Art. 267 §2 KSH – jakie roszczenie jest możliwe ?

• Autor wątku Autor wątku jarosławek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarosławek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Zostałem prawomocnym wyrokiem wyłączony ze Spzoo, na podst. art. 266 par. §1 KSH. Pozostali wspólnicy nie zapłacili, w wyznaczonym przez sąd terminie, ceny przejęcia ani nie złożyli jej do depozytu sądowego. Wyrok stał się bezskuteczny ( art. 267 §1 KSH ). Na podstawie art. 267 §2 KSH przysługuje mi zatem żądanie (powództwo) o naprawienie szkody.

Moje pytanie :
Naprawienia jakiego rodzaju szkody mogę domagać się od pozostałych wspólników ?

W szczególności, czy mogę, skutecznie (!), domagać się zapłaty następujących kwot :
a) poniesionych przeze mnie opłat i kosztów sądowych ?
b) utraconych zarobków w czasie kiedy byłem ‘zaangażowany w sprawę’ ?
c) kosztów dojazdu do siedziby sądu ( czas, paliwo, parkingi etc. ) ?
d) kosztów pomocy prawnej ?
e) inne , jakie ?

Dodatkowo :
Jaki sąd jest właściwy dla w/w powództwa - gospodarczy (stosunek spółki ?) czy ‘zwykły’ cywilny ?

Z góry dziękuję.:confused:

a) tak
b) tak
c) tak
d) tak
e) tak, jakie tylko poniosłeś i zdołasz udowodnić w związku z powyższą sprawą

właściwy jest sąd gospodarczy

Moim zdaniem :

a) tak
b) nie
c) tak
d) tak
e) np. roszczenie o niewypłaconą w związku z powództwem dywidendę

Właściwy będzie sąd gospodarczy.

b) utraconych zarobków w czasie kiedy byłem ‘zaangażowany w sprawę’ ?

no tak pojęcie nieostre... jednakże utracone zarobki z tytułu konieczności stawienia się na rozprawę sądową są w mojej ocenie szkodą której naprawienia można się domagać

Kofek napisał:
e) np. roszczenie o niewypłaconą w związku z powództwem dywidendę

Ale to chyba nie z tego paragrafu ?
I raczej przeciwko spółce niż wspólnikom ?

Co do zarobków utraconych w związku ze stawiennictwem na rozprawie pełna zgoda, natomiast pomiędzy utraconymi zarobkami a sprawą o wyłączenie wspólnika (poza tymi związanymi ze stawiennictwem) moim zdaniem nie zachodzi adekwatny związek przyczynowy i nie ma podstaw do formułowania takiego żądania. Chętnie poznam inny pogląd.

Przeciwko wspólnikom. Jeżeli zostanie Pan wyłączony i spółka w tym czasie wypłaci dywidendę to na jakiej podstawie można się jej domagać od spółki ? Powiększyła ona stan majątku wspólników.

Jeszcze malutkie pytanko :
- ile czasu mam na wniesienie ewentualnego pozwu ?

Powrót