Art. 280 par. 1 - Co i jak?

• Autor wątku Autor wątku powerpix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

powerpix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie. Jestem podejrzany o artykuł 280 1 KK czyli rozbój. Moje uczestnictwo było w tym rozboju niewielkie, nie spowodowałem obrażeń osoby poszkodowanej, nie posiadałem też skradzionych przedmiotów w momencie zatrzymania (tudzież sam ich nie ukradłem). Jako nigdy nie karany, nie notowany, dostałem nadzór policyjny 3 razy w tygodniu.

I takie teraz pytania:

1. Jaka realna kara może mi grozić?
2. Czy jeżeli poszkodowany wycofa zeznania to czy nie będzie rozprawy sądowej?
3. Chciałbym mu wręczyć pieniądze w zamian za wycofanie sprawy. Czy to jest karalne?

1.-art. 280
§ 1. Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

§ 2. Jeżeli sprawca rozboju posługuje się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym albo działa w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się taką bronią, przedmiotem, środkiem lub sposobem,

podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

2- tak
3-tak

karolina -1) a od kiedy rozbój jest przestępstwem wnioskowym? 2) i z jakiego paragrafu chcesz ścigać za wręczenie pokrzywdzonemu pieniędzy?

a czy to nie bedzie juz wreczanie lapowki?przekupstwo?zacytowalam tylko i wylacznie art 280 ktory zostal przedstawiony podejzanemu.

karolina - nie tylko zacytowałaś treść art. 280 &1 KK ,ale również odpowiedziałaś twierdząco na pytanie o to czy jeśli poszkodowany wycofa zeznanie to nie będzie sprawy karnej co jest nieprawdą.....

o jakiej łapówce piszesz - tzn. konkretnie jaki artykuł masz na myśli...?

o jakiej łapówce piszesz - tzn. konkretnie jaki artykuł masz na myśli...?

Znam te paragrafy na pamięć. Ale czy za to że stałem obok mogą mnie wsadzić do pudła na 12 lat? Przecież to absurd...prosiłem o poradę, jaka mi REALNA kara grozi...

powerpix napisał:
Jestem podejrzany o artykuł 280 1 KK czyli rozbój. Moje uczestnictwo było w tym rozboju niewielkie,
a co to znaczy niewielkie uczestnictwo? ?

co zeznał pokrzywdzony, a co wyjaśnił /li pozostali sprawcy ?

Nie wiem co zeznał, bo nie przeglądałem akt sprawy. A właśnie. Rozprawa ma się odbyć bez mojego uczestnictwa, czy mogę to zmienić? Jakie pismo muszę wystosować? Czy mogę mieć obrońcę z urzędu?

Nie wiem co zeznał, bo nie przeglądałem akt sprawy. A właśnie. Rozprawa ma się odbyć bez mojego uczestnictwa, czy mogę to zmienić? Jakie pismo muszę wystosować? Czy mogę mieć obrońcę z urzędu?

no to zapoznaj sie z aktami sprawy, dlaczego sprawa ma sie odbyć bez twojego uczestnictwa? może uczestnictwo jest nieobowiazkowe? jeśli tak nie znaczy to ze nie moesz brać udziału w sprawia ale że nie musisz, obrońca z urzędu przysługuje osobie którą nie stać na obrońcę z wyboru ale to trzeba udokumentowac

Ostatnia edycja:
Powrót