art. 284 par. 2

• Autor wątku Autor wątku scurkowata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scurkowata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczor, dostalam dzis wezwanie na komisariat, jestem oskarzona na podst. art. 284 par. 2, chodzi tu o przywlaszczenie - kradziez pieniedzy... Sprawa rozegrala sie w mojej poprzedniej pracy, mialam problemy finansowe, rodzinne stalo sie tak, a nie inaczej, dostalam dyscyplinarke pieniadze zwrocilam... Teraz zostala cala sprawa przekazana na policje. Mam sie zjawic na przesluchanie w piatek... Troszke sie boje, bo ludzilam sie, ze jak zwroce pieniazki to uda sie sprawe zamknac... Co jeszcze mi teraz grozi? Nigdy nie bylam karana, nie wiem czego sie spodziewac.. Dziekuje z gory za pomoc

Art. 284. [Przywłaszczenie] § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

a w jakim charakterze masz wezwanie? - tak czy inaczej powiedz jak faktycznie było... i weź ze sobą jakieś potwierdzenie zwrotu tych pieniędzy..

Potwierdzenie zwrotu raczej będzie niezbędne i należy je udokumentować. Prawdopodobnie wezwanie jest w charakterze świadka - czyli przesłuchanie na w/w okoliczność, a potem zależy od sprawy

hmm policjant nie zaznaczyl w jakim charakterze... ja juz przyznalam sie wczesniej do winy, powiedzialam, ze pokryje wszystkie koszta, oddalam kase... no i teraz chyba jeszcze musza to prawnie zakonczyc..

Powrót