Art 284 kk /przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku cubituss23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cubituss23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Cześc, mam pytanie:
Ale najpierw krótkie wprowadzenie.

Rozpocząłem prace w pewnej polskiej firmie w 99 roku, moja kariera zakończyła sie w grudniu 2004 roku, zostałem zwolniony po pięciu za latach za nie wypełnianie swoich obowiązków należycie (cóż po pięciu latach :) ) W listopadzie 2006 roku wyjechałem za granicę gdzie obecnie przebywam. Czyli całkowity czas od zakończenia mojej pracy w polsce to 3 lata i 3 miesące. Około miesiąc temu moim rodzicom została złożona wizyta pana uprzejmego policjata który zaczął zadawać pytania natomiast na pytanie ze strony moich rodziców : w czym rzecz tenże uprzejmy człowiek powiedział tylko że państwa syn będzie poszukiwany. Dalej mój ojciec otrzymał wezwanie na policję w roli świadka jestem oskarżony z art. 284 kk, na podstawie przywłaszczenie pieniędzy od klientów tytułem podatku VAT, który miał zostac wpłacony do kasy firmy oraz kilka innych drobiazgów jak np. nie terminowe rozliczanie napraw gwarancyjnych. Sytuacja o tyle mnie zastanawia iz w styczniu tego roku przybywałem w naszym kraju przez ponad tydzień bowiem mój pracodawca zarządał ode mnie wypisu z rejestru karnego. Ba, na dokumencie tym nie widnieje rzaden wpis na temat iż by był karany.

Czy czas który upłynął od początku tej sprawy nie jest zbyt długim oresem czasu aby teraz rozpoczynac takie działania, i jakie są konsekwencje mojego przebywania za granicą.

Nadmienie że jedyną rzeczą w tej sprawie jaką wie mój ojciec jest to że podczas zwolnienia mnie mój kierownik nazwał mnie skurwysynem
Proszę o pilną odpowiedz jakie mam podjąc kroki w tej sprawie

Istotne jest to, z którego paragrafu art. 284 k.k. postawiono Ci zarzuty.

Nie ma 100% pewności ponieważ mój ojciec wspomniał tylko o 284 natomiast mogę się domyślac ze chodzi o paragraf 1 lub ewentualnie 2.
A i jeszcze jedno czy podczas przesłuchania mój ojciec zostanie zapoznany ze sprawą włączając dowodu jeżeli takowe są i czy może odmówic zeznan
dziękuje

[cytat="cubituss23":krub4c0v] mogę się domyślac ze chodzi o paragraf 1 lub ewentualnie 2.[/cytat:krub4c0v]

Przestępstwo z każdego z tych paragrafów przedawnia się w istotnie różnym terminie. Proponuję zajrzeć do kodeksu karnego w okolice art. 100.

[cytat:krub4c0v] czy podczas przesłuchania mój ojciec zostanie zapoznany ze sprawą włączając dowodu jeżeli takowe są [/cytat:krub4c0v]

Nie powinien być zapoznany.

[cytat:krub4c0v]czy może odmówic zeznan[/cytat:krub4c0v]

Jeżeli w sprawie postawiono Tobie zarzuty to ma prawo odmówić składania zeznań i powinien być o tym uprzedzony.
Jeżeli zarzutów Ci jeszcze nie postawiono będzie mógł jedynie odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania i to tylko te, które według ojca oceny narażałyby osoby mu najbliższe ( w tym Ciebie) na odpowiedzialnośc za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

Dziękuje bardzo za kilka przydatnych informacji natomiast delikatnie nie wyczerpały one moich pytań do końca, ja wiem że nie jesteśmy w stanie dokładnie sprecyzowac zapytania ani sformułowac odpoiwedzi natomiast najistotniejsza sprawa jest co dalej z tym powinienem zrobic ja tak na prawde zapomnialem o calej historii az do teraz chcialbym odwiedzic moich rodzicow i co mi grozi jezeli ja przebywam za granica. Ulozylem sobie zycie tutaj nie mam zamiaru wracac do Polski.
dziekuje

Jeśłi nie chcesz wracać do Polski to nie wracaj - Twoja wola.
Moim prywatnym zdaniem jeżeli wyjechałeś z kraju przed wszczęciem postępownia karnego przeciwko Tobie, nie mając pojęcia o nim, to - dopóki nie zostanie Ci doręczone np. wezwanie na przesłuchanie na które się nie stawisz - nie ma podstaw do stosowania wobec Ciebie środków zapobiegawczych (w tym aresztu czy Europejskiego Nakazu Aresztowania). Co jednak nie znaczy że prokurator nie będzie podejmował starań w celu dotarcia do Ciebie bądź sprowadzenia Cię do kraju.

A w jaki sposób może nastąpic to poszukiwanie jezeli posiadasz takie informacje a jezeli ja udam sie do polski to jest mozliwosc zatrzymania mnie na granicy. I w jaki sposób mogę kontrolowac całą tą sytacje
Dziekuje

Jeśli poszukiwania są w skali całego kraju , poinformowano straż graniczną i zostanie Pan na granicy wylegitymowany to wg mnie może pan zostać zatrzymany.
Zgadzam się z magnatexem, że własciwie to nawet list gończy nie powinien być za panem puszczony , ale to akurat różnie moze być.

Czyli generalnie nie mam pewnosci czy moge zostac zatrzymany za granica czy nie oraz tak naprawde nie mam rzadnej mozliwosci aby to sprawdzic. Natomiast interesująca jest jedna sprawa, jezeli bede np. podróżował samochodem przeciez tak naprawde w tym momencie praktycznie granice nie działają, natomiast jezeli np zostane zatrzymany do kontroli takiej zwyklej kontroli policyjnej czy w takiej sytacji moga rowniez mnie zatrzymac.

Pierwsza rzecz jak Pan słusznie zauważył to to, co w chwili obecnej organ stosuje., Czy śą to poszukiwania , list gończy (wydanie listu gończego oznacza też równoczesne wydanie post. o tymczasowym aresztowaniu). Jeśli w rejestrze policyjnym będzie Pan jako osoba poszukiwana to mogą Pana zatrzymać. Ale to nie zawsze jest sprawdzane w czasie kontroli.

Troszeczke z innej beczki a jezeli wystąpiło zjawisku mobbinku i dyskryminacji ze wzgędu na orientacje seksualną po jakim czasie (lub bez ograniczenia w czasie) może nastąpic skarga lub złożenie pozwu do sądu o powyższe. W moim przypadku minęło około 4 lata od zakonczenia pracy
pozdrawiam i dziekuje

Witam wszystkich!!! jestem nowy na forum
Szukam pomocy w sprawie Prawa Karnego na temat przedawnienia lub umorzenia a chodzi mi o mój przypadek.2008r zakończył mi się wyrok który otrzymałem 2 lata w zawieszeniu na 5 lat.I moje pytanie brzmi w jaki sposób mogę otrzymać wniosek o nie karalność.Jakie pisma muszę wysłać do sądu o szybsze z kasowanie mnie z rejestru skazanych?
Dziękuje.

Co dokładnie Ci się skończyło w 2008 r. Ten 5-letni okres próby? A jeżeli tak to w którym miesiącu? Czy kara byłą zarządzana do wykonania czy cały czas pozostawała warunkowo zawieszona?

Powrót