodzi I Wydział Cywilny w składzie:
Przewodniczący: SSA Małgorzata Stanek (spr.)
Sędziowie: SA Bożena Wiklak del. SO Iwona Jamróz - Zdziubany

Protokolant: stażysta Ewa Borysewicz po rozpoznaniu

w dniu 19 kwietnia 2018 r. w Łodzi na rozprawie sprawy z powództwa Z. B. przeciwko D. B. i W. B.
o rozwiązanie umowy dożywocie i zapłatę na skutek apelacji powódki od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 12 maja 2017 r. sygn. akt I C 1840/15 oraz zażalenia pozwanych na rozstrzygnięcie o kosztach procesu zawarte w punkcie 3 zaskarżonego wyroku:
1. oddala apelację i zażalenie;
2. nie obciąża powódki obowiązkiem zwrotu kosztów procesu w postępowaniu apelacyjnym na rzecz pozwanych.

Boję się, żeby w świetle prawa umowa o dożywocie nie stała się zwykłą umową darowizny...
Moim zdaniem nie stanie się. Na dożywotniku nadal będzie ciążył obowiązek opisany w 908 kc, a odpadnie tylko część zwana tam "odmienną umową" w zakresie owej służebności.

Jeszcze raz Serdeczne dzięki :)
I ostatnie pytanie: czy notariusz może taki dokument przesłać do Sądu elektronicznie czy też muszę złożyć osobiście?

Tego niestety nie wiem to już raczej pytanie do samego notariusza :)

Dożywotnik podpisał oświadczenie, notariusz wysłał elektronicznie do Sądu i wzmianka jest już widoczna:). Ale mam takie teoretyczne pytanie: czy dożywotnik może w jakiś sposób odwołać takie zrzeczenie i wrócić do pierwotnych ustaleń?

Powrót